-2.5 C
Široki Brijeg
More

  Vječno pitanje među stomašima – čemu služe ovi stikeri

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Stoma je novoformirani organ na površini trbuha i vizualno izgleda kao izbočina od par cm na trbušnoj stjenki. Crvenkaste je boje poput unutarnjeg dijela usne šupljine. Nema živčane završetke, što znači da je neosjetljiva na bol; i na dodir je vlažna, a njen naziv se određuje prema organu koji se izvodi na trbušnu stjenku.

  Stoma  omogućuje tjelesnim izlučevinama da se prazne iz tijela onda kada je to nemoguće ostvariti kroz urinarni ili probavni strakt, a da bi se to pražnjenje neometano odvijalo, svaka osoba sa stomom mora nostiti pomagalo pričvršćenona trbušnu stjenku oko stome.

  Sad kad smo se upoznali ukratko s time što je stoma i kako izgleda, krenimo redom o pitanju koje jako često pronalazim u grupama podrške za osobe sa stomom:

  “Čemu služe stikeri koji dođu uz svako pakiranje stoma vrećica s filterom?”

  Iako dođu u svakom pakiranju vrećica s filterom, ovo je i dalje jako popularna tema. Možda baš zato jer se ne pridaje velika pažnja pomoćnim dodacima koje osnovni proizvod ima u svom pakiranju.

  Prvih par godina korištenja stoma pomagala ja osobno nisam ni znala da postoje tamo neki stikeri čija svrha može biti itekako od koristi. Zašto?  Zato jer uopće nisam koristila vrećice s filterom.

  Međutim, kako je vrijeme prolazilo; i ja sam “evoluirala”. Pa sam tako otkrila vrećice s filterom. I opet, po otkriću filtera i dalje nisam pridavala neku posebnu pažnju tim malim stikerima; jer moje tadašnje pomagalo nije trajalo više od 10ak sati.

  Tek kad sam prešla na vrećice koje su mi trajale do 24 sata počela sam se malo zanimati čemu služe svi ti dodaci koji dođu uz moje vrećice sa svakim novim pakiranjem. Ali, kako ni tada nije bilo previše vremena za nošenje istog pomagala, svrha stikera, koju je za njih namijenio njihov proizvođač, nije bila iskorištena.

  Gdje je moje tadašnje pomagalo zakazivalo, kreativnost je uzimala maha.

  S ovim stikerima, moja kreativnost kaže da je samo nebo granica. Pa tako kod mene oni imaju primjenu širokih razmjera.

  Kao prvo, neizostavan su mi pomagač u domaćinstvu. Služe mi kao naljepnice svaki put kad trebam nešto označiti. Na njih upišem datum, naziv ili što već i nalijepim na proizvod. Tako u moru teglica domaće zimnice, marmelada, sokova… ne moram svaki put dobro se zamisliti što sam to ja unutra stavila. Čak i stvari koje pospremam u zamrzivač označim s njima i vjerujte da stikeri izdrže i niske temperature (barem ovi iz mojih pakiranja).

  Kako ih uvijek imam kod sebe, znaju se naći i u ulozi flastera.

  Ženski dio će ovo posebno cijeniti. Znate kako je nezgodno kad vam pukne nokat, pa sve s njim uništavate. E pa kad nema flastera u blizini, ovi stikeri su odlična alternativa, a omiljena majica ili hlače koji se nađu na meti hrapavog i puknutog nokta će vam biti zahvalni na ovoj vrsti kreativnosti – moji su bili sigurno.

  Ima još jedan trik s ulogom flastera.

  Ja ne znam je li i kod vas tako, ali moj sedmogodišnjak je imao “fazu flastera” koja još uvijek svako toliko ispliva na površinu.

  Bilo koja situacija završi s “mama imaš li flaster”. I tu su opet stikeri bili super pomagač. Mali komadić ubrusa i stiker preko i voilà – problem riješen.

  Kako uvijek volim čuti i mišljenja drugih, preko svojih kanala društvenih mreža sam pitala za što ih sve koriste moji dragi stomaši. Oduševila sam se odličnim idejama i kreativnosti.

  Posebno me oduševio, a pomalo i nasmijao, odgovar koji kaže:

  Na stiker napišem datum kad sam stavila svoje pomagalo i zatim nalijepim na njega – tako uvijek znam kad je vrijeme za mijenjanje vrećice.

  Kad bi ja bila te sreće da mi toliko traje pomagalo pa da moram pisati kad sam ga stavila.

  Drugi odgovor je bio da stikere koriste kod registratora s mehanizmom, odnosno da pomoću njih one rupice na papirima dodatno učvrste kako se ne bi pokidale. Domišljato!

  Jedna stomašica mi je pojasnila da stikere pokloni jednoj učiteljici likovnog – e ovdje me baš zanima kakvo umjetničko djelo može nastati od ovih stikera. Ali kako sam rekla, kreativnost i mašta nemaju granica (I poslala sam upit, nadam se da ću dobiti sliku).

  Iako sam mislila da je samo moja mašta proradila glede korištenja stikera u domaćinstvu, zapravo ostala sam oduševljena činjenicom da sam upravo ovakvih odgovora najviše dobila.

  Koje sam još odgovore mojih kreativnih i duhovitih stomaša dobila glede korištenja ovih stikera, pročitajte u nastavku:

  To su mojoj kćeri najdraže naljepnice, hahaha…
  Lijepi gdje god stigne…
  Kad se dođe u bolnicu, lijepi se putem da se ne izgubiš po hodnicima.
  Ja sam probala na moru jednom da zalijepim filter i to je bilo to… Čuvam ih, ali mi ne koriste ničemu…
  Filteri za vrećice… Uglavnom odu u zamrzivač.
  Nikada ja to nisam koristio, ali kada brijem glavu posiječem se. Možda bi mogli poslužiti,da šta ne ishlapi iz nje – jer sam Bosanac, hahaah.

  Bilo je i onih koji ih koriste samo kako je to proizvođač namijenio – prilikom tuširanja, plivanja u bazenu ili moru; da bi spriječili neugodne mirise koji se čuju kroz filter ili da bi spriječili “pancaking” ili ti ga vakuum vrećice koji onda ne da sadržaju u vrećici da klizi silom zemljine teže, nego ostaje oko stome i stvara dodatne poteškoće.

  Dobila sam i puno odgovora da ne znaju čemu služe stikeri, i vjerujte mi da ih je bilo najviše – ali uz ove odgovore uvijek dođu i riječi hvale, stoga – drago mi je da sam mogla pomoći.

  Danas, kad koristim pomagala koja mi traju duže – e to je sad već kod mene neka druga priča.

  Sada znam i koristim ove stikere i za ono što ih je proizvođač namijenio, ali i dalje i za sve ostalo što je moja mašta i kreativnost smislila da mogu s njima.

  Kod proizvođača pomagala koje ja trenutno koristim, u pojašnjenju za ove stikere piše sljedeće:

  • Pomažu kod “pancaking”… – zadržvanje sadržaja oko stome umjesto da klizi na dno vrećice – do čega dolazi uslijed nedostatka zraka u vašoj stoma vrećici zbog kojeg se stvara vakuum- … ovi stikeri vam mogu pomoći da zadržite malo zraka u vrećici i spriječite “pancaking” tako što prvo pustite malo zraka unutra, a zatim iste nalijepite preko filtera kako bi zrak ostao unutra. Važno je napomenuti da možete privremeno ukloniti stikere (ali ne u vodi), kako biste po potrebi pustili da malo zraka izađe. Zrak možete ispustiti i kada praznite vrećicu.
  • Održavanje filtra suhim – kada se kupate ili plivate. Mokri filtri obično znače neučinkovite filtre koji ne rade svoj posao.
  • Pomaže u sprečavanju širenja mirisa – Ponekad, učinkovitost filtra može umanjiti prekomjerni sadržaj koji se prazni iz stome. Stoga mogu postati neučinkoviti u neutraliziranju mirisa. 

  Ne znam za vas, ali ja ću i dalje ove male stikere obožavati – kako zbog svih tih stvarnih namjena zbog kojih dođu u svakom mom pakiranju vrećica s filterom, tako i zbog svega ostaloga čega se dosjetim – a ovi mali, plavi stikeri mi budu od koristi.

  I za kraj, ja svoje stikere dilam i obitelji, hehe. Pa ako imate viška, mogli biste i vi :).

  @miss_stoma

  Kako vam ovi mali stikeri mogu olakša suživot sa stomom ???? #stoma #ostomy #ileostomy #colostomy #urostomy #stomahack #stomablogger #stomaowner

  ♬ original sound – MissStoma

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »