5.2 C
Široki Brijeg
More

  Terapija kisikom daje obećavajuće rezultate kod osoba s fistulama zbog Crohnove bolesti

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Hiperbarična terapija kisikom (HBOT) je postupak koji uključuje povećanje opskrbe krvi kisikom kako bi se ubrzao proces ozdravljenja. Prema sažetku predstavljenom na Crohn’s & Colitis Congress moglo bi biti sigurna i učinkovita opcija liječenja za osobe koje su razvile fistule kao posljedicu Crohnove bolesti. Studija nije objavljena u recenziranom časopisu.

  Postupak se odvija tako što pacijenti ulaze u posebnu komoru koja stvara okruženje pod tlakom ispunjeno čistim kisikom, a koji je namijenjen za povećanje opskrbe krvi kisikom i obnavljanje tkiva.

  HBOT potiče rast novih krvnih žila i smanjuje upalu i oteklinu. Upala može stanicama uskratiti kisik (hipoksija), uzrokujući odumiranje tkiva. S druge strane, istraživanje je pokazalo da hipoksija može izazvati upalu — tako da može postati začarani krug.

  Smanjena razina kisika (hipoksija) i razvoj upale opisuju se kao dvije strane iste medalje; mogu dovesti jedno do drugoga, kaže Sara Mesilhy, gastroenterolog iz Velike Britanije, koja nije bila uključena u studiju. U stanicama s malo kisika povećavaju se upalni produkti. Upaljeno tkivo postaje hipoksično kao rezultat povećanja njihovih metaboličkih zahtjeva.

  Budući da je HBOT učinkovit u liječenju stanja povezanih s hipoksijom, liječnici su otkrili da terapija može biti korisna za osobe s Crohnovom bolesti (jednom od dva poznatija oblika upalnih bolesti crijeva – IBD) koje su razvile fistule koje je teško liječiti i koje se ponavljaju.

  Hipoksija može pogoršati upalu kod Crohnove bolesti, što zatim može uzrokovati stvaranje fistula – malih tunela unutar stijenki crijeva koji se mogu povezati s drugim organima ili s površinom kože, uzrokujući bol i infekciju. Prisutnost fistula znači da je upala prodrla u susjedne organe, tkivo ili kožu.

  Hiperbarična terapija kisikom je način da kisik dođe u debelo crijevo kroz njegove sićušne krvne žile, izjavio je Parambir Dulai, gastroenterolog iz Chicaga, referirajući se na studiju objavljenu u travnju 2022. godine u kojoj su on i njegovi kolege proučavali prednosti HBOT-a za ulcerozni kolitis (upalne bolesti crijeva – IBD). Ovakav tretman ubija loše bakterije koje izazivaju upalu i koje rastu u tim okruženjima s niskim sadržajem kisika. Ponovno postavlja imunološki sustav i omogućuje zacjeljivanje debelog crijeva, rekao je dr. Dulai.

  Kako bi dobili sveobuhvatniji pogled na učinkovitost hiperbarične terapije na fistule povezane s Crohnovom bolesti za novu studiju, liječnik Amr Dokmak i suradnici pregledali su 16 studija s ukupno 164 pacijenta s Crohnovom bolesti i fistulama koji su prošli 5125 HBOT sesija.

  Njihova je analiza otkrila da su pacijenti koji su primali hiperbaričnu terapiju kisikom imali ukupnu stopu kliničkog odgovora od 87%. Ukupno 135 od 164 bolesnika imalo je klinički odgovor. Definicija “kliničkog odgovora” razlikuje se od studije do studije, ali općenito znači da je došlo do značajnog poboljšanja. Na primjer, studija u časopisu Journal of Crohn’s and Colitis iz kolovoza 2021. godine definirala je klinički odgovor za pacijenta kao “zatvaranje najmanje 50 posto fistula”.

  Kad su promatrali klinički odgovor za određenu vrstu fistule, znanstvenici su primijetili da se isti odnosio 89% za perianalne fistule (tunele koji se razvijaju između unutrašnjosti anusa i vanjske kože u blizini anusa) i 84% za enterokutane fistule (nenormalna veza koja se razvija između crijevnog trakta ili želuca i kože).

  Spomenuta stopa odgovora smatra se vrlo impresivnom, što ga čini pristupom koji obećava, kaže dr. Mesilhy. Prema UChicagoMedicine, postignut je napredak u liječenju fistula povezanih uz IBD u odnosu na liječenje pomoću terapijskih lijekova kao što su biološki lijekovi, a Mesilhy sugerira da bi se HBOT mogao pokazati kao učinkovit dodatak primarnoj ili početnoj terapiji.

  Nalazi o perianalnim fistulama temelje se na 15 studija koje pokazuju klinički odgovor kod 115 od 130 pacijenata kojima je dijagnosticirano ovo stanje. Za enterokutane fistule, klinički odgovor zabilježen je kod 21 od 25 pacijenata iz 5 studija.

  Dr. Dokmak i njegov tim primijetili su da su rektovaginalne fistule (veze koje ne bi trebale postojati između donjeg dijela rektuma ili anusa i vagine) bile podvrsta fistule koja najmanje reagira na hiperbaričnu terapiju, postižući odgovor od svega 29%. Istraživači su primijetili klinički odgovor u 4 od 14 slučajeva u 5 studija.

  Stopa kliničke remisije, odnosno zatvaranja fistula i odsutnosti bilo kakve drenaže, zabilježena je kod 59% ispitanika – na temelju skupnih podataka. Remisija je postignuta kod 85 od ukupno 143 bolesnika u 14 studija.

  Autori su zaključuju da su potrebna randomizirana kontrolna ispitivanja kako bi se dodatno potvrdila dobrobit HBOT-a za liječenje fistula kod Crohnove bolesti.

  Korisni učinci hiperbarične terapije kisikom na aktivnost upalne bolesti crijeva mogu biti ne samo zbog povećane oksigenacije, već i zbog drugih promjena koje terapija čini, jer prilagođava imunološki sustav jačanjem imunoloških stanica koje štite tkivo i poboljšava gene koji proizvode crijevnu barijeru–zaštitni elementi, kaže Mesilhy. Još uvijek nisu poznati točni dugoročni učinci, jer se razlikuju od pacijenta do pacijenta – potrebne su daljnje studije za procjenu dugoročnih učinaka.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »