-2.5 C
Široki Brijeg
More

  Upalne bolesti crijeva – specijalizirane imunološke stanice crijeva mogu poboljšati liječenje

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Za kronična stanja koja pogađaju crijeva, poput upalnih bolesti crijeva (IBD) – uključujući Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis – trenutno nema lijeka. IBD karakteriziraju upalni procesi u crijevima, a koja rezultira simptomima poput boli i proljeva.

  U novoj studiji objavljenoj u časopisu Science, istraživači su ispitali skupinu T stanica poznatih kao gama delta (γδ) T stanice u debelom crijevu pojedinaca sa zdravim intestinalnim traktom i kod onih s IBD.

  Istraživači su rekli da su identificirali poseban specijalizirani podskup gama delta stanica nazvanih V-gama-4 (Vg4) stanice, koje su bile značajno promijenjene i često osjetno smanjene kod upaljenih uzoraka osoba s IBD.

  Prije provođenja ovog istraživanja, tim s Instituta Crick i King’s College u Londonu prethodno je identificirao molekule u zdravom crijevnom epitelu (stanice koje oblažu stijenke crijeva) koje izravno djeluju na Vg4 T stanice.

  Ispitali su je li poremećaj ove normalne interakcije između Vg4 T stanica i epitela temeljni čimbenik u razvoju bolesti.

  Kako T stanice utječu na IBD?

  Studija je uključivala uzorke više od 150 osoba liječenih u Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust.

  Glavni autor studije Robin Dart, bivši doktorand na Crick institutu, postdoktorski istraživač na King’s College u Londonu i konzultant gastroenterolog u Guy’s and St. Thomas’ NHS Foundation Trust, objasnio je ključne nalaze za MNT:

  Upalne bolesti crijeva (IBD), Crohnova bolest i ulcerozni kolitis, kronična su relapsirajuća i remitentna stanja s rastućom globalnom pojavnošću. Crijeva su prekrivena jednostaničnom ovojnicom koja štiti tijelo od sadržaja crijeva i ta ovojnica je oštećena kod osoba s IBD. Ova ovojnica sadrži specijalizirane stanice koje se nazivaju gama delta T stanice.

  U ovoj studiji identificirali smo jedinstveni podskup ovih gama delta T stanica nazvanih V-gama-4 stanice koje su prisutne u zdravom crijevu i otkrili smo da su promijenjene kod IBD.

  Pronašli smo gen koji dovodi do gubitka ovih V-gama-4 stanica. Osobe s Crohnovom bolesti koje nose ovaj gen imali su veću vjerojatnost da će imati teški oblik bolesti, što ukazuje da su te stanice važne u zaštiti osoba od teških oblika bolesti.

  Nadalje, istražili smo malu skupinu osoba koje su imale uspješan tretman (prije studije) i zaliječile svoja crijeva. U zacijeljenom crijevu, oni pacijenti koji su imali V-gama-4 stanice poput onih koje vidimo kod zdravih osoba, imale su veći postotak dugotrajne remisije, objasnio je Dart.

  Obnovljena funkcija Vg4 T stanica rezultirala je nižom vjerojatnošću ponovnog relapsa IBD

  Tijekom studije, istraživači su primijetili da su među pojedincima čija se upala smanjila, oni s obnovljenom funkcijom Vg4 T stanica imali manju vjerojatnost da će doživjeti recidiv u usporedbi s onima bez ove obnove.

  Rekli su da to implicira da procjena stanja Vg4 T stanica može poslužiti kao vrijedan pokazatelj za praćenje napredovanja bolesti.

  Sadašnji tretmani uglavnom su usredotočeni na smanjenje upale, ali recidivi bolesti nastavljaju se čak i uz napredak u terapiji.

  Stoga je, kažu istraživači, imperativ istražiti alternativne načine, poput obnove crijevne barijere i γδ T stanica, posebno Vg4 stanica.

  Moguća veza između nekontroliranog IBD i raka debelog crijeva

  Istraživači su rekli da su osobe koje žive s IBD suočene s povećanim rizikom od razvoja raka debelog crijeva, osobito kada je bolest nekontrolirana.

  U određenim slučajevima, pojedinci razviju kancerogene ili prekancerozne lezije u crijevima, što zahtijeva kirurško uklanjanje.

  Veza između nekontroliranog IBD i razvoja teških oblika raka debelog crijeva nije još uvijek dobro shvaćena. Stoga su istraživači rekli da je važno da se ključni podskup imunoloških stanica za koje je utvrđeno da ih nema u IBD može uskladiti s γδ T stanicama crijeva.

  Istraživači vjeruju da defekti u tim stanicama potencijalno mogu poslužiti kao poveznica između dvije bolesti.

  Oni smatraju crijevne γδ T stanice sličnim “usisavaču” koji čisti štetu uzrokovanu infekcijama i toksinima koji ulaze kroz “vrata” koja moraju ostati otvorena da hrana može proći kroz njih.

  Kada γδ T stanice ne funkcioniraju ispravno, dolazi do nakupljanja oštećenja, što dovodi do upale i potencijalno kancerogenih promjena koje mogu napredovati bez nadzora.

  Buduća istraživanja uključit će istraživanje mogućih farmaceutskih ciljeva za interakcije između γδ T stanica i epitelnih stanica i poboljšanje metoda za redovito praćenje crijevnih γδ T stanica, koje su bitne kao markeri za razlikovanje između progresije i kod oporavka IBD.

  Prema dr. Blenu Tesfuu, liječniku opće prakse koji nije bio uključen u ovo istraživanje, studijski rad “predstavlja intrigantno istraživanje o ulozi γδ T limfocita u ljudskim crijevima i njihovim potencijalnim implikacijama za razumijevanje i liječenje IBD-a.”

  IBD je izazovno i kronično stanje koje pogađa značajan broj ljudi diljem svijeta. Svako istraživanje koje baca svjetlo na njegove temeljne mehanizme i nudi potencijalne nove načine liječenja od velike je važnosti za javno zdravlje. Ovaj bi rad u konačnici mogao poboljšati kvalitetu života pacijenata s IBD-om i smanjiti teret bolesti. — dr. Blen Tesfu, liječnik opće prakse

  Koje su implikacije liječenja IBD?

  Tesfu je istaknuo da “deplecija i disregulacija BTNL-odabranih γδ T stanica kod pacijenata s IBD povećavaju mogućnost ciljanja tih stanica za promicanje nadzora i popravka tkiva.”

  To bi potencijalno moglo dovesti do novih modaliteta liječenja IBD koji nadilaze protuupalna sredstva, rekao je Tesfu.

  Dart je primijetio kako su “uključili važan put koji treba proučavati ne samo kod upalnih bolesti crijeva, već i ljudskom debelom crijevu općenito.”

  Tijekom ove studije uspjeli smo razviti nove alate s kojima proučavamo gama-delta T stanice i sada je vrlo važno koristiti ovo kao odskočnu dasku za dodatna istraživanja o IBD te drugih stanja, uključujući rak, rekao je.

  Moramo bolje razumjeti restorativne funkcije V-gama-4 stanica i kako stimuliramo i obnavljamo ovaj odjeljak da spriječimo komplikacije bolesti, dodao je Dart.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  SourceMNT
  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »