Tuesday, July 23, 2024

Upalne bolesti crijeva (IBD) i depresija – koja je poveznica?

Podijelite

Ovih dana retke pune poruke o mentalnom zdravlju. U pojedinim dijelovima svijeta tjedan mentalnog zdravlja se obilježava u tjednu u kojem se trenutno nalazimo, dok se Europski tjedan svjesnosti o mentalnom zdravlju obilježava u tjednu iza ovoga, točnije od 22. do 28. svibnja 2023. godine. Već sam više puta naglašavala da su crijeva i mozak neraskidiva veza, a posebno u ovom periodu kad cijeli svijet pridaje dodatnu pažnju mentalnom zdravlju želim sagledati zajedno s vama, i posebno naglasiti koliko je bitno s IBD paziti, osim na tjelesno zdravlje, i na mentalno zdravlje.

Ako imate neku od upalnih bolesti crijeva (IBD), veća je vjerojatnost da ćete razviti depresiju u usporedbi s općom populacijom. Razumijevanje uzroka simptoma depresije povezanih s IBD, njihovih učinaka i liječenja važni su koraci prema boljem emocionalnom i fizičkom blagostanju.

IBD su bolesti gastrointestinalnog trakta gdje uzrokuju teške i dugotrajne upale u zahvaćenim područjima. Dva najčešća oblika IBD su Crohnova bolest i ulcerozni kolitis (UC).

Depresija ili veliki depresivni poremećaj može uzrokovati osjećaje tuge, tjeskobe ili ravnodušnosti prema aktivnostima ili odnosima koji bi vas u normalnim okolnostima zanimali. Također, može uzrokovati poteškoće sa snom, promjene u apetitu, umor i kognitivna oštećenja.

Znakovi koji mogu ukazivati na depresiju uključuju:

  • Stalna tuga, tjeskoba i praznina
  • Osjećaj krivnje ili bezvrijednosti
  • Osjećaj bespomoćnosti i negativnosti
  • Nezainteresiranost za stvari koje su vas nekada uzbuđivale
  • Poteškoće s koncentracijom, razmišljanjem i pamćenjem
  • Promjene u obrascima spavanja, uključujući nesanicu ili prekomjerno spavanje
  • Gubitak apetita ili prejedanje
  • Umor i gubitak energije
  • Nemir i razdražljivost

Ako osjetite tri ili više gore pobrojanih znakova koji ne prestaju tijekom nekoliko tjedana, trebali biste odmah razgovarati sa svojim liječnikom.

Studije navode da depresija pogađa otprilike 21,2% osoba s IBD, u usporedbi s 13,4% opće populacije. Također je utvrđeno da se stope depresije povećavaju tijekom pogoršanja bolesti. Jedno je istraživanje pokazalo da se postotak depresije povećao na 34,7% kada je IBD bio u aktivnoj fazi.

Istraživači sada shvaćaju da je odnos između depresije i IBD obostran. Drugim riječima, to je dvosmjerna ulica. Depresija može pogoršati stanje s IBD, a IBD može doprinijeti razvoju depresije.

Načini na koje Crohnova bolest i UC mogu utjecati na depresiju, i obrnuto

Velike životne promjene – Crohnova bolest i UC uzrokuju iscrpljujuće simptome – uključujući proljev, umor i grčeve – koji mogu negativno utjecati na kvalitetu vašeg života. Stavljanje pod kontrolu ovih simptoma može zahtijevati velike životne promjene, poput propuštanja aktivnosti u kojima uživate. Nažalost, te promjene, zajedno sa stresom zbog suočavanja s kroničnom bolešću, mogu dovesti do simptoma depresije.

Upala – utvrđeno je da upala, karakteristična za Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis, doprinosi depresiji. Štoviše, neki istraživači vjeruju da depresija – ili simptomi depresije – mogu dovesti do upale. Depresija može dovesti do pogoršanog samokontrole i brige o sebi, što rezultira simptomima poput debljanja i lošeg sna koji mogu pogoršati upalu.

Progresija bolesti – Istraživanje je također pokazalo da depresija može izravno utjecati na pogoršanje IBD. Utvrđeno je da osobe s IBD koje su depresivne imaju veći rizik od ponovnog prijema u bolnicu unutar tri mjeseca od prethodnog prijema, kao i veći rizik od operacije i nepotrebnih dijagnostičkih pretraga (uključujući CT skeniranje i kolonoskopiju).

Studije su pokazale da liječenje depresije kod osoba koje boluju od IBD može pomoći u smanjenju napredovanja bolesti, što je teorija koju istraživači nastavljaju istraživati.

Aktivni IBD – Osobe s IBD koje su u aktivnoj fazi bolesti imaju veću vjerojatnost da će razviti simptome depresije, prema istraživanjima. Na primjer, razine boli su točno predvidjele depresiju kod osoba s Crohnovom bolesti i ulceroznim kolitisom.

Spol – Iako nema značajne razlike u prevalenciji IBD kod muškaraca i žena, studije sugeriraju da to što ste žena može biti prediktor depresije kod Crohnove bolesti i UC-a.

Liječenje depresije uključuje stručno vođeno liječenja, kao što su lijekovi i terapija te strategije samokontrole. Vaš gastroenterolog može vas čak uputiti psihijatru ili psihologu s iskustvom u liječenju depresije kod osoba koje žive s kroničnim bolestima.

Terapija

Istraživanje je pokazalo da oko 36% osoba s IBD i depresijom traži stručnu pomoć za mentalno zdravlje, za što postoje različiti pristupi.

Terapija razgovorom, također poznata kao psihoterapija, uključuje rad sa stručnjakom za mentalno zdravlje kako bi osoba naučila o svojim mislima, osjećajima i ponašanju te pronašla zdrave načine za suočavanje s izazovnim situacijama.

Kognitivno bihevioralna terapija, dokazano se pokazala uspješna u liječenju depresije. Ovaj oblik terapije uključuje rad sa stručnjakom za mentalno zdravlje kako bi se identificirali čimbenici koji pridonose vašoj depresiji i kako bi se pronašli načini da se nosite s negativnim mislima i osjećajima, napravite učinkovite promjene i postavite si realne ciljeve.

Lijekovi

Liječnik vam može propisati antidepresive. Koji će vam određeni lijek biti propisan ovisit će o vašim individualnim simptomima, kao i dodatnim čimbenicima, kao što su drugi lijekovi koje uzimate i vaše cjelokupno zdravlje.

Briga o sebi

Briga o sebi ili samokontrola mogu pomoći u ublažavanju simptoma depresije kod IBD.

Važno je zapamtiti da depresija neće nestati preko noći. Pridržavanje plana upravljanja depresijom tijekom duljeg vremenskog razdoblja ključno je za pronalaženje olakšanja od ovog stanja.

Također, ako sumnjate na depresiju, razgovarajte sa svojim liječnikom o tome kako se osjećate. On vam može pomoći da napravite odgovarajući plan liječenja i dobijete odgovarajuću skrb.

Pročitajte više

Više

Translate »