5.2 C
Široki Brijeg
More

  Nova studija o prevenciji na temelju rizika za rak debelog crijeva

  Studija otkriva da bi pregled crijeva temeljen na riziku od razvoja raka debelog crijeva, a ne samo dobna predispozicija, mogao ubuduće biti od velike koristi u prevenciji raka debelog crijeva.

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Služeći se procjenom individualnog rizika za rak debelog crijeva kako bi se odredilo kad bi trebalo uvesti prve preglede za otkrivanje bolesti, moglo bi se utjecati na smanjenje postotka raka crijeva kao i smrtnosti od istog, pokazuje nova studija provedena u Engleskoj.

  Studija, objavljena u Cancer Prevention Research časopisu, usporedila je trenutne programe prevencije za rak debelog crijeva u Engleskoj – gdje se selekcija vrši isključivo na temelju dobi osobe – sa strategijom prevencije kod različitih dobnih skupina na temelju procijenjenog rizika, počevši od četrdesete godine života.

  Istraživači su pogledali podatke od 6.787 pacijenata koji su sudjelovali u istraživanju o zdravlju za područje Engleske, kao i više različitih baza podataka kako bi izradili model koji simulira životni tijek osoba starijih od 30 godina s različitim stopama rizika od raka debelog crijeva. Takav model uključuje podatke o pojedincima, točnije o njihovom načinu života, obiteljsku anamnezu i sve genetske promjene vezane uz rak crijeva, kao i podatke opće populacije povezane s rakom crijeva, kao što su učestalost i stopa preživljavanja.

  Model je potom korišten kako bi se izračunalo da li će preventivni pregled, na osnovu procijenjenog rizika od raka debelog crijeva, umanjiti broj slučajeva raka debelog crijeva, stope smrtnosti od istog kao i troškova liječenja u usporedbi s do tada uvriježenom praksom prevencije u dobi od šezdesete godine pa nadalje, koja je u Engleskoj dobna granica za preventivne preglede (Od 21. travnja 2021. godine, NHS Engleska je spustio dobnu granicu na pedeset godina života, u sklopu dugoročnog plana prevencije).

  Tim stručnjaka sa Sveučilišta Cambridge i Sveučilišta Sheffield predviđaju kako će ovaj način prevencije rezultirati s 218 slučajeva manje raka debelog crijeva i 156 smrtnih slučajeva manje od raka debelog crijeva na 100.000 ljudi.

  Rak debelog crijeva je drugi po redu po smrtnosti u Velikoj Britaniji, što svakako ne bi trebao biti slučaj obzirom da se može tretirati i liječiti ukoliko se rano otkrije. Upravo je rana prevencija raka debelog crijeva najbolji način dijagnosticiranja u ranim fazama bolesti – u kojima su izgledi za djelotvornost liječenja i terapije daleko uspješniji.

  Znamo da je broj oboljelih od raka debelog crijeva u blagom porastu kod osoba mlađih od 50 godina. Upravo bi identifikacija osoba koje spadaju u rizične skupine mogla biti od velike koristi za NHS, kako bi se odredilo koji bi pacijenti mogli imati koristi od preventivnog pregleda u mlađoj životnoj dobi, istaknula je Genevieve Edwards, izvršni direktor Bowel Cancer UK.

  Identificiranjem onih osoba koje su rizična skupina za razvoj raka debelog crijeva i provođenja preventivnih pregleda ranije kod njih, odličan je način poboljšavanja učinkovitosti i djelotvornosti prevencije raka crijeva, zaključila je Chloe Thomas, jedna od sudionika istraživanja.

  Rak debelog crijeva je treći najčešće dijagnosticirani rak u cijelom svijetu s 1.8 miliona novih slučajeva i 0.8 miliona smrtnih ishoda u 2018. godini.

  Preventivni pregledi su odličan način smanjenja stope smrtnosti i učestalosti ovog oblika raka, jer samo identificiranje raka debelog crijeva u ranim, početnim fazama znači i lakše tretiranje i otklanjanje kancerogenih adenoma.

  Ovo istraživanje pokazuje kako bi stratifikacija rizika, na temelju genetskog i fenotipskog rizika, mogla poboljšati učinkovitost i isplativost programa probira, bez korištenja znatno više sredstava od trenutno dostupnih.

  Studija otkriva da bi pregled crijeva temeljen na riziku od razvoja raka debelog crijeva, a ne samo dobna predispozicija, mogao ubuduće biti od velike koristi u prevenciji raka debelog crijeva.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »