5.2 C
Široki Brijeg
More

  Trebaju li sve osobe s IBD posjetiti dijetetičara?

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Provođenje posebne vrste prehrane s Crohnovom bolesti ili ulceroznim kolitisom može biti pravi izazov. Toliko toga možemo naučiti iz vođenja dnevnika prehrane, interneta (pouzdanih izvora) i razgovora s drugim oboljelima, ali ponekad moramo potražiti i stručno mišljenje koje nam može pomoći da sve ima smisla i da shvatimo koja bi dijeta bila najbolja za nas.

  Uloga prehrane kod IBD je dosta širok pojam – novo istraživanje Crohn’s & Colitis Foundation pokazalo je da specifična dijeta s ugljikohidratima može poboljšati simptome kod Crohnove bolesti. Ipak, ova dijeta – koja se fokusira na povrću, orašastim plodovima, ribi i cjelovitim žitaricama – je prirodno bogata vlaknima koja bi neki pacijenti mogli lošije podnositi. Osim toga, u aktivnim fazama preporučuje se dijeta s vrlo malim ostacima.

  Mnoge neprofitne zdravstvene organizacije, kao što je Crohn’s & Colitis Foundation, preporučuju da osobe s IBD posjete dijetetičara za dodatnu stručnu podršku u ovom području, a sam posjet dijetetičaru može imati dosta koristi.

  Osoba koja ima neku od dijagnoza IBD može imati brojne prednosti od odlaska kod dijetetičara. Dijetetičar može propisati kratkoročne prehrambene tretmane, kao što je enteralna prehrana, koja se često daje kroz tekuće napitke kao što je recimo Ensure, u aktivnim fazama bolesti.

  Dugoročno gledano, dijetetičar bi mogao raditi s osobama koje imaju IBD na uvođenju dnevnika prehrane u svakodnevnu praksu kako bi se lakše sagledali potencijalni okidači.

  Dnevnici prehrane nekome tko se prvi put susreće s njima mogu biti prilično zastrašujući kada nemate pojma odakle početi, pa bi rad s dijetetičarom mogao biti od koristi i u tom pogledu.

  Odlazak dijetetičaru također može biti od korisni i ako ste u opasnosti od određenih nutritivnih nedostataka, osobito ako već slijedite neku dijetu koja je dosta ograničavajuća.

  Dijetetičari su također bitni za osobe koje tek dobiju stomu, budući da i ovo stanje zahtjeva promjene prehrane – posebno u planiranju one koja pomaže osigurati da tijelo ima dovoljno elektrolita poput kalija i natrija – kako bi se prilagodilo životu s vrećicom.

  Nažalost, neki pacijenti s IBD se suoče i s IBS kada su u remisiji, tako da im dijetetičar može pomoći da se nose s tim simptomima čak i kada nemaju aktivnu fazu primarne bolesti.

  Postoji mnogo razloga zašto bi netko tko ima IBD trebao posjetiti dijetetičara. Međutim, iako je dijetetičar doista važan dio tima osobama s IBD, nemaju svi mogućnost surađivati s njima.

  Osim što jednostavno nema dovoljno dijetetičara, drugi razlog može biti to što mnogi pacijenti s Crohnovom bolesti ili UC nisu uopće upoznati s uslugama dijetetičara ili da rad na svojoj prehrani s dijetetičarom potencijalno može pomoći kod simptoma.

  Postoji i problem uključivanja dijetetičara – jednostavno, liječnici ih ne uključuju u podršku pacijentima ili sebi pacijenti ne mogu priuštiti privatni pregled.

  Iako postoje mnoge prepreke u pristupu dijetetičara, bez imalo sumnje usluge dijetetičara mogu biti stvarno od velike koristi za osobe s IBD.

  Pogled na IBD iz kuta prehrane i nutricije

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »