4.1 C
Široki Brijeg
More

  Ulcerozni kolitis – koju hranu jesti, a koju izbjegavati s ovom bolesti

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Ulcerozni kolitis je jedno od oboljenja koja spadaju pod upalne bolesti crijeva – kronična i cjeloživotna oboljenja koja su za sada još uvijek neizlječiva i koja spadaju pod skupinu oboljenja imunitetom posredovanih bolesti. Još uvijek nije poznat točan uzrok nastanka ulceroznog kolitisa, ali smatra se da je povezan s genima i okolišnim čimbenicima kao okidačima. Simptomi ove bolesti mogu biti dijareja, krv i sluz u stolici, bolovi u trbuhu, gubitka apetita te osjećaj umora i iscrpljenosti, kao i određeni vancrijevni simptomi koji mogu ukazivati da se radi o ovom oboljenju.

  Ne postoji jedinstvena dijeta za ulcerozni kolitis, ali pronalaženje i eliminiranje hrane koja izaziva simptome može pomoći u njihovom smirivanju i povlačenju. Zdrava i uravnotežena prehrana koja odgovara crijevima oboljelog ponekad može dosta pomoći u kontroli ulceroznog kolitisa i utjecati na poboljšanje kvalitete života.

  Prehrana osobe koja ima dijagnozu ulcerozni kolitis može sadržavati širok raspon potencijalnih okidača – hrane koja pogoršava simptome bolesti, tako da osobi s ulceroznim kolitisom ponekad može biti pravi izazov znati koja je to hrana sigurna za jesti, a koju treba izbjegavati.

  Neke nutrijente – poput vlakana, može biti teže probaviti tijekom aktivne faze bolesti, ali u vrijeme mirovanja bolesti to uopće ne mora biti slučaj.

  Hrana koja pogoršava simptome razlikuje se od osobe do osobe, ali zajedničko bi trebalo biti svim osobama s ulceroznim kolitisom težiti jesti hranu koja sadrži značajnu količinu kalija, folata, magnezija, kalcija i željeza.

  Hrana koja bi mogla biti dobar izbor za nekoga tko ima ulcerozni kolitis (ali ne i nužno):

  • Pire/gusti sok od jabuka: Odličan je izvor hranjivih tvari. Preporučuje se oprez za vrijeme aktivne faze bolesti jer visok udio vlakana i fruktoze u pireo/gustom soku od jabuka može biti težak za probaviti.
  • Losos: Losos sadrži visok udio omega-3 masnih kiselina koje mogu povoljno utjecati na cjelokupno zdravstveno stanje organizma.
  • Bundeva/tikva: Mnoge sorte su bogate vlaknima, što znači da bi mogle biti loš izbor za pojedine u vrijeme aktivne faze bolest, ali s druge pak strane čini se da neke osobe s ulceroznim kolitisom ih ipak, unatoč tome, dobro podnose.
  • Avokado: bogat je hranjivim vrijednostima i zdravim mastima.
  • Fermentirana hrana: Recimo jogurti koji sadrže aktivne probiotike. “Dobre” bakterije u njima mogu pomoći probavi. Neke studije su pokazale da rutinska upotreba probiotika može pomoći u smanjenju aktiviranja bolesti i pogoršanja simptoma.
  • Instant zobene pahuljice: Instant zobene pahuljice bez dodatne arome nešto su lakše probavljive od ostalih oblika žitarica i zobi.
  • Rafinirane žitarice: Preporučljivo je jesti tjesteninu, kruh i žitarice napravljene od rafiniranih žitarica. Cjelovite žitarice teže se probavljaju.
  • Jaja: Sadrže bitne esencijalne nutrijente, uključujući omega-3. Obično su lako probavljiva, zbog čega spadaju pod izbor namirnica sigurnih za ulcerozni kolitis.
  • Dosta tekućine: Osobe s oboljenjima kao što je ulcerozni kolitis trebaju unositi više tekućine, jer dijareja može dovesti do dehidracije.

  Medicinski stručnjaci prepoznaju neke namirnice kao potencijalne okidače koji dovode do pogoršanja simptoma za ulcerozni kolitis, te sukladno tome preporučuju i izbjegavanje istih:

  • Kofein: Iako nema puno podataka o učinku kofeina na simptome ulceroznog kolitisa, istraživanje iz 2013. godine provedeno na uzorku od 442 osobe pokazalo je da je 22% osoba s ulceroznim kolitisom prijavilo da je kofein pogoršao simptome bolesti. Kofein je sastavni dio kave, čaja, gaziranih pića i čokolade.
  • Mliječni proizvodi: Iako ova vrsta namirnica nije problematična za sve osobe s ulceroznim kolitisom, mliječni proizvodi mogu izazvati pojavu simptoma kod nekih osoba. Oni koji imaju i intoleranciju na laktozu trebaju izbjegavati mliječne proizvode, jer se simptomi preklapaju s onima od ulceroznog kolitisa.
  • Alkohol: Konzumacija alkohola kod određenih osoba može izazvati dijareju.
  • Gazirana pića: Neki gazirani napitci i piva sadrže tvari koje mogu nadražiti probavni trakt te stvoriti osjećaj nadutosti i plinove u crijevima. Mnoga gazirana pića također sadrže šećer, kofein ili umjetne zaslađivače, koji također mogu uzrokovati simptome.
  • Hrana bogata vlaknima: Suhi grah, voće, cjelovite žitarice, bobičasto voće, grašak i mahunarke mogu povećati broj pražnjenja crijeva, količinu plinova i grčeva u trbuhu.
  • Kokice: Mogu biti teško probavljive, kao i druge sjemenke i orašasti plodovi.
  • Krumpir: Sadrži glikoalkaloide koji mogu poremetiti integritet stanične membrane crijeva. Češće se javljaju u ljusci prženog krumpira i čipsu nego u pečenom ili kuhanom krumpiru.
  • Hrana koja sadrži sumpor ili sulfite: Ovaj mineral može dovesti do stvaranja viška plinova. Neke od ovih namirnica koje sadrže sulfite su pivo, vino, bademi, soja, pšenična tjestenina, kruh, kikiriki, grožđice i suhomesnati proizvodi.
  • Masno meso: Tijekom aktivne faze crijeva možda neće biti u mogućnosti u potpunosti apsorbirati masnoću iz mesa, što može pogoršati simptome.
  • Orašasti plodovi, maslac od orašastih plodova i sjemenke: Mogu uzrokovati grčeve u trbuhu, nadutost i dijareju. Kad je osoba u aktivnoj fazi bolesti, čak i male sjemenke mogu dovesti do pogoršanja simptoma.
  • Šećerni alkoholi: Mogu uzrokovati nadutost, dijareju i plinove. Proizvođači koriste šećerni alkohol kao zaslađivač u mnogim žvakama i bombonima bez šećera, nekim voćnim sokovima i raznim sladoledima.
  • Fruktozni šećer: Tijelo ne apsorbira dobro veće količine fruktoze, što može uzrokovati pojačanu pojavu plinova, grčeva i dijareju. Obratite pažnju na sastojke na deklaraciji kao što su kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze, voćni sok, med i melasa, jer svi oni sadrže fruktozu.
  • Veće količine povrća: Jer je bogato vlaknima, koja mogu biti teško probavljiva tijekom aktivne faze bolesti te uzrokovati nadutost, plinove i grčeve u trbuhu. Povrće koje može uzrokovati plinove je kupus, prokulice i brokula. Osobe s ulceroznim kolitisom bolje podnose kuhano povrće od sirovog.
  • Začinjena hrana: Ljuti umaci i ljute papričice i slično mogu uzrokovati dijareju kod mnogih. Za osobe s ulceroznim kolitisom, vruća i začinjena hrana može dovesti do pogoršanja stanja bolesti.
  • Gluten: Sastavna komponenta pšenice, raži i ječma. Ponekad može izazvati simptome ulceroznog kolitisa. Iako zob ne sadrži gluten, ima sličan protein koji može unakrsno reagirati kod osoba osjetljivih na gluten, osim toga proizvođači često također prerađuju zob u istom tvorničkom prostoru kao i pšenicu.
  • Dijetetski emulgatori: Pod ove emulgatore  spadaju karboksimetilceluloza i polisorbat-80, koje proizvođači dodaju u mnoge prerađene hrane te isti mogu dovesti do pogoršanja simptoma.

  Prehrana svakako ovisi isključivo o svakom pojedincu, što znači da ukoliko određena namirnica odgovara jednom oboljelom, ne mora nužno značiti da će odgovarati i ostalima, ali svakako iskustvo drugih, pa i u pogledu prehrane, ponekad može biti od velike koristi.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »