-2.5 C
Široki Brijeg
More

  Ulcerozni kolitis i krv u stolici

  Rektalno krvarenje može biti simptom koji ukazuje na ulcerozni kolitis. Osoba može imati krv u stolici ili oskudno i kontinuirano krvarenje bez nagona za pražnjenje crijeva. Obilnija krvarenja zbog kojih se osobe osjećaju malaksalo, imaju vrtoglavice ili jake bolove, mogu ukazivati na ozbiljnost problema i svaka osoba koja ima takve simptome mora potražiti hitnu medicinsku pomoć.

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Obilnije krvarenje zbog kojeg se osoba osjeća malaksalo, ima vrtoglavice ili jake bolove može biti znak krvarenja zbog kojeg gubi previše krvi. Čak i ako ne postoje pobrojani simptomi, ali je osoba zabrinuta zbog količine krvi koju gubi kroz stolicu, obavezno se preporučuje kontaktirati liječnika.

  Rektalno krvarenje je čest simptom ulceroznog kolitisa. Samo stanje dovodi do pojave malih ulceracija na sluznici debelog crijeva, a zbog kojih se javlja krv u stolici.

  Ulceracije na sluznici rektuma i debelog crijeva mogu također imati za posljedicu krvave stolice. Isto tako i analne fisure ili hemoroidi su česte komplikacije ulceroznog kolitisa, ali i drugih oblika upalnih bolesti crijeva, zbog kojih se, također, može javiti krv u stolici.

  Moguće je imati različiti stupanj rektalnog krvarenja i uopće ne bude kod svih obilno. Postoje određeni čimbenici koji mogu uzrokovati upalu kod ulceroznog kolitisa i koji mogu pogoršati simptome, a među njima je rektalno krvarenje, a oni mogu biti:

  • ako je osoba bez terapije za ulcerozni kolitis ili uzima pogrešnu dozu,
  • uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) koji mogu uzrokovati upalu u crijevima i pogoršati simptome ulceroznog kolitisa,
  • uzimanje antibiotika, jer oni mogu promijeniti ravnotežu bakterija u crijevima i dovesti do pojavljivanja dijareje i upale.

  Prema Canadian Institute of Intestinal Research, većina ljudi s ulceroznim kolitisom ima različite razine hematohezije, koja se odnosi na krv u stolici. Krv će tada obično biti jasno vidljiva u stolici – koja ima polučvrstu konzistenciju – ili na površini. Boja krvi može se kretati od svijetlocrvene do kestenjaste, sa ili bez krvnih ugrušaka. Ovaj simptom često prati bolove u donjem dijelu trbuha i hitni nagon za defekaciju.

  Krv iz rektuma i debelog crijeva je obično svijetlocrvena. Ako je krv tamnija, moguće je da je krvarenje iz gornjeg dijela gastrointestinalnog trakta.

  Osobe s ulceroznim kolitisom mogu imati oskudno, konstantno krvarenje čak i kad nema potrebe za pražnjenjem crijeva, a mogu isto tako imati krvave dijareje ili konstipaciju. Kod onih osoba s ulceroznim kolitisom koji je uznapredovao moguće je zamijetiti krv u stolici više od 10 puta dnevno.

  Isto tako, kod osoba s ulceroznim kolitisom obično se javlja i sluz u stolici, ali je ona ponekad golom oku nevidljiva. Sluz pomaže u zaštiti sluznice crijeva, te pomaže kod pražnjenja crijeva.

  Prema Crohn`s and Colitis Foundation, potrebno je pružiti trenutnu medicinsku pomoć osobama koje imaju rektalno krvarenje i krvne ugruške u stolici.

  Preporučuje se bilo koju količinu krvi u stolici prijaviti liječniku, čak i ako je to stanje od prije. Isto tako, poželjno je da osoba prati svoje simptome ulceroznog kolitisa, kako bi ih znala identificirati i kako bi mogla diskutirati o neuobičajenim simptomima sa svojim liječnikom.

  Ukoliko osoba ima konstantnu dijareju koja traje već par tjedana, poželjno je kontaktirati liječnika i obavijestiti ga o tome te diskutirati o mogućem tretiranju.

  Crohn`s and Colitis Foundation savjetuje osobama da potraže hitnu medicinsku pomoć ukoliko primijete bilo što od sljedećeg:

  • nemogućnost zadržavanja tečnosti u organizmu zbog mučnine, povraćanja ili bolova,
  • rektalno krvarenje uz prisustvo krvnih ugrušaka u stolici,
  • kontinuirana bol,
  • povišena tjelesna temperatura iznad 38 °C,
  • ubrzani otkucaji srca koji su viši od 100 otkucaja u minuti,
  • nagli gubitak tjelesne težine,
  • jaki abdominalni ili rektalni grčevi.

  Stavljanje pod kontrolu ulceroznog kolitisa uz terapiju može pomoći kod ublažavanja simptoma. Postoje lijekovi koji mogu umanjiti upalne procese u rektumu i debelom crijevu, i na taj način smanjiti krvarenje.

  Protuupalni lijekovi koji se koriste kod ulceroznog kolitisa mogu biti:

  • 5 ASA – lijek koji može pomoći kod umanjenja akutne upale i koji pomažu kod umanjenja upale s vremenom,
  • kortikosteroidi – kratkoročni tretmani koji pomažu umanjiti upalu,
  • imunosupresivi – ovi lijekovi pomažu kod umanjenja odgovora imunološkog sustava koji uzrokuje upalu, a do postizanja optimalne djelotvornosti može proći i do šest mjeseci.
  • biološka terapija – koristi se za tretiranje umjerenog do teškog oblika ulceroznog kolitisa, a ova terapija pomaže kod blokade molekula koje uzrokuju upalu.

  U određenim slučajevima, ukoliko pojedinci imaju česte gubitke krvi mogu razviti anemiju. Kod takvih slučajeva liječnik će preporučiti suplementaciju željezom, folnom kiselinom ili vitamnimom B12 kako bi se anemija stavila pod kontrolu.

  Rektalno krvarenje može uzrokovati gubitak tjelesne tekućine, hranjivih sastojaka i elektrolita, posebno ako ga prati dijareja. Dobro uravnotežena nutritivna prehrana može umanjiti nutritivnu deficijenciju.

  Kod određenih osoba određena hrana može uzrokovati pogoršanje simptoma, a takva hrana se razlikuje od osobe do osobe, i kod takvih osoba može biti od koristi uspostava plana prehrane uz pomoć bolničkog dijetetičara. Konzumacija manjih porcija jela više puta kroz dan može također biti od pomoći. Uz to, dijeta bogata vlaknima može pomoći u zdravom meteorizmu crijeva i smanjiti hemoroidne ozljede koje se mogu razviti zbog ulceroznog kolitisa.

  Ako kod pojedinih osoba se javi obilno krvarenje ili hemoragija, postoji mogućnost da će tim osobama biti potrebna transfuzija krvi kako bi se izgubljena krv nadomjestila.

  Kad osoba više ne reagira na tretmane za upalu u debelom crijevu, postoji mogućnost potrebe kirurškog liječenja, što može uključivati uklanjanje bilo kojeg dijela debelog crijeva koji je zahvaćen ili cijelog debelog crijeva, rektuma ili oboje.

  Rektalno krvarenje može biti česti simptom ulceroznog kolitisa. Upala i ulceracije u rektumu i debelom crijevu mogu uzrokovati pojavu krvi u stolici. Osobe isto mogu imati oskudno, kontinuirano krvarenje bez nagona na pražnjenje crijeva.

  Bilo kakvo rektalno krvarenje potrebno je prijaviti liječniku, čak i ako je krvarenje prestalo. Isto tako je potrebno reći liječniku za bilo koju promjenu u stolici, poput kontinuirane dijareje ili konstipacije kako bi se na vrijeme moglo reagirati i izbjeći daljnje komplikacije.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »