Tuesday, July 23, 2024

Svako putovanje započinje prvim korakom

Podijelite

Tvoja bolest je izmakla kontroli? Ne reagiraš više na lijekove, stvaraš antitijela na biološku terapiju? Liječnici preporučuju da se odradi stoma, a ti nisi načisto s tom odlukom?

Udahni duboko i probaj zamisliti sve smetnje i probleme koje ti tvoja dijagnoza uzrokuje. Sve te godine borbe, proljev, krv u stolici i sluz, bolovi, česte hospitalizacije… i milijun drugih problema s kojima se susrećeš.

Je li tvoje crijevo, takvo kakvo jeste, zaslužilo da se boriš za njega?!? I ja mislim da nije!

Možda te koči i strah od nepoznatog? Ne boj se, naučit ćeš. Nitko nije rođen spreman za takvu promjenu u životu. Nisam ni ja bila. Nisam ni ja znala u što se upuštam. I ja sam odbijala prihvatiti ileostomu. Ali, s vremenom ćeš naučiti, a kvaliteta tvog života će postati bolja. Riješiti ćeš se i hrpe lijekova, biti slobodniji u svojim putovanjima, i, hospitalizacije će biti svedene na minimum.

Ako liječnici savjetuju operaciju, a ti nisi siguran, potraži još jedno mišljenje ili možda dva. Ako je stoma tvoje rješenje, odvaži se i s vjerom i pouzdanjem prihvati svoj novi put. Bit će uspona i padova, biti će i neprespavanih noći. Nećeš postati imun na bol, na tugu, ali ćeš zasigurno osjetiti olakšanje. Biti ćeš slobodniji, pokretljiviji, uživati više u izlascima i društvu, provoditi više vremena s obitelji…

Ja živim punim plućima, uživam u životu i s ponosom pokazujem svoju vreću. Drugačija jesam, ali pozitivno drugačija i umjesto da mi bolest okupira vrijeme i pažnju, ja živim i uživam u svemu što mi život pruža.

Odvaži se i budi drugačiji od drugih!

Pročitajte više

Više

Translate »