Tuesday, July 23, 2024

Vitamini za kosu – koji su i djeluju li stvarno?

Podijelite

Zdrava, sjajna kosa; čista koža i čvrsti nokti samo su neki od vanjskih pokazatelja kako njihov vlasnik ima odlično zdravlje, ali i simbol ljepote. S druge pak strane, opadanje kose, krhki, beživotni i lomljivi nokti ili ljuštenje kože mogu upućivati na činjenicu kako u organizmu nedostaju neki od bitnijih vitamina i minerala za zdravlje.

Osim toga, mnoge kulture diljem svijeta na kosu gledaju kao na znak ljepote i zdravlja.

Nažalost, za mnoge osobe rast zdrave kose predstavlja veliki izazov, što dovodi do porasta potražnje dodataka za kosu na tržištu.

Dok se vitamini i dodaci za kosu često reklamiraju kao tajna zdrave kose, skeptici tvrde da nedostaju znanstveni dokazi koji bi potkrijepili njihovu široku upotrebu.

Možda ćete se zbog toga zapitati što su vitamini za kosu i djeluju li stvarno ili su samo dobar marketinški trik.

U ovom članku probati ćemo detaljnije opisati što su vitamini za kosu, kolika je njihova učinkovitosti i isplati li ih se kupiti.

vitamini za kosu
pexels/elementdigital

Što su vitamini za kosu?

Vitamini za kosu su dodaci s navodnim dobrobitima za zdravlje kose. Na primjer, popularni brandovi tvrde da njihovi proizvodi mogu poboljšati rast, sjaj, gustoću i snagu kose.

Na tržištu postoji mnoštvo proizvoda od kojih mnogi sadrže slične sastojke, uključujući biotin, vitamine C i E, kolagen, folnu kiselinu i omega-3 masne kiseline. Također mogu sadržavati dodatke poput ashwagandhe i ginsenga, za koje se vjeruje da mogu ojačati kosu.

Iako su itekako popularni, ove proizvode uglavnom promoviraju plaćene slavne i utjecajne osobe, a rijetko zdravstvena struka.

Ukratko, vitamini za kosu su dodaci koji sadrže hranjive tvari za koje se smatra da mogu osobi koja ih koristi pružiti zdravu kosu.

Koje hranjive tvari su bitne za zdravu kosu?

Zdrava kosa određeno je mnoštvom čimbenika, kao što su dob, genetika, razina hormona, medicinska stanja, prehrana, stres i tretmani za kosu, zbog čega je dosta teško utvrditi temeljni uzrok ili uzroke problema slabe kose.

Znakovi nezdrave kose uključuju značajan gubitak ili stanjivanje kose, prestanak rasta, suhoću, slabost, lomljivost i beživotnost.

U mnogim slučajevima, poboljšanje prehrane i načina života može doprinijeti zdravijoj kosiu. Konkretno, unos dovoljno ovih ključnih hranjivih tvari može poboljšati zdravlje i kvalitetu vaše kose:

  • proteini
  • vitamin A
  • vitamin B12
  • vitamin C
  • vitamin D
  • vitamin E
  • biotin (B7)
  • željezo
  • selen
  • cink

Konkretno, protein je neizostavan u rastu kose, budući da je glavna gradivna tvar kose. Osim toga, nedostaci hranjivih tvari poput vitamina B, željeza i vitamina C i D povezani su s gubitkom kose, slabim rastom kose i lošom kvalitetom kose.

Pojačano ispadanje kose i slaba, nezdrava kosa također mogu biti uzrokovane dijetama koje su izrazito siromašne kalorijama i mastima, poput nekih dijeta za mršavljenje, kao i dijeta koje zabranjuju cijelu skupinu namirnica, poput veganske prehrane.

Ukoliko sumnjate da je bilo koji razlog gubitka kose ili prestanak rasta kose kod vas uzrok, važno je surađivati ​​s dermatologom ili drugom profesionalnom osobom kako biste isti identificirali i radili na njegovom otklanjanju.

Ukratko, hranjive tvari važne za zdravu kosu uključuju proteine, vitamin B, vitamin A, C i D te minerale poput željeza, selena i cinka. S druge strane, dijete s niskim udjelom kalorija ili masti povezane su sa slabom, nezdravom kosom.

Učinkovitost

Unatoč širokoj upotrebi vitamina i dodataka za kosu, malo je kliničkih podataka koji podupiru njihovu sposobnost liječenja stanja kose.

Iako su određene hranjive tvari povezane s boljim zdravljem kose, većina je studija pokazala da su dodaci prehrani za kosu učinkoviti samo kod osoba čiji su problemi s kosom uzrokovani postojećim nedostatkom hranjivih tvari.

Na primjer, studija iz 2016. godine provedena nad 541 ženom s gubitkom kose otkrila je da 38% njih ima manjak biotina. Istraživači vjeruju da su preostali slučajevi gubitka kose uzrokovani nedostatkom drugih hranjivih tvari ili stanjima poput poremećaja štitnjače ili ćelavosti kod žena.

Slično tome, studija iz 2013. godine pokazala je da su žene s gubitkom kose imale znatno niže razine željeza nego žene koje nisu imale taj problem.

Ipak, nedostaci hranjivih tvari koje se obično dodaju vitaminima za kosu – poput biotina i vitamina C – rijetki su. Osim toga, uzimanje ovih dodataka prehrani kada nemate nedostatak istih vjerojatno neće poboljšati rast ili stanje s kosom.

Štoviše, zbog rizika od neželjenih nuspojava zbog korištenja dodataka željeza, većina zemalja ne izdaje visoke doze ovog minerala bez liječničkog recepta. Stoga se željezo obično dodaje samo u malim dozama ili se uopće ne dodaje.

Nadalje, malo je dokaza da dodaci prehrani koji se promoviraju kao dobri za srječavanje ispadanja kose s hranjivim tvarima poput željeza, biotina, vitamina B, vitamina C, cinka, selena i folne kiseline poboljšavaju zdravlje ili rast kose. Umjesto toga, neki dodaci prehrani mogu čak pogoršati gubitak kose ili uzrokovati toksičnost nutrijenata.

Umjesto uzimanja proizvoljnih dodataka za poticanje rasta kose, pokušajte surađivati ​​sa zdravstvenim djelatnikom kako biste utvrdili temeljne uzroke gubitka kose i provjerite nedostatke koji se mogu poboljšati kroz prehranu, pažljivo odabranim dodacima ili i jednim i drugim.

Ukratko, unatoč njihovoj širokoj upotrebi i popularnosti, samo ograničeni znanstveni dokazi podržavaju upotrebu vitamina za kosu za poticanje nejnog rasta, sprječavanja gubitka ili otklanjanja drugih stanja kose.

Koje su preporuke?

Umjesto da kupujete skupe vitamine za kosu, bolje je da se usredotočite na zdravu prehranu koja uključuje raznovrsno šareno povrće i voće, cjelovite žitarice, proteine i zdrave masti. Sve to skupa će osigurati da dobijete hranjive tvari koje vaše tijelo treba za pravilan rast kose.

Osim toga, svakako se usredotočite i na druge dobrobiti za vaše zdravlje, poput dovoljno sna, izbjegavanje stresnih situacija i redovite vježbanje. Kada tijelo dobro funkcionira, može bolje svoje snage usmjeriti na druge funkcije, poput rasta zdrave kose.

Ako nijedan od ovih promjena u načinu života ne pomogne, posavjetujte se sa zdravstvenim radnikom koji će vam pomoći utvrditi koji to drugi potencijalni problemi mogu biti uzrok nezdrave i slabe kose.

Ukratki, većini zdravih osoba vitamini za kosu nisu potrebni. Umjesto toga, bitno je da se usredotoče na nutritivno bogatu prehranu, kontrolu razine stresa, redovito vježbanje i dovoljno sna. Ako sumnjatena  da bi nešto drugo mogao biti uzrok, razgovarajte sa zdravstvenim radnikom.

Zaključak

Do danas nijedna klinička studija nije pokazala da vitamini i dodaci za kosu potiču rast kose, sprječavaju gubitak kose ili poboljšavaju druge aspekte zdrave kose kao što su suhoća, sjaj i gustoća.

U rijetkim slučajevima u kojima je loše zdravlje kose uzrokovano nedostatkom hranjivih tvari, uzimanje dodataka prehrani može poboljšati kvalitetu kose. Prehrana s niskim udjelom kalorija, masti ili proteina također je povezana s gubitkom kose, a povećanje unosa ovih tvari može pomoći u poboljšanju njenog zdravlja.

Međutim, za većinu zdravih osoba uzimanje dodataka prehrani za kosu vjerojatno neće donijeti nikakvu korist. Umjesto toga, poželjno je se usredotočiti na raznoliku prehranu koja se uglavnom sastoji od cjelovite, minimalno prerađene hrane kako biste svome tijelu osigurali hranjive tvari potrebne za rast zdrave kose.

Pročitajte više

Više

Translate »