-3.5 C
Široki Brijeg
More

  Ulcerozni kolitis – umjetna inteligencija daje obećavajuće rezultate kod predviđanja pogoršanja simptoma

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Ulcerozni kolitis je cjeloživotna bolest koja zahvaća debelo crijevo i rektum, a njene komplikacije se mogu pojaviti i u drugim dijelovima tijela. Stanje uzrokuje upalu sluznice crijeva i razvoj ulceracija.

  Ulcerozni kolitis je imunitetom posredovana bolest, što znači da imunološki sustav pretjerano reagira i napada crijeva.

  Nemaju svi oboljeli iste simptome i istu težinu simptoma. Međutim, uobičajeni simptomi mogu biti:

  • Proljev
  • Krv u stolici
  • Grčevi u trbuhu i bol
  • Stalni nagon za pražnjenjem crijeva

  Osim simptoma koji su izravno povezani s crijevima, osobe s ulceroznim kolitisom često osjećaju:

  • Umor
  • Vrućica
  • Mučnina ili povraćanje
  • Gubitak tjelesne težine

  Mnoge osobe s UC imaju razdoblja remisije, koja se najčešće postigne terapijom, i tada simptomi bolesti se povlače. Remisija može trajati danima, tjednima ili čak godinama. Simptomi se mogu iznenada ponovno pojaviti u bilo kojem trenutku.

  Ne postoji jedan poseban test za dijagnosticiranje ulceroznog kolitisa. Liječnik može ordinirati:

  • Krvne pretrage
  • Testove stolice
  • Endoskopija s biopsijom, uključujući kolonoskopiju ili fleksibilnu sigmoidoskopiju

  Pretrage traže prisutnost infekcije, upale i ulceracija u sluznici debelog crijeva.

  Tretmani uključuju steroide i imunomodulatore, poput Humire ili  Remicadea.

  Neke osobe s ulceroznim kolitisom smatraju da određena hrana, poput začinjene hrane, pogoršava stanje.

  Ne postoji posebna dijeta za pacijente s ulceroznim kolitisom. Kad pacijenti imaju aktivnu fazu  trebali bi biti na posebnoj ishrani s malo vlakana. Nakon što je aktivna faza prošla i upala se povukla, pacijenti bi trebali moći nastaviti s normalnom prehranom. Općenito, stvari koje iritiraju debelo crijevo, poput kofeina i alkohola, treba svesti na minimum. Osim toga, ne postoji posebna dijeta za koju se pokazalo da minimizira pojavu ulceroznog kolitisa, kaže dr. Singh

  Dijagnostički alat umjetne inteligencije (AI) daje obećavajuće rezultate u predviđanju aktivne faze bolesti i pogoršanja simptoma kod osoba s ulceroznim kolitisom, prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Gastroenterology.

  Istraživači s Instituta za imunologiju i imunoterapiju na Sveučilištu u Birminghamu u Engleskoj i na Sveučilišnom koledžu Cork u Irskoj razvili su računalno potpomognuti dijagnostički alat za predviđanje rizika od pogoršanja kod osoba s ulceroznim kolitisom.

  Znanstvenici su programirali sustav korištenjem postojećih digitaliziranih biopsija prethodno uzetih u dijagnostičke svrhe. Tražili su upalne markere i bijele krvne stanice, koje se povećavaju kada se imunološki sustav aktivira.

  Istraživači su kazali kako je sustav umjetne inteligencije predvidio:

  • Aktivnost bolesti povezane s ulceroznim kolitisom s 89% točnosti
  • Upalu na mjestu biopsije s 80% točnosti

  Istraživači su rekli da su rezultati slični onima koje bi otkrio patolog, što ukazuje da sustav umjetne inteligencije može ispravno identificirati i predvidjeti početak aktivne faze.

  Istraživači su rekli da korištenje sustava umjetne inteligencije pruža:

  Konzistentne rezultate – Trenutačno ne postoji standard za testiranje bijelih krvnih zrnaca kao prediktora početka upale. Rezultati proizlaze iz tumačenja patologa, što može dati različite rezultate.

  Brže rezultate – Zdravstveni radnici i pacijenti moraju čekati rezultate od patologa. Brzina rezultata ovisi o tome koliko brzo laboratorij može završiti testiranje i pregled biopsije.

  Znanstvenici ističu kako digitalizirane biopsije, neinvazivni postupci koji se dovršavaju snimanjem, još uvijek nisu široko dostupni, ali postaju sve prihvaćeniji od strane medicinskih stručnjaka.

  Ova je studija pokazala da umjetna inteligencija može predvidjeti endoskopske i histološke rezultate s dobrom točnošću, kao i jednogodišnje ishode za pacijente. Ako se to potvrdi u većim studijama, umjetna inteligencija može pomoći u određivanju da li trebamo prilagoditi/promijeniti terapiju ili nastaviti istu, što je vrlo važno, rekao je dr. Hudesman.

  Istraživači kažu da program umjetne inteligencije daje obećavajuće rezultate u predviđanju početka aktivne faze bolesti kod ulceroznog kolitisa i da bi alat mogao biti isplativiji i dati rezultate brže od trenutno dostupnih testova.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »