18.5 C
Široki Brijeg
More

  Trebam li prakticirati povremeni post ako imam Crohnovu bolest ili ulcerozni kolitis?

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Post nije nepoznanica već odavno, međutim, povremeni post (eng. intermittent fasting) postao je jedan od najpopularnijih prehrambenih trendova desetljeća.

  Povremeni post je obrazac prehrane u kojem osoba jede samo tijekom određenog broja sati u danu, a zatim posti ostatak vremena, često odmah nakon večere pa sve do određenog vremena sljedećeg dana.

  Istraživanja su pokazala da povremeni post može pomoći nekim osobama u reguliraju razine šećera u krvi, u skidanju prekomjerne tjelesne težine i općenito poboljšati zdravlje.

  Prema pregledu objavljenom 2019. godine u The New England Journal of Medicine, post od 18 sati dnevno može poboljšati sposobnost neke osobe da kontrolira stres, produžiti životni vijek i smanjiti rizik od brojnih zdravstvenih problema, uključujući pretilost i nekoliko vrsta raka.

  Međutim, studija objavljena u siječnju 2023. godine u Journal of the American Heart Association pokazala je da ne postoji korelacija između vremenski ograničene prehrane i gubitka težine, kao što su istraživači prije mislili.

  I samo zato što postoje studije koje podupiru dobrobiti, to ne znači nužno da je povremeni post ispravan za sve – posebno za osobe s upalnim bolestima crijeva (IBD), kao što je Crohnova bolest.

  Povremeni post i IBD

  Iako postoje istraživanja koja pokazuju da povremeni post može koristiti općoj populaciji, nedostaju studije koje uključuju osobe s Crohnovom bolesti i ulceroznim kolitisom.

  Neke su studije pokazale da povremeni post/vremenski ograničeno hranjenje može smanjiti upalu i poboljšati zdravlje crijevnog mikrobioma, kaže Kelly Kennedy, nutricionistica. Međutim, ovo je istraživanje još uvijek u svojim počecima.

  Jedna studija objavljena 2019. godini u Cell Reports časopisu otkrila je da “…dijeta koja oponaša post uzrokovala smanjenje crijevne upale i povećanje crijevnih matičnih stanica djelomično promicanjem širenja korisne crijevne mikrobiote…“, a sve to pogoduje pacijentima s Crohnovom bolesti i ulceroznim kolitisom.

  Međutim, mala studija objavljena 2022. godine u BMC Gastroenterology časopisu otkrila je da povremeni post pogoršava simptome u bolesnika s ulceroznim kolitisom. Čak i ako se ne uzme u obzir nedostatak istraživanja, mnogi stručnjaci vjeruju da osobe s Crohnovom bolesti ne bi trebale isprobati povremeni post, djelomično zato što možda već imaju premalu tjelesnu težinu ili im nedostaje određenih nutrijenata.

  Neke su studije sugerirale da post općenito – iako ne povremeni post sam po sebi – može dovesti do manjka hranjivih tvari, uključujući proteine, navodi analiza objavljena 2020. godine u Nutrients.

  Ograničavanje vremena u kojem jedete svaki dan – ili čak broja dana u tjednu – također ograničava broj prilika koje imate da u svoje tijelo unesete kalorije, vitamine i minerale. Ovo nije dobra ideja za bilo koga tko je mršav, kaže Kelly.

  Mnoge osobe s IBD također imaju ozbiljan manjak vitamina D, kaže doktor Jill Gaidos, gastroenterolog. Iako je vitamin D teško apsorbirati iz hrane – a tijelo ga proizvodi kada ste izloženi suncu – ipak se može  pronaći u hrani obogaćenoj vitaminom D.

  Osobe s IBD također mogu imati manjak željeza, jer su izbacile meso iz svoje prehrane, objašnjava doktor Gaidos.

  Oko 1 od 3 osobe s IBD ima anemiju, stanje u kojem osoba ima manje krvi koja može prenijeti kisik kroz tijelo, prema Crohn’s & Colitis Foundation. Najčešći uzrok anemije je niska razina željeza.

  S obzirom na moguće nedostatke povremenog posta, stručnjaci ga oklijevaju preporučiti osobama s Crohnovom bolesti. To posebno vrijedi za one s teškim oblikom Crohnove bolesti koje ne mogu jesti onoliko koliko trebaju tijekom aktivne faze, objašnjava dr. Jeff D. Scott, gastroenterolog.

  Sabine Hazan, gastroenterolog i kreatorica ProgenaBiomea — istraživačkog laboratorija za genetsko sekvenciranje — kaže da ako osobe s Crohnovom bolesti žele isprobati povremeni post kako bi vidjeli smiruju li im simptomi, prvo trebaju raspraviti sa svojim liječnikom na tu temu.

  Ako pacijent s Crohnovom bolesti pokušava s povremenim postom, svakako bih preporučio rad s registriranim dijetetičarom koji je specijaliziran za probavne smetnje, kaže Kennedy. Važno je da se njihova težina i prehrana prate još pomnije  dok su na povremenom postu, nego što se obično preporučuje.

  Ako post uzrokuje gubitak vitamina i minerala ili komplicira simptome Crohnove bolesti, trebali biste prestati, ističe Kelly.

  Čak i ako mijenjate svoju prehranu kako biste bolje kontrolirali svoje simptome, imajte na umu da to nije zamjena za lijekove i da se ne smije koristiti za liječenje upalnih bolesti crijeva, kaže dr. Gaidos.

  Umjesto da preporučuje post, Gaidos preporučuje osobama s Crohnovom bolesti da jedu dobro uravnoteženu, zdravu prehranu s malo prerađene hrane i šećera.

  Prehrana s malo neprobavljivih vlakana može biti lakša za probavu, kaže dr. Scott.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,098ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »