-3.5 C
Široki Brijeg
More

  Vodič za dodatke prehrani kod bolesti štitnjače

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Osobe s bolestima štitnjače često koriste dodatke prehrani i alternativne dodatke. Iako nije loš izbor, postoji mnogo stvari koje treba razmotriti prije uzimanja ovih proizvoda.

  Neki od tih dodataka mogu biti korisni, posebno kod osoba koje imaju hipotireozu (neaktivna štitnjača) ili hipertireozu (pretjerano aktivna štitnjača).

  S druge pak strane treba biti i na oprezu kod odabira istih, neki proizvodi mogu ometati apsorpciju hormona štitnjače, što može dovesti do lažnih rezultata testova ili dovesti do potencijalno opasnih stanja.

  Educirati se o nekim uobičajenim suplementima i njihovom učinku na bolesti štitnjače može biti korisno ne samo za štitnjaču nego i za cjelokupno zdravlje.

  Ovaj članak objašnjava suplemente koje većina osoba uobičajeno koristi kao podršku rada štitnjače, kao i objašnjenja kako isti mogu utjecati na testove za štitnjaču i zdravlje općenito.

   

  Dodaci prehrani kod bolesti štitnjače

  Mnogi suplementi se obično smatraju “zdravim” za osobe s bolestima štitnjače. Međutim, čak i suplementi koji mogu biti korisni za većinu, kod određenih osoba mogu imati potencijalne rizike za zdravlje. Stoga je najbolje razgovarati s liječnikom prije početka korištenja niže pobrojanih ili bilo kojih drugih dodataka prehrani.

  Niske razine vitamina D povezane su s povećanim rizikom od razvoja autoimunih bolesti štitnjače kao što je Hashimotov tireoiditis (kada imunološke stanice napadaju štitnjaču) i Gravesova bolest (stanje koje dovodi do prekomjerne proizvodnje hormona štitnjače).

  Dakle, dodaci vitamina D mogu biti korisni za osobe s bolestima štitnjače.

  Osim prevencije, studija iz 2018. godine pokazala je da dodaci vitamina D poboljšavaju razinu TSH (hormona koji stimulira štitnjaču) kod osoba s hipotireozom.

  Razina ovog vitamina mjeri se jednostavnom krvnom pretragom.

  Svakako je preporučljivo razgovarati s liječnikom o uzimanju vitamina D, jer višak može dovesti do nuspojava poput bolnih bubrežnih kamenaca.

  Nedostatak vitamina B12 relativno je česta pojava, osobito u osoba starijih od 50 godina. Nadalje, lijek metformin, koji se koristi kao tretman za inzulinsku rezistenciju kod hipotireoze, može smanjiti razinu B12.

  Simptomi nedostatka vitamina B12 mogu oponašati mnoge simptome hipotireoze, pa se nedostatak može lako propustiti.

  Neliječena hipotireoza i nedostatak vitamina B12 povezani su s povećanim rizikom od moždanog udara, čak i kod mladih ljudi. Stoga je bitno osigurati unos adekvatne količine vitamina.

  Vitamin B12 se može pronaći u mesu i životinjskim proizvodima. Ali čak i uz adekvatan unos hranom, neke osobe, osobito one s probavnim problemima, možda isti neće dobro apsorbirati. Kod ovakvih situacija možda će biti potrebno razmotriti korištenje dodataka prehrani.

  • Omega-3 masne kiseline

  Omega-3 masne kiseline, posebno eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA) zdrave su masti koje se prvenstveno nalaze u ribi, orašastim plodovima i dodacima ribljeg ulja. Njihova protuupalna svojstva i svojstva jačanja imuniteta mogu biti osobito korisna za osobe s autoimunim bolestima štitnjače.

  Najbolji način za dobiti omega-3 masne kiseline je jesti masnu ribu, kao što su losos, haringa, tuna i skuša barem dva do tri puta tjedno, kao i korištenje dodataka na bazi ribljeg ulja.

  Važno je kupiti riblje ulje dobre kvalitete kako bi se izbjegao višak žive.

  Isto tako, potrebno je imati na umu i da riblje ulje može produžiti vrijeme krvarenja. Dakle, ukoliko se koriste lijekovi za razrjeđivanje krvi ili postoji problem s krvarenjem, potrebno je razgovarati s liječnikom o sigurnosti uzimanja dodataka ribljeg ulja kod ovakvih situacija.

  Osim ribljeg porijekla, dostupni su i dodaci biljnih omega-3 masnih kiselina, ali se obično ne apsorbiraju kao riblje ulje.

  • Konjugirana linolna kiselina (CLA)

  Konjugirana linolna kiselina (CLA) je masna kiselina koja se često koristi za mršavljenje. Prirodno se nalazi u mliječnim proizvodima i govedini, a dostupan je i u obliku dodataka prehrani.

  Bolesti štitnjače mogu otežati skidanje kilograma. Stoga neki ljudi koriste CLA kako bi postigli svoje ciljeve u pogledu skidanja kilograma. Međutim, dokazi koji podupiru ovu praksu su različiti. Dok su neke studije na ljudima pokazale da CLA smanjuje masnu masu, druge nisu otkrile da je CLA sama ili u kombinaciji s vježbanjem promijenila sastav tijela.

  CLA može uzrokovati plinove i probavne smetnje kod nekih osoba. Kod nastojanja skidanja kilograma s hipotireozom, obavezno se savjetuje tražiti liječnika za savjet.

  Jod je element koji pomaže štitnjači u proizvodnji hormona. Stoga je uspostavljanje prave ravnoteže s jodom bitno, jer previše ili premalo može doprinijeti problemima sa štitnjačom.

  Većina osoba unosi dovoljnu količinu ovog elementa putem jodirane soli. Osim toga, jod se nalazi u nekim vrstama ribe, mlijeku i jajima, ali je dostupan i u obliku dodataka.

  Nedostatak joda iznimno je rijedak. Stoga uzimanje dodataka jodu ne samo da neće pomoći, već bi moglo potencijalno pogoršati vaše stanje. Postoje i značajne kontroverze oko dodataka jodu i zdravlja štitnjače, uključujući korištenje dodataka na bazi kelp algi, koji su bogati ovim esencijalnim mineralom.

  American Thyroid Association predlaže izbjegavanje svakodnevne konzumacije dodataka prehrani s više od 500 mikrograma joda.

  • Selen

  Selen je mineral koji ima važnu ulogu u metabolizmu hormona štitnjače. Ima ga u morskim plodovima, govedini, peradi i jajima. Neke su namirnice također obogaćene selenom, te osim toga, moguće ga je uzimati i u obliku dodataka.

  Studija iz 2018. godine pokazala je da suplementacija selenom može smanjiti razinu antitireoperoksidaze (enzim u štitnjači) kod osoba s autoimunim hipotireozom.

  Osim toga, kod onih s Gravesovom bolesti, istraživači su primijetili poboljšanja u antitijelima štitnjače i kvaliteti života.

  Selen ima uzak “terapeutski prozor”, što znači da čak i mali ekscesi mogu biti otrovni.

  Cink je mineral potreban za proizvodnju hormona štitnjače u tijelu. Ima ga u životinjskim proteinima, orašastim plodovima i cjelovitim žitaricama.

  Studija iz 2018. godine pokazala je da dodaci cinka mogu koristiti ženama s hipotireozom koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu i koje su pretile. Nedostatak istog povezan je s hipotireozom i drugim autoimunim bolestima.

  • Tiamin (vitamin B1)

  Postoje neki dokazi da dodaci tiamina mogu smanjiti umor kod osoba s Hashimotovim tireoiditisom. Tiamin je vitamin B skupine (B1) neophodan za metabolizam. Ima ga u grahu, leći, obogaćenom kruhu i žitaricama te jajima.

  Ukoliko osoba ima autoimunu bolest štitnjače, kao što su Hashimotova bolest i Gravesova bolest, postoji mogućnost da se tiamin ne apsorbirati pravilno, čak ni uz adekvatan unos. Zbog toga se osobama s bolestima štitnjače preporučuje razgovarati s liječnikom o suplementaciji.

   

  Dodaci koji utječu na lijekove i testove

  Gotovo svaki dodatak ili lijek bez recepta može biti kontradiktoran s lijekovima za štitnjaču. Na primjer, neki mogu smanjiti apsorpciju sintetskog oblika hormona štitnjače, levotiroksina, ako se uzmu unutar sat vremena nakon doziranja. Osim toga, neki suplementi mogu uzrokovati probleme čak i ako se uzmu kasnije.

  • Kalcij i željezo

  Pošeljno je uzimati dodatke kalcija i željeza najmanje tri do četiri sata nakon levotiroksina kako bi se izbjeglo smanjenje apsorpcije istog.

  Osim toga, studija iz 2016. zabilježila je povećani rizik od velikog papilarnog karcinoma štitnjače (karcinom koji počinje u folikularnim stanicama štitnjače) kod osoba kod kojih je suplementacija trajala pet godina ili manje.

  Nasuprot tome, osobe koje su koristile suplementaciju kalcija više od 10 godina imale su manji rizik od malog papilarnog mikrokarcinoma (raka štitnjače promjera manjeg od 10 mm).

  • “Green food” dodaci prehrani

  Mnogi “green food” dodaci  sadrže velike količine povrća križarica, poput brokule i špinata. Nažalost, mnoge od ovih inače zdravih namirnica imaju goitrogene. To su tvari koje mogu poremetiti rad štitnjače inhibirajući sposobnost vašeg tijela da koristi jod i ometajući oslobađanje hormona štitnjače.

  Liječnici ne preporučuju osobama s bolestima štitnjače izbjegavati ovu zdravu hranu. Umjesto toga, savjetuje se razrijediti ih u prehrani i izbjegavati suplemente s koncentriranim količinama.

  • Biotin

  Biotin sam ili kao komponenta B kompleksa može ometati test za određivanje razine TSH, što znači da se ponekad mogu dobiti niže vrijednosti TSH nego što jest. Biotin je čest sastojak mnogih dodataka prehrani namijenjenih za poboljšanje kvalitete kose, kože i noktiju.

   

  Suplementi koje treba izbjegavati

  Kod osoba koje imaju bolest štitnjače najbolje je izbjegavati neke dodatke prehrani.

  • Ashwagandha i Bladderwrack

  Neki biljni pripravci mogu uključivati ashwagandhu (indijski ginseng) i bladderwrack (smeđe morske alge).

  Ashwagandha se u ayurvedskoj medicini koristi protiv stresa. U tradicionalnoj kineskoj medicini, bladderwrack se koristi za liječenje bolesti štitnjače.

  Nema konkretnih dokaza koji upućuju na to kako bi ove biljke mogle pomoći kod problema sa štitnjačom, ali bi mogli utjecati na lijekove za štitnjaču. Bladderwrack može imati opasno visoke razine joda.

  • Dodaci za “podršku” normalnom radu štitnjače

  Postoji nekoliko dodataka koji su označeni kao “podrška radu štitnjače” ili “podrška radu nadbubrežnih žlijezda” ili koji tvrde da su “boosteri za štitnjaču”. Sastojci u ovim proizvodima variraju i mogu uključivati: vitamine, minerale, razno bilje, hormon štitnjače, adrenalne steroide.

  Ne preporučuje se koristiti ovakve dodatke umjesto lijekova za štitnjaču koje je liječnik odredio.

  Ovi proizvodi bi mogli dovesti do prekomjernog stimuliranja štitnjače kada se koriste s nadomjesnom terapijom hormona štitnjače.

  Prekomjerna stimulacija štitnjače može dovesti do hipertireoze. Ovo stanje zauzvrat povećava rizik od osteoporoze, fibrilacije atrija (nenormalan srčani ritam koji može dovesti do moždanog udara ili zatajenja srca) i još mnogo toga.

  Studija iz 2013. godine koja je proučavala 10 komercijalno dostupnih proizvoda za “potporu” zdravlja štitnjače otkrila je da većina dodataka prehrani sadrži klinički značajne količine T3 i T4 hormona štitnjače. Zapravo, u nekim slučajevima doze premašuju količine koje se obično propisuju za liječenje hipotireoze.

  Osim toga, studija iz 2016. godine otkrila je da je količina T3 u nekim dodatcima bila dovoljno visoka da izazove tireotoksikozu, stanje opasno po život, u kojem tijelo oslobađa ekstremne količine hormona štitnjače.

  • Goveđi ekstrakti za štitnjaču

  Goveđi ekstrakti za štitnjaču prave se od nadbubrežnih žlijezda krava. Prodaju se kao dodaci prehrani.

  Osim gore navedenih rizika od nedovoljno liječene ili pretjerano liječene hipotireoze, goveđi ekstrakti predstavljaju malu mogućnost izloženosti goveđoj spongiformnoj encefalopatiji (BSE ili kravlje ludilo), ukoliko isti nije provjerenog životinjskog porijekla.

  • Efedra

  Godine 2004. FDA je zabranila prodaju dodataka prehrani koji sadrže stimulans efedru. Međutim, suplementi i čajevi van tog područja i dalje sadrže ovaj sastojak.

  Efedra se često prodaje kao dodatak za mršavljenje i energiju. No, nažalost, opasnosti od efedre nadmašuju sve prednosti i mogle bi biti posebno zabrinjavajuće za osobe s hipertireozom iz razloga jer mogu dodatno povećati broj otkucaja srca i krvni pritisak te dovesti i do drugih problema sa zdravljem.

  Nuspojave su uočene čak i kod mladih i zdravih ljudi, a mogu biti: visoki krvni pritisak, udar, napadaji te smrt

   

  Pitanja koja je poželjno postaviti

  Ako razmišljate o uzimanju bilo kojeg vitamina, minerala ili dodataka prehrani, ključno je razgovarati s liječnikom i odvagati potencijalne rizike i koristi, a pitanja koja biste mogli postaviti uključuju:

  • Koja je moguća korist od ovog dodatka? Jesu li neke znanstvene studije dokumentirale ovu tvrdnju ili se radi o neprovjerenim informacijama?
  • Koje su moguće nuspojave? Koji simptomi bi mogli upozoravati na mogući štetni učinak?
  • Kako dodatak može utjecati na druge lijekove, uključujući apsorpciju levotiroksina? Koliko dugo trebate čekati nakon uzimanja levotiroksina prije uzimanja dodatka?
  • Trebate li uzimati dodatak uz hranu ili bez nje?
  • Hoćete li morati češće testirati štitnjaču ako odlučite uzimati suplemente? Koliko često?

  Uzimanje dodataka prehrani ponekad može biti od prednosti kod bolesti štitnjače. Međutim, i dodatci prehrani također nose rizike. Točnije, ponekad mogu ometati pravilnu apsorpciju terapije za štitnjaču. Stoga je uvijek najbolje razgovarati o uzimanju dodataka prehrani s liječnikom koji je upoznat sa zdravstvenim stanjem.

   

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »