-3.5 C
Široki Brijeg
More

  Znanstvenici upozoravaju da obična prehrambena boja može biti okidač za upalne bolesti crijeva

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Znanstvenici su otkrili da stalna izloženost Allura Red AC prehrambenoj boji šteti zdravlju crijeva i potiče upalu.

  Allura Red (“Crvena 40” i “E129”) čest je sastojak hrane u rasponu od bombona i bezalkoholnih pića do mliječnih proizvoda i žitarica za doručak.

  Dugotrajna konzumacija boje za hranu Allura Red može biti potencijalni okidač upalnih bolesti crijeva (IBD) – Crohnova bolest i ulcerozni kolitis, tvrdi Waliul Khan sa Sveučilišta McMaster. Koristeći eksperimentalne modele životinja s IBD, istraživači su otkrili da stalna izloženost Allura Red AC šteti zdravlju crijeva i potiče upalu.

  Boja izravno remeti funkciju crijevne barijere i povećava proizvodnju serotonina, hormona/neurotransmitera koji se nalazi u crijevima, čime se naknadno mijenja sastav crijevne mikrobiote što dovodi do povećane osjetljivosti na kolitis.

  Khan ističe da je Allura Red čest sastojak slatkiša, bezalkoholnih pića, mliječnih proizvoda i nekih žitarica. Ovaj dodatak se koristi za dodavanje boje i teksture hrani, kako bi bila zanimljivija djeci.

  Upotreba sintetičkih prehrambenih boja kao što je Allura Red značajno se povećala tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, međutim ne postoji mnogo ranijih studija o učincima ovih boja na zdravlje crijeva. Khan i njegov tim objavili su svoja otkrića 20. prosinca 2022. godine u časopisu Nature Communications.

  Ova studija pokazuje značajne štetne učinke Allura Red na zdravlje crijeva i identificira crijevni serotonin kao kritičan čimbenik koji posreduje u tim učincima. Ova otkrića imaju važnu implikaciju u prevenciji i liječenju upale crijeva, rekao je Khan.

  Ono što smo otkrili je zapanjujuće i alarmantno, budući da je ova uobičajena sintetička prehrambena boja mogući prehrambeni okidač za IBD. Ovo istraživanje je značajan napredak u upozoravanju javnosti na potencijalnu štetu boje za hranu koju svakodnevno konzumiramo, dodao je.

  Istraživanje sugerira i da konzumacija Allura Red također utječe na određene alergije, imunološke poremećaje i probleme u ponašanju kod djece, kao što je poremećaj pažnje i hiperaktivnost.

  Khan je rekao da su IBD ozbiljna kronična upalna stanja ljudskih crijeva koja pogađaju milijune osoba diljem svijeta. Iako njihovi točni uzroci još uvijek nisu u potpunosti razjašnjeni, studije su pokazale da disregulirani imunološki odgovori, genetski čimbenici, neravnoteža crijevne mikrobiote i okolišni čimbenici mogu potaknuti ova stanja.

  Posljednjih godina došlo je do značajnog napretka u identificiranju gena osjetljivosti i razumijevanju uloge imunološkog sustava i mikrobiote domaćina u patogenezi IBD-a. Međutim, takav napredak u definiranju čimbenika rizika za okoliš je zaostao, rekao je.

  Khan je rekao da okolišni okidači za IBD uključuju tipičnu zapadnjačku prehranu, koja uključuje prerađene masti, crveno i prerađeno meso, šećer i nedostatak vlakana. Dodao je kako zapadnjačka prehrana i procesirana hrana također uključuje velike količine raznih aditiva i bojila.

  Dodao je da studija sugerira vezu između uobičajeno korištene prehrambene boje i IBD-a i jamči daljnje istraživanje između prehrambenih boja i IBD-a na eksperimentalnoj, epidemiološkoj i kliničkoj razini.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »