Sunday, July 14, 2024

Znanstvenici razvili metodu koja obnavlja tkivo kod upalnih bolesti crijeva

Podijelite

Metodu koja upućuje stanice imunološkog sustava da pomažu u popravljanju oštećenih tkiva u crijevima razvili su istraživači s KU Leuven-a i Nacionalnog sveučilišta u Seulu, a koja bi u budućnosti mogla otvoriti put za učinkovitije liječenje upalnih bolesti crijeva, među kojima su najpoznatije ulcerozni kolitis i Crohnova bolest, a samo istraživanje je provedeno na ljudima i miševima.

Ako pravilno funkcionira, imunološki sustav štiti od štetnih podražaja kao što su bakterije ili virusi koje prodiru u ljusko tijelo. Međutim, kod oboljenja kao što su upalne bolesti crijeva, imunološki sustav napada tkiva koja oblažu crijeva, stvarajući čireve i uzrokujući bol i nelagodu.

Gotovo 3,9 milijuna žena i 3,0 milijuna muškaraca živi s nekom od dijagnoza upalnih bolesti crijeva širom svijeta i taj je broj, nažalost, u porastu.

Kako je sami nastanak upalnih bolesti crijeva još uvijek nepoznat, tretmani za ove bolesti često su usredotočeni na smanjenje imunološkog odgovora kako bi se smanjili upalni procesi i simptomi koje uzrokuju. Takav pristup ujedno smanjuje odgovor imunološkog sustava u onim segmentima koji bi trebali djelovati na zacjeljivanje oštećenog crijeva. Na primjer, bijele krvne stanice poznate kao makrofagi (na grčkom doslovno “veliki proždrljivci”), imaju više različitih uloga i kod upala i kod obnavljanja tkiva. One uništavaju strana tijela, uklanjaju ostatke oštećenih stanica i oslobađaju supstance koje sudjeluju u usmjeravaju kroz druge korake u upalnim ili obnavljajućim procesima.

Vodimo se idejom da je migracija makrofaga u oštećena tkiva kod upalnih bolesti crijeva ključna za poticanje njegovog oporavka, objašnjava profesor Gianluca Matteoli, imunolog na Translacijskom istraživačkom centru za gastrointestinalne poremećaje (TARGID) KU Leuven i vodeći autor istraživanja objavljenog u časopisu Gut.

Promatrajući makrofag u crijevima manjeg broja ljudi koji boluju od upalnih bolesti crijeva, istraživači su primijetili kako se jedna podskupina stanica sposobnih odgovoriti na prostaglandin E2 (PGE2) posebno ističe. Radi se o molekulama u imunološkom sustavu koje sudjeluju u regeneraciji tkiva.

Kod pacijenata koji imaju neko akutno oboljenje, uočena je smanjena količina ovih korisnih stanica, a kada postignu fazu remisije, broj makrofaga poraste, što dovodi do zaključka kako su one dio regenerativnog postupka, kaže profesor Matteoli.

Kako bi mogli nastaviti s daljnjim ispitivanjem, istraživači su koristili pokusne miševe za ulcerozni kolitis. Broj makrofaga osjetljivih na prostaglandin bio je niži kod pokusnih u odnosu na broj makrofaga kod zdravih miševa. Međutim, kod povećanja razine PGE2, nekoliko prisutnih senzibilnih makrofaga je reagiralo na način da je oslobođena supstanca koja je zauzvrat potakla regeneraciju tkiva. Ako su PEG2 receptori na makrofazima potisnuti van, što dovodi do njihove nemogućnosti odgovora na prostaglandin, razina regeneracije tkiva opada, ali to bi se moglo obnoviti tako da se usmjeri makrofage da progutaju liposom (mjehurić materijala sličnog djeliću stanične stjenke) koji sadrži tvar koja može pokrenuti oslobađanje agensa za stimulaciju oporavka.

Mi već znamo da je prostaglandin bitan za poticanje proliferacije stanica tkiva, ali ova studija pokazuje da su bitni i za kontrolu samog upalnog učinka, pa samim time i kod dovođenja tijela iz akutne faze u kojoj upala dominira, u reparativnu fazu, ističe profesor Matteoli.

Korijeni novih tretmana nalaze se u liposomima koji mogu pokrenuti makrofage u postizanju obnavljanja tkiva. Ova tehnika je postojana kao eksperimentalni alat, ali primjene kao što je ova su rijetke.

Ovo je jedan od prvih slučajeva u kojima se ovakva tehnika koristila za stvaranje blagotvornog, terapijskog učinka, navodi profesor Seung Hyeok Seok s Nacionalnog sveučilišta u Seulu.

Da bi se ova metoda mogla primjenjivati kod pacijenata, biti će potrebno provesti još puno istraživanja.

Sljedeći korak bi bio detaljno proučiti ljudske makrofage u različitim fazama upalnih bolesti crijeva.

Želimo identificirati i druge faktore koji ometaju procese u kojima se makrofagi pretvaraju iz upalnih u neupalne stanice, kaže profesor Matteoli, jer tada bi, koristeći tehnologiju liposoma, koju je profesor Seok razvio, mogli koristiti za izolirati makrofage i na taj način proizvesti vrlo precizne lijekove, zaključuje profesor Matteoli.

Studija Prostaglandin E2 receptor PTGER4-expressing macrophages promote intestinal epithelial barrier regeneration upon inflammation koju su proveli Yi Rang Na i ostali objavljena je u časopisu Gut. Studija je financirana sporazumom o znanstvenoj suradnji između vlade Flandrije putem Zaklade za istraživanje – Flandrija (FWO) i Korejske nacionalne zaklade za istraživanje (NFR), te je podržana i od strane dva sveučilišta.

Pročitajte više

Više

Translate »