Monday, April 22, 2024

Zašto su međuobroci bitni kod Crohnove bolesti i što odabrati

Podijelite

Uz Crohnovu bolest, ponekad može biti pravi izazov odabrati hranu koju ćete jesti. Važno je odabrati hranu bogatu hranjivim tvarima, jer stanje može povećati rizik od pothranjenosti, što je problem za 20% do 85% osoba s Crohnovom bolesti. Čimbenici koji pridonose tomu su konzumacija manje hrane, malapsorpcija hranjivih tvari i kronični gubitak krvi i proteina, kaže dr. Maitreyi Kothandaraman, gastroenterolog. Ali čak i kada je vaša bolest u remisiji, lijekovi mogu uzrokovati gubitak apetita. Povrh toga, određena hrana i u toj fazi može smetati.

Zašto su međuobroci važni kod Crohnove bolesti?

Međuobroci, odnosno male doze hranjivih tvari raspoređene tijekom dana, mogu igrati ključnu ulogu u održavanju vaše energije, osobito ako vam je apetit slabiji ili ste smršavjeli bez da ste htjeli. U takvom slučaju može biti korisno jesti česte, male zalogaje pune hranjivih tvari tijekom dana. Obično govorim ljudima da jedu pet, šest ili sedam puta tijekom dana, kaže dr. Kothandaraman.

Međuobroci su također korisni jer osobe s Crohnovom bolesti mogu osjećati nelagodu ako jedu obilne obroke. Manje porcije pružaju priliku za popunjavanjem nedostataka hranjivih tvari, jer kod Crohna možete imati niske razine mnogih mikronutrijenata, uključujući željezo, kalcij, cink, folnu kiselinu i vitamine A, B12 i D, kaže klinički dijetetičar Vanessa King.

Smjernice za zdravu prehranu

Godine 2021. liječnici koji pišu u časopisu Lancet Gastroenterology and Hepatology objavili su prvu prehrambenu piramidu za upalne bolesti crijeva (IBD), temeljenu na najnovijim istraživanjima o prehrani za osobe s Crohnovom bolesti i ulceroznim kolitisom.

Preporuke koje se temelje na prehrambenoj piramidi za IBD slijede u nastavku, ali ove smjernice uvijek treba odvagnuti u odnosu na ono što je dobro za vaše tijelo, kaže King. Vodite dnevnik prehrane o svojim reakcijama na hranu kako biste identificirali svoju pojedinačnu hranu koja je okidač.

Uključite dosta hrane biljnog porijekla

Biljna hrana čini osnovu IBD prehrambene piramide, koja savjetuje konzumaciju dosta voća i povrća, kao i tri porcije mahunarki poput graha, leće i slanutka svaki tjedan. Vlakna iz ove hrane povezana su s nižim razinama upale crijeva, navodi se u smjernicama Međunarodne organizacije za proučavanje upalnih bolesti crijeva.

Ultimativni međuobrok? Šalica malina, koje imaju izdašnih osam grama vlakana plus protuupalne hranjive tvari poput vitamina C.

Namirnice koje sadrže vrstu ugljikohidrata koji se zove otporni škrob, poput krumpira i slatkog krumpira, također su poznate po tome što smiruju upalu njegujući crijevni mikrobiom, zajednicu bakterija i drugih mikroorganizama koji žive u našim crijevima. Ovo su prebiotičke namirnice koje pomažu u promicanju zdravih crijeva i mogu pomoći u smanjenju simptoma Crohnove bolesti, kaže King.

Modificirajte biljnu prehranu za Crohnovu bolest

Jabuke i kruške izvrstan su odabir, ali njihova kora ima netopiva vlakna koja ponekad mogu izazvati simptome, osobito tijekom pogoršanja ili aktivne bolesti, kaže dr. Kothandaraman. Njihovo guljenje može vam pomoći da unesete potrebne hranjive tvari bez iritacije crijeva. Kuhanje voća i povrća također može biti dobra opcija za vašu probavu.

Još jedna odlična opcija za međuobrok: miješanje teško probavljive hrane (kao što su kelj, grah ili orašasti plodovi) u juhu ili smoothie. Promjena teksture često pomaže u poboljšanju tolerancije umjesto jedenja ove hrane u salati, na primjer, što ponekad može potaknuti intoleranciju crijeva kod predisponiranih osoba, kaže dr. Kothandaraman.

Jedite fermentiranu hranu

Fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta, kefira i svježeg sira te fermentirana nemliječna hrana poput kimchija, misoa, kiselog kupusa i ukiseljene hrane mogu pomoći nadomjestiti neke od zdravih mikroorganizama koji nedostaju u crijevima osobe s Crohnovom bolesti zbog visokog sadržaja probiotika, kaže King. Konzumacija fermentirane hrane kroz 10 tjedana povećala je raznolikost bakterija u crijevima i smanjila upalne markere kod ispitanika, prema maloj studiji iz 2021. godine objavljenoj u Cell.

Uravnotežite svoj odabir

Zamislite međuobroke kao male obroke koji sadrže različite hranjive tvari. Nemasni protein je posebno važan kada se borite protiv pothranjenosti, ali važne su i zdrave masti i složeni ugljikohidrati, kaže dr. Kothandaraman. Na primjer, omega-3 masti, koje se nalaze u masnoj ribi poput tune i lososa, poznate su kao protuupalne, kaže ona. Dobar primjer mini obroka je: pola sendviča od tune s lisnatim povrćem uz kruh od cjelovitog zrna.

Držite se prave hrane

Ako u međuobroku ima zaslađivača, neka to budu šećer od trske, melasa, javorov sirup ili med, savjetuje dr. Kothandaraman. Sve su to bolji izbori od umjetnih zaslađivača, koji su povezani s upalnim infekcijama crijeva, navodi se u smjernicama Lancet Gastroenterology and Hepatology. Kada odete u trgovinu, pokušajte se što je više moguće držati cjelovite, prirodne, neprerađene (ili minimalno prerađene) hrane—koja je najzdraviji odabir za osobe s (ili bez) IBD.

Možda će vas zanimati i ZDRAVI MEĐUOBROCI PO PREPORUCI LIJEČNIKA KOD CROHNOVE BOLESTI

Pročitajte više

Više

Translate »