5.2 C
Široki Brijeg
More

  Upalne bolesti crijeva i tjelesna aktivnost

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Tjelesna aktivnost je svako pokretanje tijela uslijed kojeg dolazi do aktiviranja mišića i potrošnje energije i uključuje raznovrsne svakodnevne kretnje koje pojedinac prakticira, kao što su hodanje, vožnja bicikla, planinarenje, igra, rad, kućni poslovi, rekreacijske aktivnosti i vježbanje.

  Upalne bolesti crijeva (IBD) su kronične imunitetom posredovane bolesti s epizodama aktivne faze bolesti i remisije. Iako postoje učinkoviti medicinski tretmani i terapije za ova kronična stanja, određeni postotak pacijenata ne reagira na njih zbog čega su oboljeli nerijetko frustrirani i pribjegavaju alternativnim metodama ublažavanja simptoma.

  Pretpostavlja se da okolišni čimbenici igraju veoma važnu ulogu u etiologiji upalnih bolesti crijeva i da imaju značajan utjecaj na sami tijek bolesti, a jedan od tih čimbenika je i tjelesna aktivnost.

  Prema studiji Daily physical activity and IBD activityDubravka Holik et al.,  svakodnevna tjelesna aktivnost, kao izolirani okolišni čimbenik,  pozitivno utječe na tijek upalnih bolesti crijeva. Svakodnevna tjelesna aktivnost bila je značajno povezana s neaktivnom fazom IBD-a, bez obzira na intenzitet dnevne tjelesne aktivnosti. Istom studijom, kod dijela ispitanika koji nisu koristili terapiju za IBD, uočena je povezanost između tjelesne aktivnosti i postizanja stanja remisije, što dovodi do zaključka kako je jako bitno educirati oboljele od IBD o bitnosti utjecaja tjelesne aktivnosti na kontrolu njihove bolesti.

  Slična studija provedena je i u Velikoj Britaniji u kojoj je čak 72% ispitanika, od onih koji vježbaju, reklo kako su se osjećali bolje nakon vježbanja i da im je vježbanje pomoglo u kontroli simptoma upalnih bolesti crijeva, poboljšalo kvalitetu sna i pomoglo u reguliranju tjelesne težine.

  Jedna od značajnijih povezanosti između vježbanja i oboljelih od upalnih bolesti crijeva je zasigurno činjenica da umjerena tjelovježba umanjuje rizik od raka debelog crijeva, kojem su upravo pacijenti s UBC izloženi više zbog čestih i dugogodišnjih upala debelog crijeva.

  Stres, kao vanjski podražaj, uvelike utječe na aktivaciju simptoma upalnih bolesti crijeva. Mozak i probava su u kontinuiranoj interakciji i zato kad smo pod stresom naša probava pati. Kroz tjelesnu aktivnost u mozgu se oslobađaju kemijski spojevi koji djeluju kao obrambeni mehanizmi u organizmu te se na taj način ublažavaju posljedice stresa i napetosti, a popravlja raspoloženje i javlja se osjećaj ugode i opuštenosti i općenito bolje psihološko stanje oboljelih od IBD.

  Redovitom i kontinuiranom tjelovježbom povećava se izdržljivost i snaga organizma, a krvožilni sustav se brže i djelotvornije opskrbljuje kisikom i nutrijentima. Pozitivno utječe i na probleme s nesanicom te je općepoznato da osobe koje su fizički aktivne imaju bolji i kvalitetniji san.

  Djeluje pozitivno i na seksualni život. Kod muškaraca koji se redovito bave tjelovježbom manji je rizik od erektilne disfunkcije, a kod žena tjelesna aktivnost vodi do većeg uzbuđenja.

  Osobe koje boluju od IBD, nerijetko su izloženije nastanku osteoporoze koja za posljedicu ima smanjenju gustoću kostiju, dijelom zbog same etiologije bolesti, a dijelom zbog lijekova koji se koriste kako bi se ublažili simptomi i postigla remisija bolesti, a upravo je tjelesna aktivnost, uz optimalnu tjelesnu masu, unos vitamina D i kalcija, jedan od čimbenika prevencije osteoporoze i nastanka lomova.

  Vježbanjem se postiže željeni oblik figure s izraženijom mišićnom masom, smanjuju se masne naslage, posebno oko struka i na bedrima i povećava osjećaj zadovoljstva vlastitim izgledom te porast samopouzdanja. Bez obzira da li se radi o smanjenju ili povećanju tjelesne mase, tjelovježba i zdrava prehrana dovesti će do željenog cilja.

  Tjelesna aktivnost će općenito poboljšati zdravlje, kako fizičko tako i psihičko, a kod aktivnih osoba će doprinijeti podizanju energije i samopouzdanja.

  Za napraviti prvi korak u službi vlastitoga zdravlja nikad nije kasno jer je dokazano da tjelesna aktivnost na svim ljudskim područjima znatno povećava ukupnu kvalitetu života, stoga ne odgađajte nego napravite svoj prvi korak već danas.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »