Tuesday, July 23, 2024

Suplementi koji se preporučuju kod ulceroznog kolitisa

Podijelite

Zdrava prehrana ključna je za dobro zdravlje. Ali kada se borite s grčevima u trbuhu i bolovima od pogoršanja ulceroznog kolitisa (UC), odabir takvih hranjivih tvari nije uvijek baš jednostavan.

Ako ograničavate hranu koju konzumirate kako biste izbjegli pogoršanja, vašoj prehrani možda nedostaju određene hranjive tvari. Tijekom pogoršanja, gubitak apetita, proljev i smanjena apsorpcija hranjivih tvari također mogu dovesti do tih nedostatka. Nadalje, neki uobičajeni lijekovi za ulcerozni kolitis mogu smanjiti razinu vitamina i minerala, kaže dr. Amar Naik iz Illinoisa. Ovi čimbenici tjeraju mnoge osobe s ulceroznim kolitisom u potragu za čarobnim napitkom kako bi nadoknadili razliku.

Dodaci prehrani mogu igrati ulogu u tome da se osjećate bolje i u smirivanju simptoma,  kaže Kristi King, dijetetičarka u Texas Children’s Hospital u Houstonu. Međutim, vrlo je važno surađivati sa svojim liječnikom ili nutricionistom prije promjene prehrane ili isprobavanja biljnih lijekova za ulcerozni kolitis. Upravljanje prehranom i korištenje ljekovitog bilja vjerojatnije će biti od pomoći kod ulceroznog kolitisa ako se koristi zajedno s tradicionalnim lijekovima, objašnjava ona.

4 bitna nutritivna nedostatka na koje treba pripaziti

Osobe s ulceroznim kolitisom trebaju biti svjesne bitnosti niže pobrojanih hranjivih tvari i mogućnosti nedostatka istih:

1. Vitamin D

Nedostatak vitamina D prilično je čest kod osoba s ulceroznim kolitisom, kaže dr. Razvan Arsenescu iz New Jerseya. Studija objavljena u ožujku 2021. godine u Revista Médica de Chile otkrila je da 75 posto sudionika s upalnim bolestima crijeva ima ili nedovoljnu ili nisku razinu vitamina D. Upala može spriječiti apsorpciju vitamina D iz hrane, objašnjava dr. Arsenescu. Neuzimanje mliječnih proizvoda, poput mlijeka obogaćenog vitaminom D, kako bi se izbjegao proljev, također može biti jedan od razloga. Problem je u tome što je vitamin D potreban kako bi se održale kosti jakima i metabolizirao kalcij.

Štoviše, vitamin D može pomoći vašem mentalnom zdravlju, prema recenziji objavljenoj u listopadu 2021. godine u časopisu Nutrients. U svim analiziranim studijama recenzenti su uvidjeli da suplementacija vitaminom D pomaže u poboljšanju raspoloženja, a istovremeno smanjuje anksioznost i depresiju.

2. Kalcij

Vaše bi vrijednosti kalcija mogle biti niske ako ne podnosite laktozu ili ako uzimate lijekove koji ometaju apsorpciju kalcija, poput kortikosteroida, kaže King. Možda ćete morati uzimati dodatke kalcija kako biste bili sigurni da zadovoljavate dnevne potrebe za istim, dodaje ona. Kalcij je također važan za zdravlje vaših kostiju, stoga razgovarajte sa svojim liječnikom o tome.

3. Vitamini B skupine

Vitamini B skupine pomažu tijelu da stvara energiju iz hrane. Vitamin B12 posebno je važan za zdravlje stanica i stvaranje DNK i drugog genetskog materijala. Međutim, možda imate manjak B12 ako ste imali operaciju koja je rađena na tankom crijevu – ako je tako, možda će vam trebati mjesečne injekcije da ispravite ovaj nedostatak. A možda će vam trebati folat ili folna kiselina ako uzimate sulfasalazin, koji vas može spriječiti u pravilnoj apsorpciji ovog drugog vitamina B skupine, prema Crohn’s & Colitis Foundation of America. Premalo folata može izazvati osjećaj slabosti i umora. Kako bi vam pomogli da zadovoljite svoje potrebe, dodaci folata su opcija, kao i obogaćene žitarice, kaže King.

4. Željezo

Obilno krvarenje zbog ulceroznog kolitisa može uzrokovati gubitak veće količine željeza, kaže dr. Naik. Željezo vam je potrebno za crvena krvna zrnca koja prenose kisik po tijelu. Zbog nedostatka željeza možete se osjećati umorno i imati i druge simptome, poput lupanja srca. Testirajte se na nedostatak željeza i, ako je potrebno, slijedite preporuke svog liječnika za liječenje ulceroznog kolitisa i nedostatka željeza.

Dodaci prehrani koje treba razmotriti kod ulceroznog kolitisa

Najnovije kliničke smjernice za liječenje ulceroznog kolitisa kažu da nema jasnih odgovora o komplementarnim terapijama. Za sada samo nekolicina pokazuje neke potencijalne prednosti:

  • Omega-3 masne kiseline – Mogu pomoći u smanjenju upale povezane s ulceroznim kolitisom, ali količina omega-3 koja je potrebna nije u potpunosti jasna. Kažem pacijentima da im neće škoditi ako povećaju unos omega-3 masnih kiselina iz ribljeg ili kanolinog ulja, kaže King. Omega-3 su također dostupne u obliku suplemenata.
  • KurkuminOvaj začin je potencijalno koristan kao protuupalni lijek i prilično se dobro podnosi, kaže Naik. Istraživanje objavljeno u siječnju 2020. godine u Annals of Gastroenterology pokazalo je da je kurkumin, aktivni sastojak kurkume, koji se daje uz terapiju mesalaminom, povezan s 3 puta većom vjerojatnošću koristi kod liječenja. Unatoč ograničenim nalazima, kurkumin ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći nekim pacijentima. Kurkumu možete dodati juhama, varivima, jelima od piletine, riži, povrću ili pečenom krumpiru.
  • Probiotici – Kliničke smjernice za ulcerozni kolitis gledaju na probiotike sa rezervom, jer njihova učinkovitost nije dokazana i nisu svi sojevi koji se prodaju u supermarketima isti. Međutim, tehnologija i naše razumijevanje crijevnih bakterija su se poboljšali, utirući put ciljanim probiotičkim dodacima koji bi se trebali uzimati kao nadopuna tradicionalnoj medicini. Studija objavljena u listopadu 2021. godine u Journal of Clinical Medicine otkrila je da je jedinstvena formulacija proizvoda pod nazivom FEEDColon pomogla pacijentima u održavanju remisije.
  • Ostalo bilje – Istraživači nastavljaju tražiti obećavajuće biljne alternative. Studija objavljena u prosincu 2018. godine u American Journal of Translational Research otkrila je da je mentol u paprenoj metvici pomogao poboljšati čireve i smanjiti oksidativni stres i upalu kod štakora. Druge male studije otkrile su da biljni pripravak smirne, ekstrakta kamilice i ugljena od kave može pomoći u smanjenju recidiva kod pacijenata s neaktivnim ulceroznim kolitisom. Međutim, potrebno je mnogo više istraživanja kako bi se potvrdili ovi nalazi.

Trebam li sa svojim liječnikom razgovarati o dodacima prehrani?

Vrlo je važno da prema svojoj prehrani i suplementima zauzmete timski pristup, kaže Naik. Prije razmatranja bilo kojeg dodatka, pitajte svog liječnika sljedeća pitanja: “Kako mogu znati djeluje li? I hoće li ometati moje lijekove za ulcerozni kolitis?” I zapamtite, dok vam neke biljke i hranjive tvari mogu pomoći da se osjećate bolje, one neće spriječiti pogoršanje ili izliječiti vašu bolest, kaže Naik.

Pročitajte više

Više

Translate »