Monday, April 22, 2024

Zašto je poželjno održavati peristomalnu kožu zdravom

Podijelite

Stoma je novoformirani organ na površini trbuha koji omogućuje tjelesnim izlučevinama da se prazne iz tijela onda kada je to nemoguće ostvariti kroz urinarni sustav ili probavni sustav. Stoma vizualno izgleda kao izbočina do par cm na trbušnoj stjenki. Crvenkaste je boje poput unutarnjeg dijela usne šupljine. Nema živčane završetke, što znači da je neosjetljiva na bol i na dodir je vlažna, a njen naziv se određuje prema organu koji se izvodi na trbušnu stjenku.

Ako imate tek odnedavno stomu, vjerojatno ste čuli ili pročitali negdje kako je njega kože ili zdravlje kože bitno.

Možda se kao novi u svemu ovome pitate kakve veze vaša stoma ima s kožom, ali budite sigurni da ima, barem s onim dijelom gdje je napravljena ostomija i stoma izvedena na površinu kože.

Koža oko stome naziva se peristomalna koža i od velike je važnosti održavati kožu oko stome zdravom, čistom i zaštićenim od sadržaja koji se prazni na stomu, jer ovaj mali dio kože može imati veliki utjecaj na vaše cjelokupno zdravlje i udobnost.

Nažalost, većina osoba sa stomom doživi komplikacije povezane s peristomalnom kožom u nekom trenutku svog života, a neka istraživanja pokazuju da čak do 75% osoba sa stomom ih može doživjeti.

Onda, zašto je poželjno održavati peristomalnu kožu zdravom?

Zato jer je zdravlje peristomalne kože od iznimne važnosti za svaku osobu koja ima stomu, a razlog je i više nego očit. Stanje kože oko vaše stome može utjecati na kvalitetu vašeg života. Drugim riječima, stanje kože oko stome može vam ili olakšati brigu i njegu oko stome ili uzrokovati komplikacije koje mogu smanjiti kvalitetu vašeg života, a brigu o stomi dodatno iskomplicirati.

Ukoliko je koža oko stome iritirana, crvena i vlažna zbog ranica, na istu će samo pomagalo dosta teže “sjesti”, češće će se odljepljivati i čak vas možda “prisiliti” da ostanete doma. Sve to može dovesti i do anksioznosti i stresa jer će vas ometati u obavljanju obveza iz vaše svakodnevne rutine.

Konstantno praćenje da li je koža oko vaše stome zdrava, svakako bi trebalo postati dio vaše rutine prilikom mijenjanja stoma pomagala.

Za većinu osoba sa stomom, voda i osnovni proizvodi za njegu stome su sasvim dovoljni za održavanje kože oko stome zdravom. Ako se javi potreba da uključite sapun, koristite blagi sapun bez losiona ili krema koje mogu ostaviti tragove ili film na vašoj koži, jer isti može ometati lijepljenje baznog podloška na kožu.

Kod osoba s osjetljivijom kožom, možda će biti potrebno uvesti u rutinu brige i njege oko peristomalne kože i proizvode za njegu stome i područja oko stome. Na sreću, danas je na tržištu dostupan cijeli niz takvih proizvoda kao što su puder, pasta, ringovi, sprej za lakše uklanjanje ljepila, sprej za zaštitu kože oko stome i brojni drugi proizvodi koji život sa stomom i brigu o istoj uvelike pojednostavljuju.

canva/lentismed.hr

Stvorite sebi naviku čišćenja peristomalne kože svaki put kad mijenjate svoje pomagalo i najvažnije od svega, zapamtite da iritirana koža oko stome nije “normalna”. Ako primijetite da imate crvenu, oštećenu ili nadraženu kožu, potražite savjet medicinskog osoblja.

Peristomalna koža treba biti bez iritacija, osipa ili crvenila i treba izgledati kao koža na bilo kojem drugom dijelu vašeg tijela, tj. zdravo i njegovano.

I za kraj, kao osoba koja već više od 12 godina ima stomu, vodim se jednim jednostavnim pravilom: ako svrbi ispod baznog podloška, vrijeme je za mijenjanje.

Marija Primorac

Pročitajte više

Više

Translate »