5.2 C
Široki Brijeg
More

  Život sa stomom – plinovi, nakupljanje zraka u vrećici i neugodni mirisi

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Nakupljanje zraka u vrećici (eng. ballooning) se događa kada se plinovi koje crijevo proizvodi nakuplja unutar vrećice uzrokujući njezino napuhavanje. Većina vrećica ima na sebi ugrađen filter koji omogućuje izlazak plinova van vrećice. Međutim, bez obzira na brand i model vrećica koje se koriste, filter se povremeno može začepiti. Prilikom kupanja, tuširanja ili plivanja vodite računa o tome da se filter ne smoči i postane neučinkovit; možete ga prekriti ljepljivim flasterom koji ste dobili u kutiji sa stoma vrećicama.

  @miss_stoma

  #stoma #ileostoma #kolostoma #colostomy #ileostomy #stomahack #stomablogger #stomaowner #stomatricks Outfit by @comfizz.

  ♬ original sound – Marija Primorac

  Plinovi, napuhana vrećica i neugodni mirisi

  Crijeva svih osoba proizvode plinove, ali za osobe sa stomom plinovi mogu biti veći izazov jer ih nije moguće kontrolirati, obzirom da se s formiranjem stome gube voljni pokreti, pa samim time i kontrola. Prolazni plinovi mogu rezultirati iznenadnim zvukovima ili se stoma vrećica od njih može napuhati. Nakon operacije, crijevima je potrebno nešto više vremena da se smire, stoga nije neuobičajeno u prvim tjednima postoperativnog tijeka zamijetiti nešto aktivniji rad crijeva pa samim time i stvaranje plinova. Količina i učestalost plinova obično se smanjuje s vremenom i buka nastala uslijed plinova postaje manja
  primjetan.

  Što uzrokuje plinove?

  U želucu i tankom crijevu hrana se razgrađuje na osnovne hranjive tvari koje tijelo apsorbira. Ostatak odlazi u debelo crijevo kao otpad. Neka hrana sadrži rezistentni škrob koji može “izbjeći” razgradnju u probavi pa samim time i dospjeti u debelo crijevo gdje fermentira stvarajući plin.

  Kako mogu promijeniti svoju prehranu da smanjim stvaranje plinova?

  Izbjegavajte jesti previše hrane koja sadrži otporni škrob. Tu spadaju: sjemenke cjelovitog zrna, kukuruz šećerac, musli, zelene banane, češnjak i luk.

  Otporni škrob također se može stvoriti tijekom procesa kuhanja, stoga smanjite količinu prethodno kuhanih i gotovih jela koji sadrže krumpir, tjesteninu ili rižu, čips iz pećnice ili druge prethodno zagrijane proizvode od krumpira.

  Druge namirnice koje mogu uzrokovati plinove uključuju: grah, prokulice, brokulu, cvjetaču i kupus. Isto tako, umjetna sladila i hrana bez šećera koja sadrži sorbitol spadaju u ove namirnice.

  Ne utječe sva gore navedena hrana na sve osobe sa stomom isto. Vodite dnevnik prehrane o tome što jedete i kada osjetite pojavu plinova. To vam može pomoći u prepoznavanju hrane koja najviše utječe na vas.

  Što još mogu učiniti da smanjim plinove?

  • Smanjite pivo i gazirana pića.
  • Izbjegavajte žvakaće gume.
  • Jedite redovito i izbjegavajte duži period bez hrane.
  • Jedite polako i dobro žvačite hranu.

  Neke osobe smatraju da će uzimanje sljedećeg pomoći:

  • Jogurt obogaćen kulturama ili probiotička pića.
  • Kapsule ulja paprene metvice (dobijaju se u ljekarni ili na recept).

  Što mogu učiniti ako se vrećica stalno puni zrakom?

  Gotovo svi moderni proizvodi za stomu imaju filtar za neutraliziranje neugodnih mirisa i oslobađanje plinova. Međutim, filteri na nekim vrećicama su učinkovitiji od drugih, pa je ponekad korisno isprobati neki drugi proizvod.

  Koristite stikere za filter onda kada se kupate, tuširate ili plivate. Ako se filter smoči, možda neće raditi učinkovito. Ostavite filter nezatvoren u svakom drugom trenutku kako biste omogućili plinovima da izađu iz vrećice. Isto tako, ako sadržaj vrećice dođe u dodir s filtrom, to može onemogućiti njegov učinkovit rad. Ono što tada možete učiniti jeste da vrećicu zamijenite novom kako bi filter ponovno imao svoju funkciju.

  Neke osobe sa stomom koriste dvodijelne vrećice s ispustom, što im omogućuje jednostavnije pražnjenje vrećice u koju su se nakupili plinovi. Druge osobe pak koriste dvodijelna pomagala s prstenastim spojem kroz koji mogu osloboditi plinove iz vrećice.

  Što mogu učiniti u vezi s neugodnim mirisom?

  Neki filtri mogu biti učinkovitiji u neutraliziranju mirisa od drugih, stoga i u ovom pogledu opet vrijedi pokušati isprobati neki drugi proizvod.

  Osim toga, postoje kapi, gelovi, kapsule i vrećice koje mogu neutralizirati svaki miris unutar vrećice.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »