5.2 C
Široki Brijeg
More

  Vitamin B12 i ulcerozni kolitis

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Ulcerozni kolitis (UC) uzrokuje upalu i ulceracije na sluznici crijeva. Osoba s UC ponekad ne može apsorbirati određene hranjive tvari, uključujući i vitamin B12.

  Ulcerozni kolitis je jedan od dva poznatija oblika upalnih bolesti crijeva (IBD) koja oboljenja su u znatnom porastu posljednjih godina. Procjenjuje se da u SAD-u ulcerozni kolitis ima oko 600 000 – 900 000 osoba.

  U ovom se članku govori o potencijalnoj vezi između ulceroznog kolitisa i vitamina B12, znakovima nedostatka i kako prehranom unijeti dovoljno vitamina B12.

  UC obično uzrokuje upalu unutarnje sluznice debelog crijeva. Drugi oblici IBD, kao što je Crohnova bolest, mogu zahvatiti i ostale dijelove probavnog trakta, poput dijela tankog crijeva gdje se odvija apsorpcija vitamina.

  Prema Crohn`s and Colitis Foundation, osobe s UC imaju manje ozbiljnih nutritivnih deficita u prehrani u odnosu na oboljele od drugim oblika bolesti crijeva.

  Manjak B12 je češći kod osoba s Crohnovom bolešću, ali su i osobe s UC također rizična skupina. Prema studiji iz 2015. godine, prevalencija nedostatka B12 među osobama s Crohnovom bolešću bila je 33% u usporedbi sa 16% onih s UC.

  Međutim, osobe s UC ipak mogu razviti probleme s apsorpcijom hranjivih tvari zbog pothranjenosti i samih simptoma UC. Ako osoba ima jak proljev ili krv u stolici, to može dovesti do gubitka hranjivih tvari i daljnjih komplikacija poput gubitak željeza, što može dovesti do anemije zbog nedostatka željeza.

  Neke studije također sugeriraju da razine određenih vitamina mogu igrati ulogu u razvoju IBD. Na primjer, vitamin B12 i razine folata u serumu utječu na razvoj upalnih bolesti crijeva, točnije na UC.

  Vitamin B12 je ključan za zdravlje krvi i živčanih stanica te pomaže u stvaranju DNK. Prepoznavanje znakova nedostatka vitamina B12 je itekako bitno prije nego simptomi postanu ozbiljni.

  Prema Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), znakovi nedostatka vitamina B12 uključuju:

  • slabost
  • anemiju
  • blijedu koža
  • lupanje srca
  • gubitak težine
  • gubitak apetita
  • neplodnost
  • utrnulost u rukama i nogama
  • zbunjenost
  • bol u ustima
  • probleme s pamćenjem

  Nedostatak vitamina B12 se dijagnosticira analizom krvi. Nakon što se utvrdi nedostatak  vitamina B12, poželjno je daljnje praćenje pacijenta kako bi se održavale optimalne razine vitamina čak i kod pogoršanja simptoma UC.

  Uravnotežena prehrana je najbolji način da se spriječi nedostatak vitamina B12, a vitamin B12 može se naći u:

  • obogaćene žitarice za doručak
  • jaja
  • mlijeko
  • govedina
  • tuna
  • jetra
  • školjke
  • losos

  Postoji mogućnost da određeni pojedinci možda neće moći tolerirati neke od ovih namirnica. Na primjer, crveno meso i mliječni proizvodi mogu pogoršati simptome kod osoba s IDB, zbog čega će takve osobe možda trebati uzimati dodatke prehrani ili razmotriti druge opcije prehrane kako bi održavali razinu vitamina B12.

  Osim toga, uzimanje dodataka vitamina B12 može spriječiti nastanak deficita ovog vitamina.

  Preporučena doza vitamina B12 može varirati ovisno o specifičnim medicinskim stanjima i težini bolesti. Općenito, preporučeni dnevni unos (PDU) vitamina B12 za osobe u dobi od 14 i više godina iznosi 2,4 mikrograma, dok će u određenim slučajevima trebati i više od PDU za održavanje optimalne razine vitamina B12.

  Različite marke i oblici dodataka vitamina B12 mogu sadržavati različite količine ove hranjive tvari. Na primjer, razine vitamina B12 u multivitaminu mogu se razlikovati od dodatka do dodatka koji sadrži vitamin B.

  Kao i sa svakim drugim dodatkom, poželjno je razgovarati sa svojim liječnikom ili stručnom osobom prije početka korištenja B12.

  Osobe s ulceroznim kolitisom također mogu razviti i druge oblike nutritivnih deficita, a prema Crohn`s and Colitis Foundation neki od njih mogu biti:

  • Kalcij: pomaže u održavanju jakih zuba i kostiju. Uzimanje lijekova, poput kortikosteroida, može oslabiti kosti i povećati vjerojatnost osteoporoze. Kalcij može spriječiti nisku gustoću kostiju.
  • Folat: Folna kiselina potiče proizvodnju novih stanica i pomaže tijelu u preradi masti. Neki lijekovi za IBD, kao što su sulfasalazin i metotreksat, mogu ometati apsorpciju folne kiseline.
  • Željezo: Tijelu su potrebne odgovarajuće razine željeza za održavanje odgovarajuće razine hemoglobina, koji pomaže u prijenosu kisika kroz tijelo. Osoba s UC može biti izložena riziku od niske razine željeza zbog smanjenog unosa ili apsorpcije željeza prehranom te zbog gubitka krvi.
  • Vitamin D: Vitamin D pomaže tijelu apsorbirati kalcij, što potiče zdrave i jake kosti. Umjerene vitamina D također može pomoći u kontroli aktivnosti bolesti. Vitamin D ima protuupalna svojstva, a niske razine ovog vitamina češće su kod osoba s IBD.

  UC može utjecati na sposobnost tijela da apsorbira hranjive tvari. Vitamin B12 igra značajnu ulogu u nekoliko tjelesnih funkcija, uključujući proizvodnju crvenih krvnih stanica.

  Bez odgovarajuće razine B12, simptomi nedostatka ovog vitamina, kao što su slabost, gubitak težine i smetenost, mogu se pojaviti kod osoba s UC, a da bi se spriječio deficit ovog vitamina poželjno je koristiti hranu s visokim sadržajem vitamina B12 ili uzimati suplemente kako bi se nadomjestile razine i spriječio nedostatak vitamina B12.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »