Sunday, July 14, 2024

Veza između crijevnog mikrobioma i vašeg zdravlja

Podijelite

Posljednjih ste godina možda čuli stručnjake kako govore o “vezi crijeva i mozga” ili o vašem “zdravlju crijeva”; ali pitanje je što je to toliko važno. Novo istraživanje posvetilo se radu crijevnog mikrobioma u gastrointestinalnom traktu i kako može utjecati na cijelo tijelo – na načine koji se možda uopće ne čine povezanima.

Crijevni mikrobiom uključuje bakterije, mikroorganizme, gljivice i viruse koji su prisutni u gastrointestinalnom traktu. Imaju ulogu u apsorpciji ključnih hranjivih tvari i minerala, kaže Jaquel Patterson, naturopatski liječnik. Crijevni mikrobiom također igra ključnu ulogu u dobrom zdravlju – i u napredovanju bolesti.

Kako crijevni mikrobiom utječe na tijelo?

Iako možda mislite da zdravlje crijeva uglavnom utječe na probavu, znanstvenici otkrivaju da  crijevni mikrobiom zapravo utječe na vaše cjelokupno zdravlje. Vašem tijelu je potrebna raznolikost crijevnih bakterija, a ona se razvija kako starite, objašnjava dr. Patterson. Što je veća raznolikost koja postoji u crijevnom mikrobiomu, to je bolje za vaše zdravlje.

Kada imate neravnotežu crijevnih mikroba, to može dovesti do onoga što je poznato kao disbioza. Disbioza je povezana sa stanjima kao što je pretilost, što može biti djelomično posljedica nezdravog mikrobioma i lošeg zdravlja crijeva, kaže Patterson.

Osim toga, disbioza može pridonijeti nizu kroničnih stanja, uključujući upalne bolesti crijeva (IBD), sindrom iritabilnog crijeva (IBS), dijabetes tipa 1 i tipa 2, reumatoidni artritis, astmu, ekcem, kroničnu bolest bubrega i bolest jetre, prema znanstvenom pregledu objavljenom u European Journal of Clinical Nutrition u rujnu 2021. godine.

Druga istraživanja, poput onog opisanog u pregledu studija u časopisu Frontiers in Microbiology iz kolovoza 2018. godine, otkrila su da se promjene u mikrobiomu crijeva javljaju kod celijakije, raka debelog crijeva i poremećaja iz autističnog spektra. Nije jasno uzrokuje li bolest promjene mikrobioma ili je obrnuto.

Osim toga, studije su pokazale vezu između zdravlja srca i crijeva. Neki crijevni mikrobiomi proizvode kemikaliju koja se zove trimetilamin N-oksid (TMAO), koja blokira arterije, kaže Patterson. Visoke razine TMAO povezane su s većim rizikom od srčanih bolesti i rane smrti, prema studiji objavljenoj u Journal of the American Heart Association.

Neki stručnjaci vjeruju da problemi s crijevnom barijerom također mogu dovesti do onoga što je poznato kao “propusna crijeva”, prema Harvard Healthu, preko kojih neželjeni mikrobi ulaze u tijelo. To može dovesti do upale u cijelom tijelu i uzrokovati da imunološki sustav reagira i kao rezultat toga postane promijenjen, kaže Patterson.

Povezanost crijeva i mozga

Istraživanje objavljeno u časopisu Molecular Psychiatry u ožujku 2022. godine također je otkrilo neke iznenađujuće potencijalne veze između neravnoteže u crijevnom mikrobiomu i problema s mentalnim zdravljem. To je zato što su crijeva povezana sa živcima i uključena su u razmjenu poruka “naprijed-natrag” s mozgom. Mnogi neurotransmiteri, poput serotonina, nastaju u crijevima, objašnjava Patterson. Serotonin stvara osjećaj sreće i blagostanja, a razine serotonina obično su niske kod osoba koje pate od depresije i tjeskobe.

Brojni psihološki poremećaji povezani su s određenim vrstama u crijevima, pokazujući da specifični probiotici mogu pomoći u podršci ove disfunkcije, kaže Patterson. Pregled studija objavljenih u časopisu General Psychiatry iz svibnja 2019. godine sugerirao je da su anksiozni ljudi koji su promijenili svoju prehranu kako bi regulirali crijevni mikrobiom doživjeli poboljšanje simptoma anksioznosti.

Savjeti za održavanje ravnoteže crijeva

Jasno je da je važno održavati dobro funkcioniranje crijeva. Iako ne postoji medicinski konsenzus o pravom načinu za to, postoje neki koraci koje možete poduzeti koji će vam pomoći.

Jedite hranu i pijte pića koja podržavaju rad crijeva. Fermentirana hrana pomaže u formiranju dobrog mikrobioma; na primjer, jogurt, miso, kiseli kupus, kimchi i kefir, predlaže Patterson. Kombucha je izbor pića bogatog bakterijama koje su dobre za crijeva. Osim toga, čajevi poput đumbira, kamilice i mente također mogu pomoći gastrointestinalnom sustavu.

Smanjite hranu i piće koji vam mogu opteretiti crijeva. Alkohol, kofein, pržena hrana i gazirana pića mogu pogoršati vaš crijevni mikrobiom, prema Pattersonu.

Jedite puno vlakana i pijte dovoljno vode svaki dan kako biste podržali svoj gastrointestinalni sustav. Hrana bogata vlaknima uključuje voće, povrće, cjelovite žitarice, mahunarke, orašaste plodove i sjemenke. Kako biste ostali hidrirani, pokušajte popiti osam čaša vode svaki dan.

Iako istraživači još mnogo toga moraju naučiti, vrlo je vjerojatno da će zdrav crijevni mikrobiom koristiti ne samo vašoj probavi, već i vašem cjelokupnom fizičkom i emocionalnom zdravlju.

Pročitajte više

Više

Translate »