-2.5 C
Široki Brijeg
More

  TIES – inovativno rješenje za osobe sa stomom

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  OstomyCure AS, kompanija medicinskih tehnologija sa sjedištem u Oslu, Norveška, razvila je revolucionarno-tehnologijski patent pod nazivom Transcutaneous Implant Evacuation Solution (transkutani implantant-evakuacijsko rješenje) ili skraćeno TIES® Solution (TIES rješenje), inovaciju u svijetu osoba sa stomom.

  Radi se o inovativnom rješenju za osobe s ileostomom koje je još uvijek u fazi kliničkog ispitivanja.

  Ovo bi moglo biti revolucionarno rješenje koje bi u budućnosti moglo zamijeniti konvencionalni način izvođenja ileostome na trbušnu stjenku i osigurati bezbrižniji i kvalitetniji način života osobama koje boluju od upalnih bolesti crijeva poput Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa, malignih oboljenja debelog crijeva ili neke druge bolesti ili stanja zbog kojeg se osobi mora odstraniti debelo crijevo.

  Iako se kod oboljelih od upalnih bolesti crijeva kvaliteta života znatno poboljša nakon operacije postavljanja stome na trbušnu stijenku, ipak, takva operacija donosi sa sobom i određene postoperativne komplikacije koje mogu više ili manje utjecati na kvalitetu života.

  Moglo bi se reći kako je iritacija kože i/ili alergijske reakcije na određene proizvode jedna od najčešćih komplikacija s kojima se osobe sa stomom susreću. Iako naizgled beznačajna komplikacija, itekako može stvoriti svakodnevne poteškoće u životu osobe sa stomom.

  TIES solution je inovativno rješenje za osobe s ileostomom, koje trenutno prolazi fazu kliničkog ispitivanja. Radi se o proizvodu napravljenom od titana, točnije o otvoru s poklopcem koji se ugrađuje na trbušnu stjenku pacijenta umjesto dijela tankog crijeva, kako se inače trenutno primjenjuje u praksi.

  Otvor ima poklopac pomoću kojega se kontrolirano prazni sadržaj iz crijeva. Kad osoba osjeti potrebu pražnjenja sadržaja, jednostavno se pričvrsti držač za vrećicu na vanjski dio pomagala koji ne dolazi u dodir s kožom, te se pričvrsti vrećica u koju se sadržaj prazni i samim time se sprječava kontakt fekalija s kožom zbog čega više nema ni iritacija kože oko stome.

  TIES solution omogućava osobi da pražnjenje sadržaja prilagođava svojim potrebama, što je u potpunosti različito od konvencionalne ileostome na koju se kontinuirano prazni sadržaj u vrećicu i koji osoba ne može kontrolirati jer se radi o bezvoljnom pražnjenju sadržaja crijeva na stomu.

  Koristeći se 3D tehnologijom, implatant se izrađuje u slojevima, sloj po sloj, čineći jedan čvrsti komad, zbog čega se dobiva jedinstvena struktura s optimiziranom površinom te omogućuje upotreba materijala potpune čistoće bez grešaka i nepravilnosti što zajedno čini jedinstvenu cjelinu za pouzdano srastanje s tkivom.

  Implantant se pacijentu ugrađuje na skoro pa identičan način kao i kod postupka izvođenja konvencionalnog načina formiranja ileostome. Razlika je u tome što nakon TIES solution implantanta osoba ne mora 24 sata nositi vrećicu pričvršćenu za trbušnu stjenku, ne mora razmišljati o mijenjanju baznih podložaka, te curenje sadržaja preko stoma pomagala, odljepljivanje istog i iritacija kože postaju prošlost u životu osoba s ileostomom.

  Ovo inovativno rješenje rezultat je višegodišnjih istraživanja kombiniranih s najnovijim 3D tehnologijama, razvijenim i proizvedenim u skladu s regulativnim standardima kako bi se osigurala sigurnost pacijenata. Radi se o maloj cijevi izrađenoj od čistog titana, okruženom poroznom strukturom koja omogućuje jednostavnu i glatku integraciju s tjelesnim tkivom.

  S kliničkim ispitivanjima TIES solution implantanta započeto je u Velikoj Britaniji i Švedskoj, te bi se trebalo nakon te dvije zemlje proširiti i na Poljsku i Austriju, a kao dugoročni plan i na ostatak Europe, što će zasigurno biti jedan veliki pomak u svijetu osoba s trajnom ileostomom.

  Najnovije informacije o kliničkom ispitivanju možete pratiti na ostomycure.com.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »