18.5 C
Široki Brijeg
More

  Zašto stoma pomagalo ponekad popusti?

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Kao netko tko već godinama ima stomu, imala sam priliku puno puta svjedočiti situacijama u kojima moje pomagalo popusti, a da krivac uvijek nije bio isti razlog. Na moju sreću, kod mene su razlozi zašto stoma pomagalo ponekad popusti, bili rješive prirode i kratkoročni problemi za koje sam uvijek uspijevala sama pronaći rješenje.

  Najčešći razlog kod mene je pretjerano vodenast sadržaj koji se prazni na stomu. To vam je poput vode, ako postoji i najmanja rupica ili nabor ili udubljenje, voda nađe svoj put. Na taj bi se problem nadovezivala potreba za čestim mijenjanjem pomagala, pa bi oštećenja kože zbog fekalija koje su je nagrizle i iritacija zbog čestog odljepljivanja baznog podloška stvorile još veći problem, koji bi se samo vrtio u krug i uzrokovao dodatne poteškoće prianjanja pomagala za kožu. Postoje i drugi razlozi, ali ovo je svakako najčešći i najiritantniji problem s kojim se ja susrećem i dan danas i s kojim ću se vjerojatno susretati i ubuduće, jer moj suputnik, moja stoma, ostaje tu za cijeli život.

  Nije neuobičajeno susresti se s određenim problemima tijekom suživota sa stomom, osobito u prvim danima – kad se tijelo još uvijek privikava na sve te silne promjene i kad se jedan organ privikava u preuzimanju funkcije nečega sasvim novoga, do sada nedoživljenog.

  Srećom, većina ovih problema nije dugoročna i može se riješiti manjim prilagodbama i promjenama u načinu života.

  Razlozi zašto stoma pomagalo ponekad popusti i zašto sadržaj procuri van njegovih granica mogu biti višestruki, a neki od njih mogu biti niže pobrojani i ne zahtijevati neke invazivnije pothvate i operacijske korekcije.

  Stoma nije formirana na najboljem mjestu na trbuhu

  Operacija izvođenja stome se uglavnom planira. S liječnikom se dogovara mjesto izvođenja stome, sukladno potrebama i željama pacijenta i prijedlozima liječnika u ovisnosti koji dio organa se izvodi na površinu trbuha.

  Međutim ukoliko ste imali hitnu operaciju formiranja stome bez da ste se prethodno dogovorili s liječnikom o opcijama, postoji mogućnost da će stoma biti postavljena na mjestu koje možda nije najidealnija pozicija na vašem trbuhu. Što znači da ćete, ako je vaša stoma preblizu srednjem ožiljku ili kosti kuka ili je formirana u naboru, biti podložniji popuštanju i odljepljivanju pomagala s kože te samim time i češćim curenjem sadržaja iz vrećice.

  Moguće je raznim dodatcima za njegu stome, poput paste, trakica ili prstenova, popuniti te nabore i produžiti trajanje baznog podloška na vašoj koži.

  Sadržaj koji se prazni na stomu je više vodenastiji

  U većini slučajeva, vodenasti sadržaj će nešto češće stvarati probleme sa samim pomagalom i zbog toga će bazni podložak biti više nagrižen fekalijama, pa samim time neće uspijevati ostati duže pričvršćen na kožu. Ovakav sadržaj će vrlo vjerojatno dovesti do oštećenja okolne kože i zahtijevati češće pražnjenje pomagala s ispustom ili mijenjanje istog – što dovodi do iritacija na koži i lošijeg prianjanja baznog podloška na oštećenu kožu.

  Moguće je donekle utjecati hranom na sadržaj koji je dosta vodenast. One osobe sa stomom koje imaju dugogodišnje iskustvo suživota s istom navode kako im pjenaste bombone (marshmallows) ili gumene bombone u većini slučajeva pomognu kod vodenastog sadržaja i da se nakon konzumacije istih sadržaj formira u blago kašasti. Osim bombona, banana je često puta odličan izbor u rješavanju ovog problema.

  Kod mene osobno, banana i jabuka u kombinaciji, su hrana spasa. Ja ih konzumiram i jedno i drugo svježe i jabuku bez guljenja kore, ali tko nije siguran, preporučujem pečenu i oguljenu jabuku uz kuhanu bananu ili kao kombinaciju za smoothie.

  Parastomalna kila

  Parastomalna kila bi mogla biti još jedan razlog zašto stoma pomagalo ponekad ne želi ostati zalijepljeno na koži. Izraz parastomalna kila koristi se za opisivanje izbočine ili otekline na stomi ili oko nje. Kad je područje oko stome neravno zbog toga ili kad je sama stoma deformirana iz tog razloga, teško je lijepo namjestiti podložak da bez problema stoji na koži oko stome.

  Osobama sa stomom se uvijek toplo preporučuje voditi računa o ovom mogućem problemu, a da se isti izbjegne poželjno je ne podizati ništa teško unutar prvih 6-8 tjedana nakon operacije.

  Ukoliko se namjerava raditi bilo kakav teži fizički posao nakon potpunog oporavka iza operacije, poželjno je nositi potporni pojas kako bi se zaštitili trbušni mišići.

  Možda je tjelesna aktivnost i redovito vježbanje za jačanje trbušnih mišića najbolja preventivna opcija u ovom slučaju, o čemu se svakako preporučuje tražiti savjet stručne osobe.

  Neodgovarajuće stoma pomagalo

  Većini osoba sa stomom, danas je dostupan široki izbor pomagala različitih proizvođača, oblika, sastava i materijala, pa čak i boja – zbog čega ne bi trebao biti problem izabrati odgovarajuće pomagalo za somu.

  Svaka promjena može utjecati na sigurnost stoma vrećice i prianjanje baznog podloška na okolnu kožu. Promjena oblika tijela s vremenom – dobivanje ili gubitak tjelesne težine, trudnoća, kila i druge promjene mogu utjecati na kožu oko stome pa samim time i na njen oblik te zahtijevati prilagodbu pomagala kako bi isto što bolje pristajalo obliku stome i naborima kože oko stome.

  Osim toga, postoji mogućnost da koža s vremenom razvije netoleranciju ili alergijsku reakciju na neki od sastojaka baznog podloška, što svakako hitno zahtjeva promjenu istog kako bi se izbjegle veće komplikacije u vidu iritacija kože i odljepljivanje podloška.

  Stoma može promijeniti veličinu i oblik, što se svakako dogodi nekih 6 do 8 tjedana nakon operacije, pa je potrebno korigirati otvor baznog podloška kako ne bi bio ni preuzak ni preširok oko stome, odnosno izabrati pravo pomagalo kako bi se izbjeglo odljepljivanje stoma pomagala s kože.

  Kod ovakvog oblika popuštanja stoma pomagala, poželjno je potražiti odgovarajuće pomagalo, bilo da se radi o alergijskoj reakciji ili promjeni u obliku i veličini stome, jer je to jedini način rješavanja ove poteškoće.

  Često mijenjanje stoma pomagala

  Ponekad je neizbježno više puta u jednom danu ili satu biti u potrebi promijeniti cijeli set stoma pomagala jer je nažalost sadržaj procurio i pomagalo popustilo, međutim, unatoč potrebi, čestim skidanjem baznog podloška koža se iritira i mogu se čak stvoriti i ranice na koži oko stome zbog čega je teže stoma pomagalo zalijepiti za kožu da ostane.

  Normalnim mijenjanjem smatra se mijenjanje za pomagala s vrećicama bez ispusta do 3 puta na dan, a za pomagala s vrećicama s ispustom jednom u 24 sata.

  Svakako je poželjno ne pretjerivati s mijenjanjem ukoliko to situacija i okolnosti ne zahtijevaju, a ukoliko se učesta mijenjanje pomagala, poželjno je svakako razmotriti opciju promjene vrste pomagala.

  Neadekvatna higijena područja oko stome 

  Stoma je novi organ koji se formira na trbušnoj stjenki i u ovisnosti od toga koji se organ izvodi, stoma dobiva svoje ime.

  Sama higijena područja oko stome, kao i same stome ne zahtjeva neke posebne tretmane niti dezinfekcijska sredstva jer se ne radi o rani, nego o dijelu crijeva koje je izvedeno na površinu.

  Ipak, bitno je pravilno njegovati i čistiti kožu oko stome, kako bi sami bazni podložak fino mogao “sjesti” na okolno područje.

  Odljepljivanje pomagala zbog nakupljenih nečistoća i fekalija na koži jednostavno se može izbjeći redovitom higijenom tog područja. Dovoljno je koristiti sapun i vodu da bi se opralo područje oko stome od fekalija, kao i odgovarajuće rupčiće za uklanjanje ostataka od baznog podloška, paste ili pudera s kože.

  Jedan od pobrojanih razloga bi mogao biti i vaš razlog zašto stoma pomagalo ponekad popusti, zbog čega je jako bitno voditi računa o stomi, koži oko stome, pomagalima koja se koriste – kao i upoznati svoje tijelo i svoju stomu za što bezbrižniji i kvalitetniji suživot s novim organom i neizostavnim stoma pomagalom.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,098ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »