Monday, April 22, 2024

Začepljenje crijeva kod osoba sa stomom

Podijelite

Začepljenje crijeva kod stome može biti jako neugodno iskustvo s kojim se pojedine osobe mogu susretati češće i može biti pravi izazov u nastojanju vođenja normalnog svakodnevnog života.

Stoma je otvor na površini trbuha pomoću kojeg se prazne tjelesne izlučevine iz organizma. Ovisno o tome koji se organ probavnog trakta izvodi na površinu, stoma dobiva svoje ime. Pa se tako može raditi o gastrostomi (želudac), jejunostomi (početni dio tankog crijeva), ileostomi (završni dio tankog crijeva) ili kolostomi (debelo crijevo). Kolostome imaju naziv prema dijelu crijeva na kojem su izvedene i može se raditi o cekostomi (cekum), transverzostomi (transverzum-poprečno debelo crijevo) i sigmostomi (sigmoidno debelo crijevo).

Najpoznatije među njima su svakako kolostoma i ileostoma.

Kod oba oblika stome gube se voljni pokreti, što znači da je pražnjenje sadržaja na stomu van kontrole osobe kojoj je izvedena stoma na površinu trbušne stjenke i da ne može utjecati na proces pražnjenja voljnim pokretima.

Kod kolostome se, obzirom da je debelo crijevo izvedeno na površinu, može uglavnom uspostaviti skoro pa normalno pražnjenje, 1 do 2 puta dnevno pa čak i svako drugi dan. Ipak, postoje i izuzeci, kad se sadržaj kolostome prazni u nešto češćim intervalima, što svakako ovisi o dijelu i dužini debelog crijeva koje je odstranjeno operacijski.

S ileostomom je nešto drugačije. Kod ovakve stome je dio tankog crijeva izveden na površinu trbuha i, obzirom da nedostaje cijelo debelo crijevo, sadržaj je nešto manje formiran i pražnjenje sadržaja je kontinuirano i neprestano se luči u stoma pomagalo.

Ponekad kod osoba sa stomom može doći do zastoja u pražnjenju crijeva crijeva, odnosno sadržaj iz crijeva se “zaglavi” u probavnom traktu (tankom ili debelom crijevu), te se uopće ne prazni na stomu ili se pak prazni u znatno manjim količinama nego uobičajeno. Kod takvih scenarija obično pričamo o začepljenju crijeva, a samo začepljenje je djelomično ili potpuno začepljenje.

Kod djelomičnog zastoja osoba sa stomom može osjetiti kako se i dalje prazni mala količina sadržaja na stomu, a koji je uglavnom tekući ili sluzav, te je moguće osjetiti i prolaženje zraka iz stome. Kod potpunog zastoja sadržaj se uopće ne prazni na stomu i osoba može primijetiti da je njeno pomagalo u potpunosti bez sadržaja i zraka.

Do začepljenja crijeva može doći iz više razloga, a neki od njih su divertikulitis, upalne bolesti crijeva – koje mogu biti uzrok suženja koja priječe normalan protok sadržaja, volvulus crijeva, kila, priraslice ili suženja nakon kolorektalnog operacijskog zahvata, operacijski zahvati na abdomenu, kao i rak debelog crijeva.

Ipak, iako je jako puno razloga koji mogu uzrokovati začepljenja, slabo probavljena hrana je ipak glavni razlog zbog čeka se događaju djelomični ili potpuni zastoji u pražnjenju kod osoba sa stomom.

Prvi od znakova začepljenja crijeva je smanjeno pražnjenje sadržaja na stomu ili potpuni zastoj u pražnjenju sadržaja. Kod osoba s ileostomom ovakvo stanje je lako uočiti u vrlo kratkom roku, dok kod osoba s kolostomom je potreban nešto duži vremenski period, obzirom da su intervali pražnjenja dosta rjeđi i nisu kontinuirani.

Smanjeni ili potpuni zastoj u pražnjenju crijeva na stomu obično je popraćen i nadutosti, bolovima u trbuhu, grčevima, tvrdim trbuhom u potpunosti ili samo u dijelovima oko stome, mučninom, povraćanjem, kao i promjenom veličine same stome koja će izgledati otečeno.

Iako se najčešće radi o začepljenjima zbog loše probavljene hrane, u ovakvim situacijama uvijek je dobro potražiti liječničku pomoć i savjet, posebno ako se ovakvo stanje odulji na duži vremenski period i ako savjeti samopomoći ne daju rezultate u kraćem vremenskom roku.

Pročitajte više

Više

Translate »