4.1 C
Široki Brijeg
More

  Zašto je san toliko važan za zdrav imunološki sustav

  Stručnjaci kažu - a brojni dokazi pokazuju - san igra ključnu ulogu u imunitetu i sposobnosti vašeg tijela da se bori protiv svih vrsta infekcija i bolesti.

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Vaš imunološki sustav – ključna obrana tijela protiv mikroba i drugih štetnika zbog koje bi vas mogle razboljeti – pati kada ne spavate dovoljno.

  U studiji objavljenoj 2015. godine u časopisu Sleep, istraživači su pratili san 164 volontera i zatim ih namjerno izložili rinovirusu (obična prehlada). Što je osoba više spavala u danima prije izlaganja, bila je manja vjerojatnost da će se razboljeti, pokazalo je istraživanje. Oni koji su u prosjeku spavali manje od pet sati po noći imali su dvostruko veću vjerojatnost da će se razboljeti od onih koji su spavali u prosjeku sedam sati ili više.

  Ima puno istine u ideji da je san najbolji lijek, kaže dr. sc. Filip Swirski, koji je proučavao odnos između sna i imunološkog sustava.

  Znamo da poremećen san utječe na ritam i proizvodnju imunoloških stanica, a ako postoji izazov za imunološki sustav (kao što je infekcija ili ozljeda), jedna noć lošeg sna može utjecati na njegov odgovor, kaže.

  Istraživanja su pokazala da su osobe koje ne spavaju dovoljno izložene većem riziku od zaraznih i upalnih bolesti.

  Vaše je tijelo gotovo stalno izloženo širokom spektru patogena – mikroorganizmima od kojih se možete razboljeti – govore nam istraživanja. Ti se patogeni nalaze u hrani koju jedete, zraku koji udišete i fizičkim stvarima s kojima vaše tijelo dolazi u kontakt tijekom dana.

  Vaš imunološki sustav odgovoran je za vašu obranu od ovih patogena, kao i od svih oblika oštećenja ili bolesti koje nastaju u vašem tijelu. Sastoji se od komplicirane mreže stanica i proteina koji mogu identificirati potencijalne prijetnje i koordinirati odgovarajući odgovor.

  U mnogim slučajevima taj odgovor ima oblik upale. Upala je jedno od primarnih oružja vašeg imunološkog sustava protiv infekcija, bolesti ili ozljeda. Međutim, čak i kada dobro radi, upala može uzrokovati bol, oticanje i druge neugodne simptome. Osim toga, upalni odgovor se ponekad može pojaviti kako ne treba, u kojem slučaju može uzrokovati ili doprinijeti da se osjećate lošije ili više bolesti.

  Ali kada vam nedostaje sna, vaš imunološki sustav i odgovor na upalu mogu biti poremećeni načine koji stvaraju problem.

  Kako spavanje podržava imunološki sustav? Za početak, san daje vašem tijelu priliku da obnovi svoje imunološke stanice. Ove stanice su “pješaci” imunološkog sustava. One istražuju potencijalne prijetnje i sudjeluju u obrani “domaćina”, kaže Swirski.

  Proizvodnja imunoloških stanica uglavnom se odvija dok spavate, a ne kad ste budni, objašnjava. A kada ne spavate dovoljno, ova proizvodnja se prekida.

  Kada se to dogodi, jedna od posljedica može biti upala izvan kontrole.

  Poremećaji spavanja ili gubitak sna mogu uzrokovati izrazito povećanje upale, kaže dr. Michael Irwin, koji je proveo godine u istraživanju spavanja i imunološkog sustava.

  Dok “zdrava” upala može pomoći tijelu da se obrani od prijetnji, dr. Irwin kaže da prekomjerna upale može pridonijeti određenim unutarnjim oštećenjima ili promjenama koje dovode do srčanih bolesti, dijabetesa i nekih drugih medicinskih stanja, za koja su sva istraživanja pokazala da su povezan s lošim snom. Previše upale također može povećati bol, oticanje i druge simptome kroničnih bolesti, kaže on.

  Konačno, istraživači su otkrili (i izvijestili u gore spomenutoj studiji spavanja iz 2015. godine) da, pred kraj cijelonoćnog sna imunološke stanice migriraju iz krvi u limfne organe, gdje se virusni patogeni često nakupljaju nakon ulaska u organizam.

  Ako ne spavate dovoljno, ta je migracija poremećena, pa se vaše imunološke stanice možda neće pravilno “uhvatiti u koštac” s tim patogenima. Ovo može biti jedan od razloga zašto je loš san povezan s povećanim rizikom od infekcija ili bolesti.

  Osim te studije iz 2015. godine – one koja je pokazala da neispavane osobe imaju veću vjerojatnost da će oboljeti od prehlade – mnoga su istraživanja pokazala da zdrav san pomaže u ravnoteži i reguliranju aktivnosti imunološkog sustava.

  Studije su također otkrile da dobar san poboljšava sposobnost ovih imunoloških stanica da se ispravno “pričvrste” na svoje mete.

  Ako je san isprekidan, utječete na ritam i proizvodnju imunoloških stanica, a to može pridonijeti razvoju upalnih bolesti, kaže Swirski.

  Do danas, više istraživanja u časopisu Sleep otkrilo je da osobe s poremećajima spavanja imaju veći rizik od razvoja autoimunih bolesti, poput reumatoidnog artritisa.

  Pregled istraživanja također povezuje kronično loš san s povećanim rizikom od bolesti srca, dijabetesa i neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti. Drugi pregled povezuje poremećaje sna s čimbenikom rizika za mnoge različite vrste raka, kao i za stanja mentalnog zdravlja kao što je depresija.

  Jedna noć lošeg sna vjerojatno neće utjecati na vaše zdravlje. No, u ovom je trenutku jasno da ako većinu vremena ne spavate dobro, vaše zdravlje vjerojatno trpi zbog toga.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »