5.2 C
Široki Brijeg
More

  Upalne bolesti crijeva (IBD) kod djece – kako im biti podrška

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Kada se vi i vaše djetete suočite s ozbiljnom dijagnozom, kao što je Crohnova bolest ili ulcerozni kolitis, potrebno je mnogo toga prihvatiti i posložiti kako bi se krenulo dalje – i sigurno će trebati vremena da se obiteljski život prilagodi takvoj dijagnozi.

  Kako ovakva ozbiljna stanja mogu utjecati na vaše dijete i mnoštvo korisnih savjeta koji će vama i vašem djetetu pomoći da se nosite sa svakodnevnim izazovima, pročitajte u nastavku.

  Kako IBD mogu utjecati na vaše dijete

  Upalne bolesti crijeva (eng. Inflammatory Bowel Disease – IBD) predstavljaju grupu bolesti koje se lokaliziraju u probavnom traktu, izazivajući upalne procese kod oboljelih. Pod probavnim traktom podrazumijeva se sljedeće: usta, jednjak, želudac, tanko crijevo i debelo crijevo. Sudjeluje u razgradnji hrane, apsorpciji nutritivnih vrijednosti iz hrane i uklanjanju otpadnih tvari iz organizma.

  Ukoliko dođe do upale u bilo kojem dijelu probavnog trakta, njegov normalni proces se poremeti. Kod IBD postaje i područje bola i dolazi do poremećenog rada, a u pojedinim slučajevima može biti i opasno po život.

  Više je oboljenja koja se svrstavaju pod upalne bolesti crijeva, a dva najčešća su ulcerozni kolitis i Crohnova bolest.

  Crohnova bolest može izazvati upalne procese u bilo kojem dijelu probavnog trakta, ali u većini slučajeva budu lokalizirani u tankom crijevu. Kod ulceroznog kolitisa upala se javlja isključivo u debelom crijevu.

  Kod ovih oboljenja smjenjuju se epizode smirivanja i pogoršanja simptoma, odnosno smjene između aktivne faze bolesti i remisije.

  Ako vaše dijete ima Crohnovu bolest ili ulcerozni kolitis, može osjetiti bol u trbuhu, imati proljev, krv u stolici, bolne zglobove, osjećati umor i zamijetiti gubitak težine tijekom pogoršanja simptoma.

  Nažalost, aktivna faza također može utjecati na rast i razvoj. Srećom, terapije koje IBD stavljaju pod kontrolu mogu značajno pomoći u ublažavanju simptoma i podržati normalan rast.

  Nepredvidivi usponi i padovi bolesti mogu biti pravi izazov. Međutim, upravo zbog tih smjena, vaše dijete će uživati u razdobljima remisije, bez simptoma. Moguće je voditi prilično normalan život – ići u školu, igrati se s prijateljima i odrastati u sretne i zadovoljne odrasle osobe.

  Jesu li IBD česta dijagnoza kod djece?

  Iako su češće kod odraslih, gotovo jedna četvrtina svih pacijenata s dijagnozom upalnih bolesti crijeva (IBD) je svoju dijagnozu dobila kao dijete. Stanje se može razviti u bilo kojoj životnoj dobi, ali je rjeđe kod vrlo male djece i beba.

  Suočavanje s dijagnozom vašeg djeteta

  Sasvim je prirodno biti zabrinut i pitati se kako IBD može utjecati na vaše dijete. Iako ne postoji lijek za IBD kod djece ili odraslih, postoji više tretmana i terapija koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma i držati Crohnovu bolest pod kontrolom.

  Neće uvijek biti lako, ali zapamtite sljedeće:

  Ne postoji ništa što ste učinili ili niste učinili da izazovete ovo stanje – smatra se da su IBD povezane s više čimbenika izvan vaše kontrole, uključujući funkciju imunološkog sustava, okidače iz okoline i genetske osobine.

  Određena razdoblja bit će teža od drugih – može biti teško ako vaše dijete ima aktivnu fazu, ali imajte na umu da pogoršanja dođu i prođu. Vaše dijete će također imati i razdoblja kada simptomi miruju.

  Rijetko postoji samo jedan točan odgovor – lako se osjećate izgubljeno i svjesni ste činjenice da neki tretmani dovode do nuspojava kod određenih osoba, vama i vašem djetetu liječnik može pomoći donijeti odluke o liječenju i prilagodbi koje su ispravne za vaše dijete.

  Ako nema lijeka, ne znači da nema nade – tretmani za IBD znatno su se poboljšali u posljednjih 20 godina, a novi tretmani se i dalje razvijaju.

  Zapamtite: Niste sami – postoje i druge obitelji koje se suočavaju s istim izazovima, kao i razne organizacije i grupe podrške koje nude podršku za dobrobit i mnoštvo korisnih resursa koji će vam pomoći da se nosite sa svakodnevnim izazovima.

  Kako biti podrška dijettu s IBD

  Razgovarajte sa svojim djetetom o njegovoj dijagnozi

  Djeca s IBD često se osjećaju uplašeno i ljuto nakon dijagnoze. Uspostavljanje otvorenog dijaloga i poticanje djeteta da izrazi svoje emocije može mu pomoći da se prilagodi i može spriječiti da njegovi osjećaji izađu na negativne načine, poput usmjeravanja ljutnje na brata ili sestru.

  Potražite i stručnu pomoć ukoliko procijenite da je potrebno. Nema ništa loše u tome, a iskusan i stručan terapeut vam može puno pomoći.

  Neke važne stvari na koje trebate podsjetiti svoje dijete:

  Ništa što su radili ili jeli nije im uzrokovalo IBD.

  Većina osoba koje žive s IBD češće su sretni i i osjećaju se zdravo nego što se osjećaju bolesno.

  Ništa ih ne sprječava da ostvare svoje ciljeve – pokažite im slavne osobe, sportaše i druge uspješne osobe koji imaju Crohnovu bolest, ulcerozni kolitis ili neki drugi oblik IBD – poput pop pjevačice Anastasie, bivšeg ragbijaškog kapetana Engleske Lewisa Moodyja i nogometaša Manchester Uniteda i Škotske Darrena Fletchera.

  Vjerojatno će biti mnogo aspekata IBD i liječenja za raspravu. Budite što iskreniji – ali pokušajte pronaći ono pozitivno. Na primjer, kad budete svom djetetu objašnjavali važnost uzimanja lijekova – opišite to na način koji će mu pomoći da vizualizira važnost terapije, na primjer kako će mu to pomoći da se bavi svojim omiljenim sportom.

  I najbitnije, budite svome djetetu stalna podrška i potpora. Pomozite mu u organizaciji uzimanja terapije, ukažite mu na bitnost pravilne prehrane – potražite i pomoć nutricioniste; pomozite mu da se nauči nositi sa stresom i stresnim situacijama i dajte mu do znanja da nije samo, nego da u vama ima punu podršku i pomoć.

  Dragi mama i tata, nemojte zanemariti ni sebe. Potražite i vi podršku i pomoć, razgovarajte s prijateljima – potražite stručnu pomoć i savjete – jer  u konačnici, ako vi niste dobro nećete biti ni u mogućnosti pomoći svome djetetu.

  Na kraju, najbitnije je postići fazu remisije i učiniti sve što je moguće da ta faza potraje što duže.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »