Wednesday, June 12, 2024

Uzimanje dodataka šafrana može pomoći u smanjenju upale kod ulceroznog kolitisa

Podijelite

Oko 7 milijuna osoba diljem svijeta živi s upalnim bolestima crijeva (IBD).

Među dijagnozama koje spadaju pod IBD, najpoznatije su Crohnova bolest i ulcerozni kolitis.

Trenutno ne postoji lijek za IBD. Lijekovi koji se koriste su za smanjenje upale i ublažavanje simptoma. Osim toga, osobe s IBD često mijenjaju neke čimbenike načina života — osobito prehranu — kako bi bolje upravljali svojim stanjem.

Osobama s IBD također mogu nedostajati određeni vitamini i minerali pa im liječnici mogu propisati suplemente.

Trenutačno se također provodi istraživanje o tome mogu li neki drugi dodaci prehrani i začini — uključujući omega-3 masne kiseline, kurkumu, vitamin D i probiotike — također pomoći kod IBD-a.

Istraživači sa Sveučilišta Howard u Washingtonu, nedavnom prezentacijom na godišnjem Crohn’s & Colitis Congress-u, ovom popisu dodaju  i biljku šafran, izvješćujući da ista može pomoći u smanjenju upale i poboljšati kliničke manifestacije kod osoba s ulceroznim kolitisom.

Što je šafran?

Šafran je začin koji se dobiva od cvijeta Crocus sativus. Stigme cvijeta – koje izgledaju kao niti – beru se i suše.

Većina šafrana uzgaja se u Iranu, a ima ga i u Indiji, Španjolskoj i Afganistanu.

Šafran je poznat kao najskuplji začin na svijetu, zbog čega je dobio nadimak “crveno zlato”. To je zato što je uzgoj i berba šafrana izuzetno radno intenzivna.

Još od 1627. godine prije nove ere, šafran se koristio ne samo u ishrani, već i u medicinske svrhe.

Prethodna istraživanja pokazuju da šafran ima visoku razinu antioksidansa i protuupalna svojstva.

Znanstvenici trenutno istražuju šafran za liječenje raznih zdravstvenih stanja, uključujući:

  • Depresiju
  • Alzheimerovu bolest
  • Rak
  • Bolesti srca
  • Pretilost
  • Smanjenje simptoma PMS-a
  • Probleme sa spavanjem
  • Makularnu degeneraciju povezana sa starenjem (AMD)

Šafran smanjuje upalu kod IBD-a

Za ovu studiju istraživači su uključili 30 sudionika s ulceroznim kolitisom na Sveučilištu Yazd u Iranu.

Sudionici su primali niske ili visoke doze šafrana ili placebo dva puta dnevno tijekom 8 tjedana.

Na početku studije, znanstvenici su zabilježili rezultate sudionika dobivene pomoću sljedećih testova: Simple Clinical Colitis Activity Index (SCCAI), Partial Mayo Score i Hamilton Depression Anxiety Score (HDRS). Također su prikupili informacije o upalnim markerima za IBD, uključujući fekalni kalprotektin i C-reaktivni protein (CRP).

Nakon osam tjedana, istraživači su otkrili da su osobe koje su uzimale visoke doze šafrana imale značajno poboljšanje u HDRS-u i Partial Mayo score-u, kao kod fekalnog kalprotektina i CRP-a.

Grupa s niskim dozama šafrana također je imala poboljšanje u HDRS rezultatima.

Kako bi dodatno potvrdili ove rezultate, istraživači su angažirali tri osobe s ulceroznim kolitisom na Sveučilištu Howard koji su uzimali 50 miligrama (mg) šafrana dva puta dnevno tijekom osam tjedana. Ti su sudionici zatim prošli razdoblje “ispiranja” (vrijeme u kojem sudionik ne koristi tvari iz studije), koje omogućuje tijelima sudionika studije da se “resetiraju”. Zatim su prošli drugi ciklus ispitivanja sa šafranom.

Znanstvenici su izvijestili da se tijekom razdoblja “ispiranja” fekalni kalprotektin sudionika povećao. Nakon drugog ciklusa šafrana, fekalni kalprotektin ponovno je smanjen, što istraživači navode da dodatno potvrđuje uzročnu vezu između konzumacije šafrana i gastrointestinalnih poboljšanja kod IBD-a.

Uzimanje šafrana također je dovelo do smanjenja Gammaproteobacteria — bakterije koja se javlja često kod IBD-a — i povećanje broja Ruminococcaceae, bakterije koja je obično manje zastupljena kod osoba s IBD.

Kako šafran pomaže kod IBD-a?

Prema Monique Richard, nutricionistici, koja nije bila uključena u ovu studiju, krocini su aktivna komponenta šafrana zaslužna za smanjenje upala i drugih povezanih simptoma s IBd.

Krokini su karotenoidi, odgovorni za žuto-crvenu boju šafrana, baš kao što su karotenoidi odgovorni za žutu, narančastu i crvenu boju u mrkvi, cikli i KOD papriKE. Spoj krocin prolazi kroz kemijsku reakciju i transformaciju kako bi nastalo ono što se zove krocetin, najodgovorniji sastojak za farmakološke aktivnosti i ljekovita svojstva šafrana. — Monique Richard

Neke od ovih vrijednosti mogu uključivati zaštitne kardioprotektivne, hepatoprotektivne, neuroprotektivne; antidepresivne, antivirusne, antikancerogene, antidijabetičke učinke i mogu čak biti povezane s poboljšanjem pamćenja, objasnila je.

Richard je rekla da se čini da krocetin djeluje pomalo poput adaptogena jer se može koristiti u različitim mehanizmima.

Na primjer kod inhibicija upale, poticanja stanične smrti u stanicama raka ili zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih reaktivnim kisikovim vrstama (ROS) — ovi bi atributi bili izravno povezani s time koliko bi to moglo biti korisno za IBD i slična gastrointestinalna stanja i bolesna stanja, dodala je.

Druge ljekovite biljke koje pomažu kod ulceroznog kolitisa

Šafran nije jedina ljekovita biljka koja se trenutno procjenjuje kao potencijalni lijek za ulcerozni kolitis.

Istraživači sa Sveučilišta Kyushu također predstavljaju studiju na ovogodišnjem Crohn’s & Colitis Congress-u o korištenju indigo naturalis u liječenju ulceroznog kolitisa.

Indigo naturalis se desetljećima koristi kao dio tradicionalne kineske medicine.

Tijekom proteklih nekoliko godina provedeno je mnogo istraživanja o korištenju indigo naturalis za liječenje IBD-a.

U ovoj trenutnoj studiji, koja još nije objavljena niti recenzirana, znanstvenici su rekli da su otkrili da je indigo naturalis vrlo učinkovit u održavanju remisije kod osoba s ulceroznim kolitisom.

Potrebna su opsežnija istraživanja kako bi se potvrdile dobrobiti šafrana

MNT je također razgovarao s dr. Rudolphom Bedfordom, gastroenterologom o ovoj studiji.

Dr. Bedford je rekao kako smatra da je studija zanimljiva i inovativna jer liječnici uvijek traže dodatke prehrani ili druge benigne proizvode koji mogu pomoći i liječiti osobe s ulceroznim kolitisom.

Ako možete pronaći nešto što ima minimalne ili nikakve nuspojave, onda bi to očito bila optimalna stvar za učiniti, nastavio je. A stvari poput šafrana [imaju] antioksidativne učinke, stoga ublažavaju svaki upalni odgovor same bolesti.

U nastavku, dr. Bedford je rekao da bi želio vidjeti ovo istraživanje provedeno u studiji s većom populacijom sudionika koji su kategorizirani s blagim, umjerenim i teškim oblicima ulceroznim kolitisom.

Također je rekao da nema sumnje da bi istraživači također trebali ispitati upotrebu šafrana kao mogućeg načina liječenja Crohnove bolesti.

Mogu samo zamisliti da se šafran i proizvodi poput njega koriste kod ove bolesti, dodao je dr. Bedford. Zapravo, nakon čitanja ove studije, to bi moglo biti nešto što ću predložiti nekim svojim pacijentima.

Liječenje IBD-a i njegovih simptoma obično zahtijeva višestruki pristup koji se bazira na prehranu, crijevnu mikrofloru, ciljane suplemente i hidraciju; kao dodatna adjuvativna sredstva za probavu, upravljanje stresom i konvencionalnu medicinu. Šafran može biti prikladan za neke pojedince, ali treba ga procijeniti na pojedinačnoj osnovi, jer možda neće biti prikladan za sve.— Monique Richard

SourceMNT

Pročitajte više

Više

Translate »