4.1 C
Široki Brijeg
More

  Tjedan nevidljivih invaliditeta obilježavamo u listopadu

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Tjedan nevidljivih invaliditeta svake se godine obilježava u listopadu.

  Nalazimo se u tjednu nevidljivih invaliditeta. U tjednu kojem poseban značaj pridajem; kao prvo, zbog “nevidljivog” organa koji imam na trbuhu, a koji je itekako sveprisutan u mom životu. I kao drugo, zbog nevidljive bolesti zbog koje sam nebrojno puta morala, uz svu borbu s tom razarajućom bolesti, dokazivati i da ne izmišljam svoje simptome.

  “Nevidljivi invaliditet” također se može nazvati i “skrivenim invaliditetom”. Razlog tomu je što dijete ili odrasla osoba mogu imati neurološko, mentalno ili fizičko stanje koje ne može biti vidljivo kad se pogleda u tu osobu jer je prekriveno odjećom ili nema vidljive tragove s “vanjske strane” tijela.

  Nevidljivi invaliditet klasificira se kao fizičko, mentalno ili neurološko stanje koje nije vidljivo izvana. Međutim, može ograničiti ili usporiti nečije pokrete, osjetila ili aktivnosti. Ljudi obično pretpostavljaju da su nedostaci tjelesni ili vizualni iako se mnogi nedostaci ne mogu vidjeti. Invaliditet se općenito definira kao fizičko ili mentalno oštećenje. Ovo oštećenje ima znatan i dugotrajan štetan učinak na sposobnost obavljanja normalnih svakodnevnih aktivnosti.

  Raspon nevidljivih invaliditeta je stvarno velik, a ovo su samo neka od njih: autizam, epilepsija, ankilozni spondilitis, sindrom kroničnog umora, multipla skleroza, fibromialgija, anksioznost, ozljeda mozga, upalne bolesti crijeva, lupus, razni oblici stoma i brojni drugi koji su često puta neiskusnom promatraču van vidnog polja.

  Tjedan nevidljivih invaliditeta se obilježava kako bi se širila svijest o nevidljivim invaliditetima diljem svijeta. Ovim načinom se omogućuje razumijevanje različitih vrsta stanja s kojima se pojedine osobe svakodnevno suočavaju.

  Kao što je bitno prihvaćanje okoline osoba s nevidljivim invaliditetom, isto tako je bitno i općoj populaciji da razumije i zna različitosti svoga društva, jer na taj način i oni rastu i grade svoju osobnost – prihvaćajući druge i postajući svjesniji njihovih potreba.

  S druge strane, može pomoći osobama s invaliditetom da se osjećaju kao dio šire cjeline i biti poruka da se i njihov glas čuje u društvenoj zajednici.

  I ono, možda najbitnije, može im dati samopouzdanje da potraže podršku kad im je potrebna.

  Tjedan nevidljivih invaliditeta vrijeme je za edukaciju javnosti o nevidljivim invaliditetima. Vrijeme kad poseban značaj stavljamo na brisanje stereotipa koji prate nevidljivi invaliditet.

  Svake godine osobe s nevidljivim invaliditetom, članovi njihovih obitelji, ali i razne udruge, fondacije i organizacije organiziraju razna okupljanja, edukacije i druženja kako bi odali priznanje ovom tjednu. Tijekom ove kampanje, zagovornici educiraju javnost o izazovima s kojima se suočavaju osobe s nevidljivim invaliditetom i napretku koji društvo još treba napraviti prema prihvaćanju.

  Ovaj važan tjedan podizanja svijesti i njegovi događaji također su vrijeme da se razbiju uvjerenja kako osobe s nevidljivim invaliditetom “preuveličavaju” ili “glume” svoje simptome. Uvijek su vrijeme za početak rasprave o tome što inkluzija osoba s nevidljivim invaliditetom zapravo znači.

  I stavlja se naglasak na činjenicu kako je upravo uključivanje osoba s nevidljivim invaliditetom u društvo, kao jednake i punopravne članove društva, vrlo važan aspekt podizanja svijesti o životu s nevidljivom bolesti ili invaliditetom.

  Stoga, tijekom Tjedna nevidljivih invaliditeta, pojedinci i organizacije rade na podizanju svijesti o njihovim nevidljivim stanjima i tome kako njihova stanja utječu na njihove živote, te daje svoje preporuke kako učiniti svijet lakše pristupačnim mjestom za osobe s nevidljivim invaliditetom.

  Postoji mnogo različitih načina za podizanje svijesti o nevidljivom invaliditetu diljem svijeta.

  Suncokret je međunarodno priznat simbol osoba s nevidljivim invaliditetom koji postaje sve istaknutiji u zemljama širom svijeta. Predstavlja skrivene nedostatke.

  Nošenje trake, narukvice ili bedža sa suncokretima diskretno ukazuje osobama iz okruženja, osoblju, kolegama, zdravstvenim profesionalcima, da je nekome potrebna dodatna podrška ili malo više vremena.

  Suncokret, kao znak nevidljivog invaliditeta, upotrebljava se od 2016. godine, a do danas je već postao prihvaćen i prepoznatljiv diljem svijeta.

  Bez vizualnog znaka, okolini je teško identificirati, prepoznati i razumjeti svakodnevne izazove s kojima se suočavaju osobe s nevidljivim invaliditetima.

  Znak koji bi ukazivao na nevidljivi invaliditet je trebalo biti jasno vidljiv s veće udaljenosti, svojstven, predstavljati sreću i radost i biti dinamičan. Suncokret je odabran jer ukazuje na sreću, pozitivan stav, snagu i rast, te samopouzdanje.

  Iako smo u obilježavanju tjedna nevidljivih invaliditeta i taj tjedan koristimo kao vrijeme za edukaciju javnosti o nevidljivim invaliditetima, svakako je potrebno staviti imperativ na to da se, ne samo kroz ovaj tjedan, nego kroz cijelu godinu ostane svjestan različitosti u društvu u kojem svi trebamo i moramo biti jednaki.

  I zapamtite, samo zato što se ne vidi, ne znači da ne postoji i ne znači da nije veliki izazov kroz život.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »