4.1 C
Široki Brijeg
More

  Ulcerozni kolitis i Crohnova bolest – ni najmlađi nisu pošteđeni

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Biti dijete ili adolescent nije uvijek baš lagano, a kad se uz školske obveze, vannastavne aktivnosti ili druženja s prijateljima umiješa i ulcerozni kolitis ili Crohnova bolest, svakodnevnica može postati još teže izdržljiva.

  Ulcerozni kolitis i Crohnova bolest – upalne bolesti crijeva (IBD), su bolesti za koje još uvijek nema lijeka. Tretmani su usmjereni na smirivanje simptoma, a ponekad je neizbježno proći i više operativnih zahvata da bi se bolest stavila pod kontrolu.

  U zadnje vrijeme bilježi se porast broja oboljelih, kako kod odraslih tako i kod djece i adolescenata. Smatra se da su ovi poremećaji toliko česti u djece da će se većina pedijatara i drugih pedijatrijskih kliničara tijekom svog radnog vijeka susresti s djecom koja imaju IBD, u svojoj općoj praksi.

  Gotovo jedna četvrtina svih pacijenata s dijagnozom neke od upalnih bolesti crijeva (IBD) je svoju dijagnozu dobila kao dijete, što nije nimalo zanemariv broj.

  Neki od češćih simptoma koji mogu upućivati da se radi o upalnim bolestima crijeva kod djece su: dijareja, bolovi u trbuhu, krv i sluz u stolici, nagoni za odlazak u toalet i gubitak tjelesne težine. Osim ovih crijevnih simptoma postoje i oni koji se javljaju izvan crijeva poput svrbeži kože, bolova u zglobovima, umora i iscrpljenosti, anemije, te povišene tjelesne temperature, a prema nekim studijama, zaostajanje u rastu i razvoju u odnosu na vršnjake, smatra se simptomom bolesti koji se može javiti kao prvi pokazatelj bolesti.

  Brojne komplikacije, kako zbog bolesti, tako i zbog raznih terapija, utječu na život djece i adolescenata s upalnim bolestima crijeva.

  Jedna od češćih komplikacija je zastoj u rastu i razvoju ili njegovo kašnjenje, a ogleda se prvenstveno u rastu i razvoju kostiju.

  Djeci i adolescentima, ulcerozni kolitis i Crohnova bolest bez sumnje uvelike narušavaju kvalitetu života, uz to, oduzimajući im i mogućnost za normalno djetinjstvo.

  Razni pregledi, nalazi, snimanja nisu im nepoznanica. IBD zahtjeva češće kontrole kod liječnika, razne krvne pretrage, endoskopske preglede, snimanja ali i često puta brojne hospitalizacije. Sve to skupa utječe na kvalitetu života i može izazvati dodatni stres djetetu koje, umjesto da se igra i vodi bezbrižan život, mora voditi računa o terapiji koju uzima, paziti na prehranu, te dječju igru i druženje s prijateljima zamijeniti s bolničkim okruženjem.

  Djeca koja u svojoj obitelji imaju zabilježene slučajeve oboljelih od upalnih bolesti crijeva nešto su u rizičnijoj skupini za razvoj ulceroznog kolitisa ili Crohnove bolesti od onih koji nemaju. Pa tako djeca koja imaju jednog roditelja s Crohnovom bolesti imaju od 7% do 9% šanse za razvoj Crohnove bolesti i 10% šanse od razvoja nekog oblika IBD. Djeca koja imaju jednog roditelja s nekim od oblika upalnih bolesti crijeva imaju 10% šanse da će u nekom trenutku kroz život također dobiti IBD.

  Djeca koja imaju oba roditelja s nekim oblikom upalnih bolesti crijeva imaju 35% šanse za dobiti IBD. Čak 20% oboljelih od IBD ima člana obitelji koji također ima IBD. Brat ili sestra oboljelog od IBD ima 30 puta veću šansu za dobiti IBD u odnosu na opću populaciju.

  Ulcerozni kolitis i Crohnova bolest nisu bolest koje će djeca s vremenom prerasti, to su bolesti za cijeli život i za sada, još uvijek, ne mogu biti izliječene.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »