4.1 C
Široki Brijeg
More

  Ulcerozni kolitis i Crohnova bolest sa sobom donose brojne vancrijevne komplikacije

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Ulcerozni kolitis i Crohnova bolest, iako bolesti probavnog trakta, nažalost nisu ograničene samo na taj dio ljudskog organizma, a komplikacije ovih oboljenja mogu itekako biti ozbiljne i po život opasne.

  Crohnova bolest i ulcerozni kolitis se zajedničkim imenom nazivaju upalne bolesti crijeva (eng. Inflammatory bowel disease – IBD) i mogu uzrokovati različite simptome, kako u crijevima tako i izvan crijeva.

  Kada bolest zahvaća druge dijelove tijela, takve pojave nazivamo vancrijevnim manifestacijama ili komplikacija (eng. Extraintestinal manifestation or complication – EIM). Između 25-40% pacijenata s IBD doživi EIM, a najčešće u zglobovima, koži, kostima, očima, bubrezima i jetri, ali i anemiju, kao i malapsorpciju i malnutriciju, te maligna oboljenja.

  Pacijenti koji boluju od IBD nalaze se u rizičnoj skupini od malignih oboljenja, zbog dugotrajne upale crijeva i zbog imunosupresivnih terapija, a rizik se povećava s godinama kako oboljeli od IBD stare i kako se povećava broj godina suživota s bolesti.

  Artritis zahvaća čak 30% pacijenata s Crohnovom bolesti ili ulceroznim kolitisom, a upala zglobova je najčešća vancrijevna komplikacija IBD-a. Iako je artritis obično povezan sa starijom dobi, kod ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti često pogađa i mlađe pacijente. Osim bolova u zglobovima, artritis također uzrokuje oticanje zglobova i smanjenje fleksibilnosti, a sami simptomi artritisa se kod oboljelih od IBD smiruju kako se simptomi osnovne bolesti poboljšavaju.

  Do 20% ljudi s IBD-om ima kožne izvancrevne komplikacije. Kožne komplikacije mogu biti posljedica same bolesti ili uzrokovane određenim lijekovima koji se koriste za liječenje ulceroznog kolitisa ili Crohnove bolesti. Neke uobičajene kožne komplikacije IBD-a uključuju:Erythema nodosum, Pyoderma gangrenosum, kožne fleke, enterokutane fistule, analne fisure kao i aftozni stomatitis.

  Čak 30% do 60% pacijenata s IBD ima gustoću kostiju nižu od prosječne, što rezultira pojavom osteoporoze (stanja koje doslovno znači “porozne kosti”) ili osteopenije (niska gustoća kostiju) ali i osteomalacije (omekšavanje kostiju).

  Dugotrajna upotreba kortikosteroida, aktivna upala ili nedostatak vitamina D mogu doprinijeti pojavi obolijevanja kostiju.

  Otprilike 10% pacijenata s IBD razvije izvancrijevne komplikacije u vidu očnih oboljenja kao što su: uveitis, keratopatija, episkleritis kao i suhoća očiju. Ove komplikacije mogu biti posljedice same bolesti, ali isto tako mogu se pojaviti zbog lijekova koji se koriste za liječenje bolesti. Većina ovih stanja su lječiva i ne predstavljaju značajnu prijetnju gubitku vida.

  Funkcija bubrega je filtriranje krvi i eliminacija otpadnih tvari kroz urin. Lijekovi koji se koriste za ulcerozni kolitis ili Crohnovu bolest povremeno mogu uzrokovati bubrežne komplikacije. Međutim, nakon prestanka uzimanja lijeka, funkcija bubrega se obično vraća u normalo.

  Kod određenog postotka oboljelih od IBD, jetra se može upaliti ili oštetiti. Većina oštećenja jetra je reverzibilna, međutim u oko 5% oboljelih od IBD mogu se razviti ozbiljnije komplikacije.

  Otprilike svaki treći pacijent s IBD ima anemiju (nizak broj crvenih krvnih stanica), a uzrok mogu biti: Nizak nivo željeza uzrokovan upalom u crijevima koja ometa sposobnost tijela da koristi ili apsorbira željezo; gubitak krvi zbog crijevnog krvarenja; loša apsorpcija vitamina i minerala, poput vitamina B12 ili folne kiseline; kao i zbog korištenje određenih lijekova.

  Ovo su samo neke od vancrijevnih komplikacija s kojima se oboljeli od ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti susreću, a neke od komplikacija mogu se pojaviti i godinama prije nego se uspostavi dijagnoza ulcerozni kolitis ili Crohnova bolest.

  Vancrijevne komplikacije Upalnih bolesti crijeva

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »