4.1 C
Široki Brijeg
More

  Trudnoća, upalne bolesti crijeva (IBD) i stoma – što trebam znati

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Trudnoća, upalne bolesti crijeva (IBD) i stoma – pojmovi su koji, ukoliko se međusobno isprepliću, na prvu mogu biti pomalo zastrašujući. Međutim, upalne bolesti crijeva i/ili stoma svakako nisu prepreka za trudnoću.

  PLANIRANJE TRUDNOĆE

  Upalne bolesti crijeva i/ili formirana stoma nisu kontraindikacija za trudnoću. Uz pravilno praćenje i nadzor liječnika iz područja gastroenterologije, ginekologije i porodništva te kirurga, većina žena s upalnim bolestima crijeva i/ili stomom može imati trudnoću bez komplikacija i roditi zdravo dijete.

  Par je bitnih napomena i smjernica vezanih uz začeće, plodnost i trudnoću koje treba uzeti u obzir prilikom planiranja trudnoće.

  Trudnoća u vrijeme aktivne faze upalnih bolesti crijeva općenito nije preporučljiva. Ukoliko dođe do začeća, vrlo vjerojatno je da će bolest ostati aktivna tijekom cijele trudnoće, što za sobom povlači neke od rizika poput pobačaja, prijevremenog poroda ili rođenje djeteta s niskom porođajnom težinom.

  Općenito je preporuka planiranje trudnoće u periodima kad je IBD u remisiji najmanje 3 do 6 mjeseci i kad se ne koriste steroidi u terapijske svrhe.

  Nije preporučljivo planirati trudnoću u periodima početka korištenja novih terapija za IBD jer bi takvo stanje moglo produljiti period prilagodbe tijela na novi lijek.

  Kako bi se održala remisija tijekom trudnoće, bitno je nastaviti uzimati propisanu terapiju uz nadzor liječničkog tima.

  U većini slučajeva propisana terapija se ne prekida za vrijeme trudnoće. Ipak, postoje određeni slučajevi u kojima nije takva praksa. Isto tako, ukoliko dođe do promjena u bolesti, terapija ili doze mogu se promijeniti prije ili za vrijeme trudnoće.

  Općenito se ne preporučuje korištenje metotreksata koji može uzrokovati spontani pobačaj i/ili urođene defekte. Metotreksat je poželjno prekinuti 3-6 mjeseci prije začeća i kod muškaraca i kod žena i ne smije se uzimati tijekom trudnoće ili dojenja.

  Muška plodnost može biti narušena za vrijeme uzimanja sulfasalazina, zbog čega je preporučljivo prekinuti terapiju sulfasalazina duži vremenski period prije planiranja trudnoće.

  Prema dosadašnjim dostupnim informacijama, resekcija crijeva kod osoba s Crohnovom bolesti nema utjecaj na plodnost, međutim, osobe koje su imale operaciju abdomena i zdjelice, posebno totalnu proktokolektomiju s formiranjem ileostome ili IPAA/J-poucha, mogu imati nižu stopu plodnosti.

  Kod muškaraca s takvim operacijama može doći do retrogradne ejakulacije i erektilne disfunkcije, a koje mogu utjecati na mušku plodnost.

  Ipak, mnoge osobe s ileostomom ili IPAA/J-pouchem koji su formirani zbog IBD-a imaju uspješne trudnoće uz stalni nadzor liječničkog tima koji prati i koordinira trudnoćom. Isto vrijedi i za osobe s Crohnovom bolesti koje su razvile fistule ili apscese oko rektuma i rodnice.

  POROD

  Općenito je preporuka za trudnice sa stomom, IPAA/J-pouchem i/ili sa upaljenim perianalnim fistualam ili apscesima porod izvesti carskim rezom.

  Vaginalni porod ponekad može rezultirati disfunkcijom J-poucha nakon dužeg poroda te može oštetiti analni sfinkter – što može dovesti do inkontinencije.

  Fistule i apscesi u vaginalnoj i/ili perianalnoj regiji predstavljaju rizik od infekcije, a sami vaginalni porod može dovesti do njihove progresije.

  Ožiljci i adhezije od prethodnih rektalnih i abdominalnih operacija mogu otežati vaginalni pristup bebi, što može zahtijevati fizičke intervencije koje mogu uzrokovati traumu ili završetak poroda hitnim carskim rezom.

  Planirani carski rez uz kiruršku pripravnost kod osoba s višestrukim abdominalnim operacijama uvijek je poželjnija opcija od hitnog carskog reza. Ipak, potrebno je provesti opsežnije studije vezane uz način poroda i njegove ishode kod osoba sa stomom i IPPA/J-pouchem, jer se dosadašnje preporuke temelje na manjem broju slučajeva.

  Preporuka je da se porođaj odvija uz prisutnost kirurga u slučaju da tijekom porođaja dođe do komplikacija vezanih uz crijeva.

  Određene osobe se odluče na trudnoću nakon totalne kolektomije, dok još uvijek imaju privremenu ileostomu, te se nakon porođaja odlučuju na drugi i treći korak otklanjanja stome i formiranja IPAA/j-poucha, što su svakako individualne preference.

  Tijekom trudnoće može doći do promjene veličine stome, što može rezultirati potrebom za promjenom veličine stoma pomagala kao i njegovom prilagođavanju kako se trbuh i maternica budu širili.

  Unatoč općenitim preporukama i smjernicama, odluka svakog pojedinca se treba temeljiti na osobnom zdravstvenom stanju i preporuci liječnika.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  SourceUOAA
  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »