Tuesday, July 23, 2024

Zašto je bitno ne zanemariti simptome bolesti

Podijelite

Posljednjih dana strani mediji pišu o mladom dvadesetogodišnjem dečku koji se stidio pričati o simptomima svoje bolesti, što ga je na kraju koštalo života. Tek kad je ulcerozni kolitis uzeo maha, obitelj je zamijetila kako je ovaj mladić izgubio dosta na kilaži i tek tada je smješten u bolnicu, ali pomoći nije bilo. Njegov organizam nije uopće reagirao na ordiniranu terapiju, a njegovo zdravstveno stanje se samo pogoršavalo. Zadnje šanse su bile položene u operaciju, ali njegovo ispaćeno tijelo nije izdržalo. Samo 6 tjedana nakon dijagnoze ulceroznog kolitisa, jedan mladi život je ugašen zbog prešućivanja simptoma, te stida i srama…

Upalne bolesti crijeva su prisutne, tu i među nama, a svakodnevno je sve više i više osoba s tim dijagnozama, nažalost, u sve većem broju, mahom mladi ljudi.

Činjenica je da su simptomi upalnih bolesti crijeva pomalo tabu tema, jer tko priča s nekim koliko je puta morao ići u wc ili, nedaj Bože, analizira sadržaj stolice s nekim, a tek da te simptome predoči doktoru, ma ni čuti! Neki tamo doktor da prčka po intimnim dijelovima samo zato što ide na wc po 20 puta na dan, ili možda krvari iz rektuma ili vidi tragove krvi i sluzi u stolici!?! I tu nastaje problem, i to do tolikih razmjera da pojedine osobe košta i života.

Prvi simptomi upalnih bolesti crijeva su češći odlasci u wc, dijareja, opća slabost, a mogu biti i konstipacija, bolovi u trbuhu, gubitak teka, čak i povraćanje, dok oni koji upućuju da se već radi o uznapredovalom stanju su krv u stolici, gnoj, sluz, ili sve troje umjesto stolice, gubitak tjelesne težine, malokrvnost, povišena tjelesna temperatura i brojni drugi simptomi koji mogu, a i ne moraju biti vezani uz gastrointestinalni trakt. Ako takvi simptomi traju već duži period, bitno je o njima pričati i potražiti liječničku pomoć. Ne treba zanemarivati upozorenja organizma da nešto ne funkcionira kako treba, naprotiv, takva upozorenja treba shvatiti ozbiljno i posvetiti se s krajnjim obzirom i ozbiljnošću u traženju uzroka istih.

Za upalne bolesti crijeva je itekako bitno na vrijeme reagirati na simptome koji ukazuju da bi se moglo raditi o takvom oboljenju i pravovremeno tražiti liječničku pomoć, kako bi se što prije moglo početi s odgovarajućom terapijom i kako bi šanse za uspješnim stavljanjem pod kontrolu simptoma upalnog procesa, bile što veće.

Upalne bolesti crijeva nisu bezazlene dijagnoze, što definitivno i pokazuje primjer mladića koji je nedavno preminuo jer nije pričao o svome zdravstvenome stanju. Sad, sve što preostaje njegovoj obitelji je pitati se da li bi ova priča imala drugačiji završetak da se na vrijeme reagiralo i da se započelo s liječenjem, bilo lijekovima ili operativnim zahvatom, kod pojave prvih simptoma koji su ukazivali da nešto nije u redu i da bi se moglo raditi o ozbiljnijoj dijagnozi!?

Na sreću mnogih nas, ne završavaju sve priče ovako. Svaka dijagnoza upalnih bolesti crijeva je različita. Netko cijeli život kontrolira bolest uz minimalne ili nikakve intervencije, ali nažalost, postoje i oni koji jedva da reagiraju na terapije ili uopće ne reagiraju, kao i oni koji nakon operacije žive skoro pa normalan život, bilo sa stomom ili ponovnim prespajanjem probavnog trakta, ali i oni koji prođu i više operacija bezuspješno. Ali, da bi sutra bili primjer drugima, bitno je napraviti prvi korak, potražiti pomoć, bez obzira kakva životna sudbina će nas sutra zadesiti i hoćemo li biti među onima koji sve to prođu lakšim putem ili ćemo do svog cilja ići onim težim.

Bitno je otići liječniku i brinuti o sebi i svome zdravstvenom stanju. Nemojte ostati sjediti u sjeni i stidjeti se pričati o svojim simptomima. Ako vam je neugodno pričati sa svojim bližnjima ili možda nemate s kim, obratite se liječniku, medicinskom osoblju, nebitno! Samo nemojte šutjeti, niste jedini, ne događa se to samo vama. I ni u kom slučaju nemojte pomisliti da bi tako ozbiljni simptomi mogli nestati sami od sebe. Čak i ako niste sigurni, obratite se medicinskom osoblju zbog vlastite sigurnosti. Nitko od nas ne može znati kako će nečija priča završiti, ali svi možemo poduzeti prvi korak kako bismo dali sve od sebe da naša priča završi na najbolji mogući način!

Pročitajte više

Više

Translate »