Wednesday, February 28, 2024

Trudnoća i IBD – važna pitanja i odgovori

Podijelite

Trudnoća je jedno uzbudljivo putovanje, a za osobe s upalnom bolesti crijeva (IBD) ključno je postići remisiju prije začeća. U ovom članku ćete pronaći bitna pitanja i odgovore na njih koji vam mogu poslužiti kao smjernice ako imate IBD i planirate zasnovati obitelj ili ste već trudni.

Zašto je biti u remisiji prije razmišljanja o trudnoći tako važno za osobe s IBD?

Biti u remisiji prije trudnoće je od vitalnog značaja jer je aktivnost bolesti u vrijeme začeća usko povezana s komplikacijama u trudnoći kao što su prerani porod, niska porođajna težina i drugi štetni ishodi. Nedavna istraživanja sugeriraju da samo pacijentice koje su imale aktivnu bolest ili pogoršanje tijekom trudnoće pokazuju veće stope komplikacija.

Kako stupanj aktivnosti bolesti utječe na ishod trudnoće kod žena s IBD?

Stupanj aktivnosti bolesti značajan je faktor. Aktivni IBD izravno utječe na stanje uhranjenosti pacijentica i povećava rizik od komplikacija tijekom trudnoće i za majku i za novorođenče. Nedovoljno dobivanje na težini tijekom trudnoće povezano je s aktivnom bolešću, što dovodi do veće stope komplikacija.

Kakvu ulogu u planiranju trudnoće ima gastroenterolog?

Gastroenterolog, zajedno s ostalim liječnicima, ima ključnu ulogu u savjetovanju prije začeća. Može vam pomoći u postizanju remisije optimiziranjem planova liječenja. Ovaj proces uključuje reviziju lijekova, procjenu prehrane i osiguravanje da je ženino cjelokupno zdravlje u najboljem mogućem stanju prije začeća. Oni pružaju podršku i smjernice za promicanje zdravijeg ponašanja i smanjenje rizika od komplikacija tijekom trudnoće.

Kako trudnoća općenito utječe na tijek IBD-a u remisiji?

Za žene u remisiji prije začeća, trudnoća je općenito sigurno i pozitivno iskustvo. Rizik od ponovne aktivacije bolesti tijekom trudnoće manji je, a većina trudnoća protiče glatko i bez većih komplikacija. Održavanje remisije dulje od 6 mjeseci prije pokušaja začeća, prema savjetima organizacija poput ECCO-a, značajno pridonosi sigurnosti i uspjehu trudnoće.

Što možete poduzeti ako razmišljate o trudnoći?

Ako razmišljate o trudnoći, važno je obavijestiti svog gastroenterologa i ostali tim liječnika uključen u praćenje zdravstvenog stanja. Oni će odigrati ključnu ulogu u pomaganju planiranja sigurne i uspješne trudnoće održavanjem IBD-a pod kontrolom, pregledom vaših lijekova i pružanjem smjernica za optimizaciju vašeg zdravlja prije začeća.

Što ako neočekivano zatrudnim?

Ako neočekivano zatrudnite, važno je zapamtiti da je za većinu osoba s IBD trudnoća vjerojatno u redu. Međutim, trebali biste odmah obavijestiti svog liječnika. U slučaju neočekivane trudnoće, ključno je nastaviti uzimati svoje uobičajene lijekove, osim metotreksata, koji trebate odmah prestati koristiti i obavijestiti svog liječnika. Oni će vas voditi kroz potrebne prilagodbe kako biste imali zdravu i uspješnu trudnoću.

Savjetovanje i edukacija prije začeća, uz podršku vašeg tima liječnika, ključni su za postizanje remisije prije nego što zatrudnite, što u konačnici dovodi do boljih ishoda trudnoće.

Niste sami na ovom putovanju. Zatražite smjernice od svog tima liječnika, pridružite se grupama za podršku i budite informirani. Uz pravi pristup i pravilnu brigu i njegu, biti roditelj neće biti uskraćeno ni osobama s IBD.

Pročitajte više

Više

Translate »