Thursday, May 23, 2024

Uzrokuje li stres upalne bolesti crijeva

Jesu li upalne bolesti crijeva (IBD) psihosomatske bolesti? Koja je uloga stresa kod IBD? Može li stres biti uzrok za IBD?

Podijelite

Jeste li se ikada zapitali uzrokuje li stres upalne bolesti crijeva i kakve veze stres ima s vašom probavom?

Ako imate neku od dijagnoza upalnih bolesti crijeva (IBD), sigurno vam je netko barem jedanput do sada savjetovao kako se trebate opustiti ili da trebate naučiti kontrolirati razinu stresa u svom životu.

Vjerujem da su do vas došle i tvrdnje kako stres uzrokuje nastanak upalnih bolesti crijeva, razlog tomu bi mogao biti činjenica kako se nekad u prošlosti vjerovalo da postoji psihološka komponenta koja uzrokuje nastanak IBD. Danas, kad se raspolaže s puno više informacija vezanih uz ove bolesti, pogledi na uzrok su znatno drugačiji.

Naučiti upravljati stresom igra važnu ulogu za svakog pojedinca – jer budimo realni, tko danas nije pod stresom – i od vitalnog je značenja za osobe koje imaju neku od dijagnoza IBD, s tim da ne treba miješati stres pod izravne uzroke bolesti.

Starije studije koje su tvrdile kako stres i psihološki problemi imaju ulogu u razvoju upalnih bolesti crijeva, ostale su nepotvrđene i nisu replicirane u novije vrijeme.

Iako se u struci danas stres ne poima kao uzrok nastanka IBD, u široj javnosti se još uvijek mogu čuti takve tvrdnje, pa čak i među zdravstvenim djelatnicima. Kao rezultat tih tvrdnji, još uvijek je moguće čuti pokoji komentar kako stres može biti uzrok za IBD.

Novije studije i istraživanja sve više ističu one fizičke komponente koje dovode do značajnijih oštećenja mukoznog sloja kod ulceroznog kolitisa ili cijele stjenke kod Crohnove bolesti u probavnom traktu. Stoga bi bilo pomalo nerealno prihvatiti tvrdnju kako takva oštećenja – stvaranje ulceracija i granuloma – mogu biti uzrokovana psihičkim stresom.

Iako je sasvim jasno da stres ne uzrokuje nastanak upalnih bolesti crijeva, ipak je bitno ne zanemariti ulogu stresa kod oboljelih od IBD.

Bilo koja kronična bolest, kao što su upalne bolesti crijeva, ili možda artritis ili dijabetes; sa sobom donose određenu količinu stresa i osjećaja pritiska. Ne postoji osoba na ovom svijetu koja može biti sretna kada se ne osjeća dobro – a kad se radi o kroničnoj bolesti, kod takvih osoba taj osjećaj može biti prisutan većinu vremena. Razlog je i više nego jednostavan, simptomi takvih oboljenja ne nestaju za par dana ili tjedana kao kod akutnih oboljenja. Kod kroničnih oboljenja simptomi samo osciliraju u svom intezitetu i prisutni su tijekom života, a sve to zajedno dovodi do znatnog fizičkog i emocionalnog stresa.

Ovakva vrsta stresa može se manifestirati na različite načine, kao što su razdražljivost, depresija ili napadi panike.

Upalne bolesti crijeva, sa svim svojim simptomima i komplikacijama, same po sebi dovode do prekomjernog stresa, a taj stres zauzvrat uzrokuje psihološke probleme. Zatim ti psihološki problemi dovode do progresije bolesti, stvarajući začarani krug.

Stres definitivno nije uzrok nastanka upalnih bolesti crijeva, ali jeste jedna od komponenti koja može dovesti do pogoršanja simptoma kod IBD, ali i bilo koje druge bolesti.

Očito je zašto su ranija studije i istraživanja pretpostavili da su upalne bolesti crijeva psihosomatske bolesti – kod veliog broja pacijenata koji boluju od nekog tipa upalnih bolesti crijeva javljaju se znakove povećanog stresa ili drugih emocionalnih ili psiholoških problema. Međutim, ti znakovi su najčešće posljedica konstantno prisutne boli, dijareje, krvarenja kao i društvene stigme kojoj su oboljeli od IBD nerijetko izloženi.

Dakle, stres ili emocionalni ili psihološki problemi ne uzrokuju nastanak upalnih bolesti crijeva, ali su svakako okidači koji mogu dovesti do pogoršanja samih simptoma bolesti.

P.S. Ako vam nikad nitko nije rekao da se trebate opustiti i da morate naučiti pružiti otpor stresu, onda ću to ja učiniti! Stres ne može uzrokovati upalne bolesti crijeva, to je nešto što sam nebrojno puta potvrdila čitajući razne literature i istraživanja, ali iz osobnog iskustva i iskustva mojih suboraca, znam da stres definitivno može pogoršati cijelu situaciju s IBD. Zapravo, kroz brojne razgovore, nebrojno puta sam čula kako su baš stresne situacije bile glavni pokretač pogoršanja simptoma kod IBD. Stoga, koliko je god moguće, izbaciti stres iz svakodnevnice, je nešto što bi svima nama bilo poželjno i preporučljivo.

JUST CHILL, NO STRESS!

Pročitajte više

Više

Translate »