4.1 C
Široki Brijeg
More

  Upalne bolesti crijeva i menstrualni ciklus

  Upalne bolesti crijeva (IBD) mogu imati brojne vancrijevne komplikacije koje mogu utjecati na samu kvalitetu života oboljelih. Jedna od njih je i poremećaji u menstrualnom ciklusu kod žena koje imaju neku od dijagnoza upalnih bolesti crijeva, poput Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa.

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Najveći fokus kod upalnih bolesti crijeva, bilo da se radi o simptomima ili načinu liječenja, stavlja se upravo na gastrointestinalne simptome, međutim ni u kom slučaju ne treba zanemariti činjenicu da ti simptomi ne moraju biti i jedini simptomi kao posljedica aktivne faze bolesti ili nuspojava terapije koja se koristi.

  Kad su u pitanju žene koje imaju dijagnozu IBD, bitno je razumjeti i znati kakav utjecaj njihova bolest može imati na menstrualni ciklus, kao i to da je od iznimne važnosti takav simptom spomenuti svom gastroenterologu jer postoji poveznica, i to ne samo u neredovitom ciklusu nego i u tome da se simptomi bolesti mogu pogoršati u vrijeme ciklusa.

  Menstrualni ciklus je u potpunoj kontroli hormona. Svaki mjesec u hipofizi se oslobađaju FSH i LH, hormoni koji stimuliraju folikule u jajnicima da sazriju i proizvedu jajnu stanicu; te razina estrogena postupno raste kroz ciklus što dovodi do povećanja razine LH i sazrijevanja jajne stanice. Uzajamno raste i razina progesterona, jer se maternica priprema za moguću trudnoću. Ukoliko ne dođe do trudnoće, razina hormona opada i nastaje krvarenje.

  Upalne bolesti crijeva uzrokuju upalne procese koji mogu imati utjecaj na razinu hormona u čijoj kontroli je menstrualni ciklus, te na taj način utjecati i na redovitost u ciklusima, što znači da u aktivnoj fazi bolesti nije nimalo neuobičajeno imati neredovite cikluse.

  Zbog takvog utjecaja na ciklus, vrijeme između dva ciklusa se može skratiti ili produžiti u odnosu na uobičajenu duljinu trajanja ciklusa, odnosno ciklus može u potpunosti izostati i po više mjeseci. Osim toga, postoji mogućnost bolnijih i teže podnošljivih ciklusa kod osoba s IBD nego što je to kod osoba koje nemaju upalne bolesti crijeva, te može doći i do abnormalnosti kod krvarenja. Sami ciklus mogu pratiti i dodatne komplikacije kao što su dijareja, mučnina, bolovi u trbuhu, te vjetrovi, a koje simptome je bitno identificirati kao one koji dolaze uz ciklus, a nikako ih ne pobrkati sa simptomima pogoršanja bolesti (1).

  Lijekovi koji se koriste za IBD, također mogu imati utjecaj na ciklus te uzrokovati promjene u menstrualnom ciklusu kod žena oboljelih od upalnih bolesti crijeva, kao što su to kortikosteroidi koji mogu utjecati na redovitost ciklusa.

  Kod mladih žena kojima se dijagnoza upalnih bolesti crijeva prvi put postavi u tinejdžerskoj dobi, velika je vjerojatnost da će svoju prvu mjesečnicu dobiti nešto kasnije od svojih vršnjakinja, a kod nekih djevojaka prva mjesečnica nastupi tek nakon što bolest uđe u remisiju. I pothranjenost, koja se javlja kao posljedica aktivne faze IBD, također može utjecati na ciklus, odnosno može uzrokovati kašnjenje kod pojavljivanja prvog ciklusa (2).

  Prema istraživanju  Menstrual Cycle Changes in Women with Inflammatory Bowel Disease: A Study from the Ocean State Crohn’s and Colitis Area Registry, čak 25% žena doživjelo je promjenu intervala ciklusa u godini prije dijagnoze IBD-a, a 21% njih je primijetilo promjene u trajanju krvarenja, dok je čak 40% njih reklo kako su im menstrualni bolovi postali intenzivniji.

  Problem s neredovitim mjesečnim krvarenjima povlači za sobom puno ozbiljniju komplikaciju koja na kraju može imati dosta veće posljedice i to kod žena u fertilnoj dobi koje se žele ostvariti kao majke, jer neredoviti ciklusi ili izostanak istog mogu značiti i nemogućnost začeća.

  Međutim, obično nakon par godina suživota s upalnim bolestima crijeva, ciklus se uglavnom normalizira, tvrde istraživanja.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »