-3.5 C
Široki Brijeg
More

  Vitamin D – uzroci, liječenje i prevencija deficita

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Vitamin D je vitamin topiv u mastima koji se prirodno može naći u nekim namirnicama. Koža također proizvodi vitamin D u kontaktu sa suncem. Neophodan je pokretač mnogih tjelesnih funkcija, a najvažnija uloga ovog vitamina je da održava zdravlje kostiju na način da povećava sposobnost tijela u apsorpciji kalcija.

  Kada tijelo ne dobije odgovarajuću količinu vitamina D, kosti mogu postati tanke i lomljive, što osobu čini podložnijom prijelomima. Vitamin D također igra ulogu u prevenciji i mogućem liječenju dijabetesa, visokog krvnog tlaka, nekih vrsta raka i multiple skleroze.

  Znakovi deficita vitamina D

  Najčešći znak nedostatka vitamina D je slabost mišića i bol u kostima. Ostali simptomi nedostatka vitamina D uključuju:

  • Slabost
  • Promjene raspoloženja
  • Umor

  Nedostatak vitamina D može dovesti do osteoporoze – lako lomljivih kostiju. Kod djece može uzrokovati rahitis, stanje koje uzrokuje meke i savitljive kosti.

  Značajniji nedostatak vitamina D također može uzrokovati stanje poznato kao osteomalacija kod odraslih. Osteomalacija uzrokuje slabost mišića, bol u kostima i slabe kosti.

  Uzroci niskog vitamina D

  Različiti čimbenici, od medicinskih stanja pa sve do starenja, mogu biti odgovorni za niske razine vitamina D.

  • Starenje

  S godinama, prirodna sposobnost kože da proizvodi vitamin D opada, što dovodi do manjka vitamina D kod starijih osoba. Kod ove skupine osoba može doći do čak 50% smanjenja u proizvodnji vitamina D u koži.

  • Kirurška pomoć kod mršavljenja

  Osobe koje se podvrgavaju operativnim zahvatima zbog smanjenja tjelesne mase imaju veći rizik za nedostatak vitamina D. Razlog tomu je nemogućnost unosa ovog vitamina u količinama koje su potrebne.

  • Nedovoljna izloženost sunčevoj svjetlosti

  Koža koristi sunčevu svjetlost za proizvodnju vitamina D. Kod male ili nikakve izloženosti suncu, koža nije u stanju proizvoditi ga. Drugim riječima, to znači oslanjati se samo na prehrambene zalihe vitamina D, što može biti nedovoljno. Osobe s tamnijom kožom također imaju poteškoća s proizvodnjom dovoljnih količina vitamina D.

  • Nedovoljan unos ishranom

  Vrlo je važno osigurati da prehrana uvijek sadrži sve vitamine i hranjive tvari koje su našem tijelu potrebne za pravilno funkcioniranje. Riba, žumanjci, mlijeko i jetra izvrsni su izvori vitamina D.

  Osobama koji se pridržavaju veganske prehrane teže je uključiti vitamin D u svoju prehranu, jer je većina najbogatijih izvora vitamina D u namirnicama životinjskog porijekla.

  • Medicinska stanja

  Neka medicinska stanja također mogu uzrokovati nedostatak vitamina D. A neka od njih su:

  Bolesti bubrega
  Bolesti jetre
  Pretilost
  Celijakija
  Upalne bolesti crijeva
  Cistična fibroza

  Dijagnosticiranje deficita vitamina D

  Simptomi nedostatka vitamina D uobičajeni su i za mnoga druga stanja. Kako bi se točno odredilo kako se radi o nedostatku vitamina D i da je upravo taj deficit uzrok simptoma, liječnik može preporučiti krvni test pomoću kojeg se mjere količine vitamina D, odnosno koncentracije 5-hidroksi vitamina D (25-OH D) u krvi.

  Rutinski pregled kod ovog vitamina još uvijek nije u praksi, a mjeri se samo kod pojave simptoma ili kad se osoba nalazi u rizičnoj kategoriji za manjak istog.

  Tko je u rizična skupina?

  Određene skupine ljudi imaju veću vjerojatnost razvoja nedostatka vitamina D, a neke od njih su:

  • Osobe koje su pretile mogu imati manjak vitamina D iz razloga što se tjelesna mast može vezati na vitamin D i na taj način spriječiti tijelo da ga apsorbira.
  • Osobe s tamnijom kožom manje su sposobne stvoriti dovoljne količine vitamina D u svojoj koži.
  • Trudnice mogu biti sklonije manjku vitamina D zbog povećane potrebe ovog vitamina za  razvoj fetalnih kostiju.
  • Osobe s poremećajima malapsorpcije masti mogu isto tako biti rizična skupina za nedostatak vitamina D jer je ovaj vitamin topljiv u mastima.
  • Dojenčad koja je hranjena majčinim mlijekom može imati nedostatak vitamina D jer majčino mlijeko nije sjajan izvor vitamina D.
  • Osobe koje uzimaju određene lijekove poput antifungalnih lijekova i lijekova protiv napadaja skloniji su nedostatku vitamina D jer ti lijekovi mogu utjecati na metabolizam vitamina D.

  Liječenje deficita vitamina D

  Fokus liječenja nedostatka vitamina D je podizanje razine vitamina D do točke u kojoj je prikladan za normalno funkcioniranje tijela, a to se može postići na više načina, poput:

  • Uzimanje suplemenata vitamina D: Dodaci vitamina D dostupni su u dva oblika — D2 i D3. Vitamin D2, također poznat kao ergokalciferol, dobiva se iz biljaka. Dostupan je samo na recept. D3, ili kolekalciferol, dobiva se od životinja. D3 dodaci su dostupni u slobodnoj prodaji.
  • Konzumiranje hrane bogate vitaminom D, kao što su ulje jetre bakalara, sabljarka, tuna, losos, mlijeko i jetra: Za osobe s veganskom prehranom, šalica obogaćenog soka od naranče ovim vitaminom također je odličan izvor vitamina D.
  • Sigurno izlaganje sunčevoj svjetlosti nanošenjem kreme za sunčanje širokog spektra prije izlaska na sunce: 10 do 15 minuta izlaganja suncu, dva do tri puta tjedno, može biti dovoljno da vaša koža apsorbira dovoljno vitamina D. Ako imate tamniju kožu ili ako ste stariji možda biste željeli provesti više vremena na suncu.

  Odrasli bi trebali unositi najmanje 600 internacionalnih jedinica (IU) vitamina D dnevno, bilo putem prehrane ili dodataka prehrani. Osobama starijim od 70 godina bi trebalo savjetovati unos preporučenih jedinica jer njihova koža usporava s proizvodnjom vitamina D kod izlaganja suncu.

  Međutim, osobe koje su u rizičnoj skupini će možda trebati više od preporučenih jedinica.

  Dojenčad bi trebala dobiti najmanje 400 IU, a osobe koje su trudne i doje trebaju dobiti najmanje 600 IU. Istraživanja sugeriraju da osobe koje doje mogu uzeti visoku dozu vitamina D (6400 IU) kako bi zadovoljile potrebe svoje bebe za vitaminom D, što znači da bebe koje doje mogu preskočiti suplementaciju.

  Teže je liječiti nedostatak vitamina D nego ga spriječiti. Konzumiranje hrane bogate vitaminom D, korištenje dodataka vitamina D i sigurno izlaganje dovoljnoj količini sunčeve svjetlosti izvrstan je način za spriječiti niske razine vitamina D u tijelu.

  Treba imati na umu i da je moguće konzumirati previše vitamina D. Iako je predoziranje vitaminom D rijetko, ne preporučuje se uzimati više od dnevne preporučene doze vitamina D bez prethodnog razgovora sa svojim liječnikom. Znakovi predoziranja vitaminom D uključuju mučninu, zatvor, slabost i gubitak težine.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »