-3.5 C
Široki Brijeg
More

  Sve što trebate znati o liječenju analnih fisura botoksom

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Analna fisura je uzdužni rascjep u površinskom sloju (epitelu) koji oblaže analni kanal. Fisure koje zacijele unutar 8 tjedana nazivaju se akutnima, one koje traju dulje kroničnima. Analna fisura se češće javlja kod mladih i ljudi srednje životne dobi, podjednako u oba spola. Ujedno se smatra najčešćim, benignim, uzrokom rektalnog krvarenja u djece.

  Mogu biti simptom Crohnove bolesti i, rjeđe, ulceroznog kolitisa. Za većinu osoba lokalne kreme, masti i promjena prehrane mogu pomoći u zacjeljivanju analnih fisura. U težim slučajevima, injekcije Botoxa mogu se koristiti za liječenje analnih fisura i za ublažavanje boli.

  Rjeđe, analna fisura može biti posljedica naprezanja tijekom poroda, ozljede prilikom guranja predmeta u analni otvor ili zloćudnih tumora debelog crijeva. Spolno prenosive bolesti (sifilis, HIV, HPV, herpes, klamidija) su povezane s većom učestalošću analnih fisura.

  Kod ovog stanja defekacija je veoma bolna, a bol može trajati i nekoliko sati nakon obavljanja nužde. Jačina boli nije uvjetovana s veličinom ranice. Na stolici ili toaletnom papiru se mogu vidjeti tragovi svježe krvi, te je prisutan svrbež ili iritacija oko otvora analnog kanala.

  Analna fisura je obično smještena u stražnjoj središnjoj liniji, uz nju dodatno može biti prisutan hemoroid na donjem kraju fisure ili povećana papila na gornjem kraju. Smatra se da nastaje zbog traumatskog rascjepa sluznice pri prolazu tvrde ili velike količine stolice, uz sekundarnu infekciju. Zatvor i naprezanje za vrijeme defekacije, ali i kronični proljev (dulje od 2 tjedna) pogoduju nastanku fisura.

  Anus je pod kontrolom dva kružna mišićna prstena koji se nazivaju unutarnji i vanjski sfinkter, a koji služe za sprečavanje nevoljnog istjecanja stolice. Unutarnji kružni mišić je bezvoljni mišić. Pojačan tonus tog mišića može dovesti do mišićnog spazma što otežava njegovo normalno opuštanje za vrijeme pražnjenja crijeva i dovodi do pucanja osjetljive kože i sluznice. S druge strane, nastala fisura potiče spazam unutarnjeg sfinktera, što otežava opskrbu krvlju i usporava zarastanje ranice.

  Simptomi analnih fisura

  Analne fisure uzrokuju oštru analnu bol povezanu s pražnjenjem crijeva. Ova bol može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati nakon toga. Ostali simptomi analnih fisura uključuju:

  • Jarko crvena krv na toaletnom papiru ili u stolici nakon pražnjenja crijeva
  • Stvaranje male kožne oznake ili kvržice u blizini fisure — to je češće kod kroničnih stanja kao što je IBD
  • Pukotina na koži koja okružuje anus

  Analne fisure dijagnosticiraju se liječničkim pregledom.

  Bitno je mjesto gdje se smjestila fisura – ako se pojave sa strane analnog otvora, s ne sa stražnje ili prednje strane, najvjerojatnije je uzrokovana IBD-om.

  Liječenje analnih fisura

  Uvijek se prvo pokušava tretirati analne fisure metodama koje djeluju na omekšavanje stolice kako bi se spriječile daljnje ozljede kože, što se može postići uzimanjem dodataka prehrani s vlaknima i pijenjem više vode.

  Klinika Mayo također preporučuje namakanje u toploj vodi 10 do 20 minuta nakon pražnjenja crijeva. Ova kupka pomaže opustiti analni sfinkter (mišiće oko dna anusa) i potiče zacjeljivanje kože.

  Analne fisure obično zacijeleunutar nekoliko tjedana nakon poduzimanja ovih koraka.

  Međutim, ukoliko se simptomi i dalje nastave, postoje i drugi ne kirurške, ali i kirurške mogućnosti koje mogu pomoći.

  Ne kirurški tretmani za analne fisure

  Obično su ovi tretmani usmjereni na lokalne kreme i masti koje se mogu primijeniti izravno na analnu fisuru i zahvaćeno područje.

  Kreme i masti koje sadrže nitroglicerin ili gliceril trinitrat često su najbolji izbor liječenja nakon što opcije omekšavanja stolice ne uspiju. Koriste se za poticanje protoka krvi u analnu fisuru, što potpomaže zacjeljivanje i opuštanje mišića analnog sfinktera. Kreme i masti koje sadrže lidokain također se mogu koristiti za ublažavanje boli oko analnog sfinktera.

  Također je utvrđeno da su određeni lijekovi za krvni tlak učinkoviti u liječenju analnih fisura. Diltiazem ili nifedipin mogu se uzeti kao tablete ili nanijeti na kožu kako bi se opustio analni sfinkter.

  Kirurški tretmani za analne fisure

  U težim, kroničnim slučajevima, analne fisure mogu se liječiti kirurškim zahvatom. Najčešći kirurški zahvat je lateralna unutarnja sfinkterotomija.

  Dok je osoba u anesteziji, kirurg stvara malu rupu između unutarnjeg i vanjskog analnog sfinktera, a zatim odvaja mišićna vlakna unutarnjeg sfinktera. Ovaj korak ublažava pritisak i zaustavlja grčeve mišića, omogućujući analnoj fisuri da pravilno zacijeli. Jedna od nuspojava ove operacije je inkontinencija ili nemogućnost kontrole defekacije.

  Botoks u liječenju analnih fisura

  Istraživanja su također pokazala da su kemijske sfinkterotomije učinkovite u liječenju kroničnih analnih fisura. Ovaj postupak uključuje ubrizgavanje botoksa (botulinum toksin A) blizu područja fisure kako bi se privremeno paralizirali mišići sfinktera. Botoks je toksin koji proizvodi bakterija koja uzrokuje botulizam, vrstu trovanja hranom koja može utjecati na mišiće i živce. Toksin može privremeno spriječiti pomicanje mišića. U slučaju analnih fisura, može zaustaviti grčeve mišića i olakšati bol.

  Što kažu znanstveni dokazi o liječenju botoksom

  Istraživanja o korištenju botoksa za liječenje analnih fisura pokazalo je različite rezultate. Liječenje može biti učinkovito za određeni postotak osoba. Također postoji mogućnost da se fisure vrate nakon prestanka liječenja botoksom.

  Jedno je istraživanje pratilo 126 osoba liječenih injekcijama botoksa pet godina. Nakon tri mjeseca tretmana, gotovo 47% sudionika imalo je potpuno izlječenje, a blizu 24% njih imalo je djelomično. Međutim, 29,5% sudionika nije imalo nikakvu korist od liječenja. Nakon pet godina liječenja, ukupna stopa uspješnosti bila je oko 65%.

  Druga studija usporedila je kirurško tretiranje i liječenje injekcijama botoksa. Sveukupno, lateralna unutarnja sfinkterotomija imala je veću stopu zacjeljivanja od injekcija botoksa. Međutim, zaključeno je kako injekcije mogu biti manje invazivna opcija za ublažavanje boli za osobe koje se ne žele podvrgnuti operaciji.

  Istraživači su također usporedili injekcije botoksa s lokalnim mastima koje sadrže gliceril trinitrat. Otkrili su da su obje mogućnosti liječenja učinkovite u liječenju analnih fisura, ali  s različitim prednostima za pacijente.

  Injekcije botoksa mogu se lako ponoviti i imaju izvrsnu stopu zacjeljivanja – međutim, ovaj tretman je također povezan s fekalnom inkontinencijom (nemogućnost kontroliranja pražnjenja crijeva). Fekalna inkontinencija ne javlja se kod svih i može biti privremena. S druge strane, masti su jeftinije i nije poznato da uzrokuju inkontinenciju, ali mogu uzrokovati glavobolju i osjećaj peckanja kada se nanose.

  Nuspojave tretmana botoksom

  Nuspojave prijavljene u studijama liječenja botoksom za analne fisure obično su blage, a mogu biti:

  • Nemogućnost kontrole plinova (nadutost)
  • Fekalna inkontinencija
  • Bol ili infekcija na mjestu uboda.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »