Monday, April 22, 2024

Tablete i vježbanje – ako koristite neke od ovih 7 vrsta budite na oprezu

Podijelite

Tablete i vježbanje ponekad mogu biti teško spojiva kombinacija, zbog čega je svakako preporučljivo posavjetovati se s liječnikom, međutim ne i dovoljno opravdan razlog da se zanemare sve beneficije koje tjelesna aktivnost ima na zdravlje.

Redovna tjelovježba ima brojne pozitivne učinke na cjelokupno zdravlje i bez obzira na dobnu skupinu kojoj pripadamo, poželjan je dio svakodnevnice za sve nas.

Ipak, istini za volju, moramo priznati da je natjerati se sami da vježbamo, ponekad pravi izazov. Dodamo li uz to i neke nuspojave lijekova koji se baš i ne slažu najbolje s vježbanjem, umjesto produktivnih treninga, dobit ćemo propali trening u pokušaju s negativnim utjecajem na zdravstveno stanje.

Određene vrste tableta ne slažu se baš najbolje s vježbanjem. Iako je lista takvih lijekova poprilično opsežna, ovih 7 su ipak oni koji su među češće korištenim i ukoliko koristite neki od njih, svakako je preporučljivo potražiti savjet liječnika.

 • Selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI) – Koriste se kod simptoma depresije i anksioznosti. Zoloft (sertralin), lijek iz ove skupine, može za nuspojavu imati dobivanje prekomjerne tjelesne mase što može dovesti do otežanog izvođenja treninga.

Dr. Luiza Petre, stručnjak za mršavljenje i kardiolog, ističe kako ove vrste tableta mogu dovesti do osjećaja pospanosti – što može utjecati na razinu energije koja je potrebna da bi se odradio trening.

Osim pospanosti, moguća su nuspojava i suha usta i pretjerano znojenje – zbog čega je bitno hidrirati se tijekom vježbanja i voditi računa o tome kako se osjećate tijekom vježbanja.

Unatoč preprekama zbog terapije, ne preporučuje se preskakanje ili zanemarivanje treninga zbog svih dobrobiti koje vježbanje ima na mentalno zdravlje.

Dr. Petre preporučuje da se ova skupina lijekova zamijeni s alternativnim lijekovima za liječenje depresije ili korištenje nižih doza SSRI lijekova, uz prethodno savjetovanje s liječnikom.

Idealno bi bilo kada bi se moglo vježbati rano ujutro, a lijekove uzimati nakon toga. Takav redoslijed bi mogao umanjiti ovo preklapanje nuspojava i povećati izdržljivost kod vježbanja – ističe dr. Petre.
 • Benzodiazepini – Lijekovi ove skupine, kao što je Xanax, koriste se za liječenje anksioznih i paničnih poremećaja. Djeluju na način da djeluju umirujuće te smanjuju aktivnosti stimulacije mozga.

Kao supresivna terapija, nuspojave ove skupine lijekova imaju sljedeće nuspojave: umor, pospanost, opuštanje mišića te smanjen postotak energije.

Petre ističe kako benzodiazepini mogu utjecati na razinu energije i umanjiti sposobnost vježbanja.

Obzirom da ova skupina lijekova može umanjiti želju i izdržljivost za vježbanjem, Petre preporučuje vježbanje prije uzimanja ovih lijekova kako bi utjecaj benzodiazepina na vježbanje bi sveden na minimum.
 • Stimulansi – Ukoliko vježbate i koristite neki od lijekova iz ove skupine, poput lijeka Addellar, bitno je znati kakve nuspojave ovaj stimulans ima na treninge – i to ne nužno na pozitivan način.

Obzirom da Addellar spada u kategoriju amfetamina – vrsti stimulansa – Petre ističe da je isti povezan s nuspojavama kao što su: povećan broj otkucaja srca, povišen krvni pritisak, anksioznost, uznemirenost, tremori, hipertermija, povećan rizik od srčanog udara (u slučajevima gdje već postoje srčani problemi ili prilikom zloupotrebe lijeka).

Preporučuje se vježbanje ujutro, te iza toga uzimanje stimulansa. Osim toga Petre preporučuje praćenje tolerancije na tjelovježbu, te diskusiju o ovoj temi s nadležnim liječnikom kako bi se utvrdilo je li doza ispravna ili je potreba korekcija iste.
 • Tablete za spavanje – Tablete ove skupine koje se izdaju na liječnički recept, jedna su od najčešćih vrsta terapije koju odrasli koriste za pomoć kod poremećaja spavanja, poput nesanice.

Osjećaj pospanosti može se protegnuti i kroz jutro narednog dana te utjecati na izvođenje jutarnjeg ili dnevnog treninga, ističe dr. Hollingsworth.

Kod polaska u teretanu bilo bi se dobro prilagoditi novonastaloj situaciji. Pilule za spavanje tijekom treninga za sobom povlače rizik da budete nekoordinirani tijekom vježbanja, stoga, ukoliko trebate uzeti tabletu za spavanje, trening pomjerite za vrijeme kad nuspojave se povuku – preporučuje dr. Hollingsworth.
 • Lijekovi protiv alergija – Hollingsworth navodi kako lijekovi protiv alergija, kao što je Benadryl, za nuspojavu mogu imati osjećaj pospanosti. Razlog tomu je što histamini prve generacije poput difenhidramina i hidroksizina prolaze krvno-moždanu barijeru i utječu na pamćenje, koordinaciju te uzrokuju osjećaj pospanosti, objašnjava dr. Tania Elliott.

Možete testirati više različitih marki dok ne pronađete onu uz koju se osjećate ugodno tijekom treninga. Ipak imajte na umu da svaki od njih povećava tjelesnu temperaturu, što povećava rizik od pregrijavanja i prekomjernog znojenja do točke dehidracije, Hollingsworth navodi.

Preporučuje se korištenje antihistamika nakon treninga – kaže Hollingsworth.
Nije preporučljivo rukovati strojevima kad se uzima ova skupina lijekova, što podrazumijeva korištenje bicikla, utega i trake za trčanje – dodaje Elliott.
 • Dekongestivi – Tablete iz ove skupine, poput Sudafed lijeka, koriste se za olakšavanje simptoma kod prehlade ili infekcije sinusa.

Elliott ističe kako je kod uzimanja dekongestiva uz vježbanje bitno imati na umu da može doći do ubrzanih otkucaja srca i povišenog krvnog pritiska. Ako imate visok krvni tlak ili probleme sa srcem, dekongestivi mogu biti rizik za zdravlje vašeg srca, dodaje ona.

Bolje je odgoditi treninge dok se ne osjećate bolje i više vam ne treba ova skupina lijekova – kaže Hollingsworth.
 • Laksativi – Možda nećete ovu skupinu lijekova svrstati u isti koš s ostalim lijekovima na ovom popisu, međutim potrebno je biti svjestan razloga zbog kojih bi ovi lijekovi mogli izazvati bolnije treninge više nego inače.

Određeni laksativi djeluju tako što uzrokuju kontrakcije mišića u crijevima, što može za posljedicu imati bol i grčeve, objašnjava Elliott. Dok vježbate, manje krvi dolazi u vaša crijeva jer ista odlazi u vaš mozak i mišiće skeletona, što pogoršava učinke grčeva, dodaje ona.

izbjegavajte uzimanje laksativa preblizu vremena u kojem planirate vježbati kako biste izbjegli grčeve i bolove u abdomenu. Ovaj razmak za određene osobe može značiti večer prije jutarnjeg treninga.

Vježbanje i tablete – Savjeti stručnjaka

 • Elliott obično preporučuje prvo trening pa iza toga uzimanje lijekova, posebno ukoliko se vježba ujutro.
 • Elliott preporučuje posavjetovati se s liječnikom o najboljem vremenu za uzimanje lijekova, jer ova preporuka može ovisiti o tome zbog čega se tablete koriste kao i o zdravstvenim stanjima koja možda imate.
 • Petre preporučuje obrok prije treninga jer hrana može usporiti apsorpciju bilo kojeg lijeka.
 • Hollingsworth općenito preporučuje pričekati da učinci lijeka nestanu (četiri do šest sati) ili vježbanje prije uzimanja lijeka.
 • Amy Sedgwick, instruktorica medicinske yoge, preporučuje smanjiti intenzitet vježbanja ili prestanak vježbanja ukoliko osoba osjeća da se tijelo pregrijalo.
 • Sedgwick također ističe da, prilikom korištenja više različitih lijekova može doći do povećanog rizika od nekih drugih nuspojava.

Obzirom kako je svaka osoba različita i stoga može reagirati drugačije na lijekove te imati različite reakcije istih na organizam, strogo je preporučljivo tražiti od liječnika savjete i upute prije nego što se krene vježbati u kombinaciji s određenim lijekovima.

Pročitajte više

Više

Translate »