5.2 C
Široki Brijeg
More

  Začepljenje crijeva kod osoba sa stomom

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Začepljenje crijeva kod stome može biti jako neugodno iskustvo s kojim se pojedine osobe mogu susretati češće i može biti pravi izazov u nastojanju vođenja normalnog svakodnevnog života.

  Stoma je otvor na površini trbuha pomoću kojeg se prazne tjelesne izlučevine iz organizma. Ovisno o tome koji se organ probavnog trakta izvodi na površinu, stoma dobiva svoje ime. Pa se tako može raditi o gastrostomi (želudac), jejunostomi (početni dio tankog crijeva), ileostomi (završni dio tankog crijeva) ili kolostomi (debelo crijevo). Kolostome imaju naziv prema dijelu crijeva na kojem su izvedene i može se raditi o cekostomi (cekum), transverzostomi (transverzum-poprečno debelo crijevo) i sigmostomi (sigmoidno debelo crijevo).

  Najpoznatije među njima su svakako kolostoma i ileostoma.

  Kod oba oblika stome gube se voljni pokreti, što znači da je pražnjenje sadržaja na stomu van kontrole osobe kojoj je izvedena stoma na površinu trbušne stjenke i da ne može utjecati na proces pražnjenja voljnim pokretima.

  Kod kolostome se, obzirom da je debelo crijevo izvedeno na površinu, može uglavnom uspostaviti skoro pa normalno pražnjenje, 1 do 2 puta dnevno pa čak i svako drugi dan. Ipak, postoje i izuzeci, kad se sadržaj kolostome prazni u nešto češćim intervalima, što svakako ovisi o dijelu i dužini debelog crijeva koje je odstranjeno operacijski.

  S ileostomom je nešto drugačije. Kod ovakve stome je dio tankog crijeva izveden na površinu trbuha i, obzirom da nedostaje cijelo debelo crijevo, sadržaj je nešto manje formiran i pražnjenje sadržaja je kontinuirano i neprestano se luči u stoma pomagalo.

  Ponekad kod osoba sa stomom može doći do zastoja u pražnjenju crijeva crijeva, odnosno sadržaj iz crijeva se “zaglavi” u probavnom traktu (tankom ili debelom crijevu), te se uopće ne prazni na stomu ili se pak prazni u znatno manjim količinama nego uobičajeno. Kod takvih scenarija obično pričamo o začepljenju crijeva, a samo začepljenje je djelomično ili potpuno začepljenje.

  Kod djelomičnog zastoja osoba sa stomom može osjetiti kako se i dalje prazni mala količina sadržaja na stomu, a koji je uglavnom tekući ili sluzav, te je moguće osjetiti i prolaženje zraka iz stome. Kod potpunog zastoja sadržaj se uopće ne prazni na stomu i osoba može primijetiti da je njeno pomagalo u potpunosti bez sadržaja i zraka.

  Do začepljenja crijeva može doći iz više razloga, a neki od njih su divertikulitis, upalne bolesti crijeva – koje mogu biti uzrok suženja koja priječe normalan protok sadržaja, volvulus crijeva, kila, priraslice ili suženja nakon kolorektalnog operacijskog zahvata, operacijski zahvati na abdomenu, kao i rak debelog crijeva.

  Ipak, iako je jako puno razloga koji mogu uzrokovati začepljenja, slabo probavljena hrana je ipak glavni razlog zbog čeka se događaju djelomični ili potpuni zastoji u pražnjenju kod osoba sa stomom.

  Prvi od znakova začepljenja crijeva je smanjeno pražnjenje sadržaja na stomu ili potpuni zastoj u pražnjenju sadržaja. Kod osoba s ileostomom ovakvo stanje je lako uočiti u vrlo kratkom roku, dok kod osoba s kolostomom je potreban nešto duži vremenski period, obzirom da su intervali pražnjenja dosta rjeđi i nisu kontinuirani.

  Smanjeni ili potpuni zastoj u pražnjenju crijeva na stomu obično je popraćen i nadutosti, bolovima u trbuhu, grčevima, tvrdim trbuhom u potpunosti ili samo u dijelovima oko stome, mučninom, povraćanjem, kao i promjenom veličine same stome koja će izgledati otečeno.

  Iako se najčešće radi o začepljenjima zbog loše probavljene hrane, u ovakvim situacijama uvijek je dobro potražiti liječničku pomoć i savjet, posebno ako se ovakvo stanje odulji na duži vremenski period i ako savjeti samopomoći ne daju rezultate u kraćem vremenskom roku.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »