Wednesday, February 28, 2024

Ulcerozni kolitis, Crohnova bolest i ljuta hrana: Što je sigurno?

Podijelite

Pažljivo praćenje prehrane i prepoznavanje okidača može biti ključno ako imate neku od dijagnoza upalnih bolesti crijeva (IBD), poput ulceroznog kolitisa (UC) ili Crohnove bolesti. Začinjena hrana obično je visoko na popisu “prehrambenih krivaca” – pogoršavajući proljev, nadutost, bolove u trbuhu ili druge simptome Crohnove bolesti i UC-a.

Svaka osoba s IBD-om ima vlastito iskustvo s hranom. Dakle, ako nekoj osobi neka hrana odgovara ili ne odgovara to nužno ne znači da će svaka osoba s IBD imati istu reakciju.

Morate li u potpunosti izbjegavati ljutu (začinjenu) hranu ako imate Crohnovu bolest ili ulcerozni kolitis ili postoji siguran način za njenu konzumaciju? Čitajte dalje kako biste saznali što istraživanja i članovi tima MyCrohnsAndColitisTeam kažu o začinjenoj hrani i IBD-u.

Kako ljuta hrana utječe na upalne bolesti crijeva?

Studije pokazuju da začinjena hrana može pogoršati simptome kod osoba s IBD-om. Kapsaicin, spoj odgovoran za žestinu u čili papričicama, iritira sluznicu tankog crijeva i uzrokuje upalu. Za nekoga tko živi s IBD-om, to bi mogao biti okidač za Crohnovu bolest ili UC.

Mnogi su istraživači su ispitivali učinke prehrane na kvalitetu života i težinu simptoma kod osoba koje žive s Crohnovom bolesti i ulceroznim kolitisom.

Začinjena hrana dospjela je na popis glavnih prehrambenih okidača u istraživanju iz 2013. godine koje je provedeno na više od 2300 osoba s Crohnovom bolesti ili ulceroznim kolitisom.

Gotovo polovica od 75 djece i adolescenata s IBD-om, intervjuiranih za studiju iz 2022. godine, rekla je da je ono što su jeli utjecalo na njihove simptome IBD-a, a većina je navela začinjenu hranu kao glavni okidač.

Začinjena hrana bila je vrsta hrane koju je najviše izbjegavalo 50 osoba u remisiji (bez simptoma) kod ulceroznog kolitisa, pokazali su rezultati drugog istraživanja iz 2022. godine. Otprilike tri četvrtine ispitanika reklo je da su se klonili začinjene prehrane čak i kada nisu osjećali simptome.

Začinjena hrana može imati negativne gastrointestinalne učinke čak i na osobe bez IBD-a. Jedno je istraživanje pokazalo da su zdrave osobe koje su jele začinjenu hranu najmanje 10 puta tjedno imali gotovo dvostruko veću vjerojatnost da će razviti sindrom iritabilnog crijeva od onih koji su takvu hranu konzumirali rjeđe.

Je li stvar u ljutini začinjene hrane, ili…?

Način na koji je ljuta hrana pripremljena, poput prženja ili obrade, može pogoršati njezin učinak. Dodavanje sastojaka kao što su mliječni proizvodi, pržena hrana ili hrana bogata vlaknima (osobito s netopivim vlaknima) može učiniti začinjeno jelo još većim okidačem za vaš IBD.

Na primjer, zdjelica začinjenog čilija s grahom i sirom može imati lošiji učinak od verzije s malo drugačijim sastojcima, poput nemasne mljevene piletine ili puretine umjesto punomasnog crvenog mesa; nasjeckanog povrća umjesto graha i bez mliječnih proizvoda kao dodatka. Korištenje malih količina začina u domaćim jelima obično znači sigurniju alternativu ultrazačinjenom, masnom obroku za van.

Jedan je član MyCrohnsAndColitisTeam-a podijelio: Aktivirao sam kolitis otkako sam prije četiri dana jeo začinjenu prženu piletinu. Sada to plaćam jakim bolovima u želucu i neprestanim proljevom.

Bitno je uzeti u obzir sve što ulazi u vašu hranu kada utvrđujete je li sigurna za konzumaciju.

Savjeti o sigurnom konzumiranju začinjene hrane

Začinjena hrana ne utječe na sve osobe s IBD-om na isti način. Neke osobe možda mogu tolerirati male količine ljute hrane, dok će drugi možda smatrati da trebaju potpuno izbjegavati začinjenu hranu. Čak i kada nisam u aktivnoj fazi, svejedno ne mogu jesti začinjenu ili kiselu hranu, rekao je jedan član MyCrohnsAndColitisTeam-a.

Začinite samo malo za početak

Ako želite pokušati začiniti svoju hranu, pripazite da to učinite na siguran način. Na primjer, počnite s upotrebom samo malih količina potencijalno aktivirajućih začina. Negativni učinci na probavni trakt ovise o tome koliko se začina konzumira, tako da male doze mogu dovesti do manje problema.

Kuhajte kod kuće za veću kontrolu

Priprema vlastite hrane omogućuje vam eksperimentiranje s dodavanjem malo začina hrani koja se lako probavlja. Jedem samo malu količinu začina u hrani, rekao je jedan član. Na primjer, kad spremam čili, dodam nekoliko jalapeno papričica. Drugi je član napisao: Procijedim većinu sjemenki iz svoje domaće salse, ali ne sve!

Tajming je bitan

Eksperimentirajte s dodavanjem začina kada ste u remisiji, a nakon toga obratite pozornost na svoje gastrointestinalne simptome. Rasporedite konzumaciju začina tijekom vremena i postupno povećavajte količine ako nemate pogoršanja simptoma. Još uvijek jedem začinjenu hranu barem jednom mjesečno, rekao je jedan član MyCrohnsAndColitisTeam-a. Drugi je rekao: Ako mi je stvarno jako dobro i nemam simptoma, onda ću pojesti nešto ljuto. I mislim stvarno ljuto.

Pratite što jedete

Vođenje dnevnika prehrane može biti korisno za prepoznavanje hrane koja je okidač i određivanje razine začina koju možete tolerirati. Možete voditi dnevnik na papiru ili odabrati jednu od mnogih aplikacija osmišljenih za praćenje prehrane i simptoma. Nakon što ste probali začinjenu hranu, zabilježite što ste jeli, uključujući koliko je začinjeno i moguće iritirajuće sastojke (kao što su čili papričice, pahuljice crvene paprike, jalapenos ili ljuti umak). Također opišite svoje simptome i rad crijeva u danima koji slijede. Pazite na pogoršanje simptoma kao što su:

  • Proljev
  • Bolovi u trbuhu
  • Grčevi
  • Krv u stolici

S vremenom ćete početi uočavati obrasce u svojoj prehrani i simptomima.

Poduzmite preventivne korake

Pitajte svog liječnika trebate li pokušati uzeti lijekove za ublažavanje simptoma, kao što je lijek protiv proljeva koji se izdaje bez recepta, prije nego što pojedete začinjenu hranu. Ta je strategija uspjela kod jednog člana tima MyCrohnsAndColitisTeam, koji je rekao: Volim jesti začinjenu hranu. Uzimam lijek neposredno prije nego što ga pojedem. Prije upotrebe novog lijeka uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Redefinirajte “začin”

Ne daju svi začini ljutinu hrani – a neke biljke i začini mogu imati dobrobiti kao i dodati okus kod prehrane za IBD. Ako se koriste u umjerenim količinama, zdrave biljke i začini poput đumbira, origana, kurkume i kumina možda neće iritirati vaš probavni trakt. Iako možda ne pružaju “ljut” okus za kojim žudite, mogu pojačati okus i hranjivost inače bljutavog obroka.

Razmislite o tome da se obratite svom gastroenterologu, registriranom dijetetičaru ili nekom drugom članu vašeg zdravstvenog tima za pomoć u izradi plana obroka kako biste pomogli u održavanju mirnim svog IBD-a. Međutim, samo uravnotežena prehrana koja pogoduje crijevima nije lijek za IBD. Važno je nastaviti uzimati lijekove koji modificiraju bolest kako je propisano i redovito posjećivati svog liječnika kako biste svoje simptome držali pod kontrolom. Ako živite s Crohnovom bolesti ili ulceroznim kolitisom, kombinacija terapije i promjena načina života može vam pomoći da postignete – ili ostanete u – remisiji i poboljšate kvalitetu života.

Pročitajte više

Više

Translate »