5.2 C
Široki Brijeg
More

  Vitamin B12 – kako su oboljeli od IBD u rizičnoj skupini

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Vitamin B12 je vitamin skupine B kompleksa koji pozitivno utječe na metabolizam, njegu kože, kose i noktiju, mentalno zdravlje, energiju i funkciju mišića. Također ima važnu ulogu u radu imunološkog i živčanog sustava te sudjeluje u diobi stanica. U organizmu se ne sintezira samostalno pa ga je potrebno svakodnevno unositi u obliku hrane bogate vitaminima B skupine ili korištenjem suplemenata.

  Povećan rizik od nedostatka vitamina B12 imaju starije osobe te osobe koje su na strogoj veganskoj dijeti s obzirom da se ovaj vitamin najvećim dijelom može naći u namirnicama životinjskog porijekla.

  Osobe koje boluju od gastrointestinalnih poremećaja kao što su upalne bolesti crijeva i celijakija, također spadaju u rizičnu skupinu nedostatka vitamina B12. Osim njih, u rizičnu skupinu spadaju i osobe koje su imale gastrointestinalne operacije, poput osoba sa stomom. Razlog tomu je jer se apsorpcija događa u završnom dijelu tankog crijeva, a ako je taj dio pod upalom ili je kirurški odstranjen, malapsorpcija postaje glavni uzrok nedostatka vitamina B12.

  Oboljeli od upalnih bolesti crijeva posebno su osjetljivi u pogledu depresije ili anksioznosti, najčešće u početnim fazama kad se pokušava uspostaviti dijagnoza, te tijekom razdoblja pogoršanja simptoma. Nedostatak vitamina B12 dovodi do smanjene produkcije serotonina, hormona sreće, čija nedovoljna količina u organizmu dovodi do depresivnog stanja, a prema provedenoj studiji na osobama koje su koristile antidepresive uočeno je znatno smanjenje simptoma depresije uz korištenje dodataka vitamina B12(0).

  Nedostatak vitamina B12 može biti uzrok neplodnosti kod žena ili dovesti do ponavljajućih spontanih pobačaja, a prema nekim studijama nedostatak vitamina B12 u prvim mjesecima trudnoće može povećati rizik od urođenih oštećenja kod novorođenčeta kao što je defekt neuralne cijevi (NTD) te dovesti do prijevremenog porođaja(1).

  Jedan od faktora rizika nedostatka vitamina B12 zasigurno je i mogućnost nastanka osteoporoze, potvrđuje studija provedena na više od 2.500 ispitanika kojom je utvrđena povezanost između nedostatka vitamina B12 i mineralne gustoće kostiju niže od normalne(2).

  Vitamin B12 ima važnu ulogu u našem probavnom sustavu. Zahvaljujući njemu ugljikohidrati se pretvaraju u šećer koje naše tijelo dalje koristi kao izvor energije, te pomaže nam probaviti proteine i masti iz hrane koju svakodnevno konzumiramo. Dakle, deficitne vrijednosti ovog vitamina mogu biti jedan od uzroka smanjene energije i osjećaja umora.

  Nedostatak ovog vitamina može dovesti do megaloblastične anemije koja se uspješno tretira nadoknadom vitamina B12.

  Vitamin B12 može se pronaći kao samostalan suplement ili kao dio B kompleksa. Kao pojedinačan vitamin dolazi u obliku spreja, sublingvalnih tableta, injekcija, transdermalnih flastera, gela ili pak oralnih tableta.

  Prema nekim istraživanjima nema značajne razlike u apsorpciji između sublingvalnih tableta i oralnih pripravaka ovog vitamina. Međutim, kada je riječ o pacijentima s upalnim bolestima crijeva i osobama sa stomom, odnosno osobama s određenim poremećajima probavnog sustava, ipak se injekcije, gel i flasteri, preporučuju kao primarni izbor primjene za vitamin B12.

  Kalij i vitamin C mogu smanjiti apsorpciju vitamina B12, dok uzimanje folne kiseline u većim dozama može prikriti nedostatak vitamina B12, a kombinacija s omega-3 masnim kiselinama djeluje sinergistički i zaštitnički na kardiovaskularno zdravlje.

  Zanimljiva činjenica o vitaminu B12 je da on može godinama ostati pohranjen u jetri i da osoba koja boluje od Crohnove bolesti i/ili ima stomu, nedostatak može osjetiti od 2 do 6 godina nakon toga.

  Simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina B12 mogu biti: umor, depresija, zbunjenost, megaloblastična anemija, psihoza, periferna neuropatija, demencija, slabo pamćenje, učestale glavobolje, gubitak apetita, slabost, konstipacija, ukočenost ili trnci u rukama ili nogama.

  Ukoliko ste primijetili kod sebe neke od gore navedenih simptoma, na idućem pregledu kod svog liječnika ih spomenite. Vaš liječnik će vas uputiti da odradite određene krvne pretrage na osnovu kojih ćete moći dobiti pravu terapiju ukoliko se pokaže da iste upućuju na nedostatak vitamina B12.

  Prije početka korištenja vitamina B12 potrebno se posavjetovati s liječnikom jer vitamin B12 nije preporučljivo uzimati u kombinaciji s određenim lijekovima.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »