-3.5 C
Široki Brijeg
More

  Stručnjaci tvrde da jedna tableta dnevno može “izbrisati” ulcerozni kolitis

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Je li za ulcerozni kolitis novi lijek na vidiku? Hoće li tablete Etrasimod biti revolucionarni lijek za ovu, još uvijek, neizlječivu bolest?

  Pacijenti s teškim oblikom ulceroznog kolitisa (IBD – upalne bolesti crijeva) mogli bi imati koristi od novog lijeka koji može ukloniti ozbiljne i teške simptome u roku od samo tri mjeseca.

  Tableta Etrasimod, koja se pije jednom dnevno, liječi stanje ulceroznog kolitisa vežući se na imunološke stanice i sprječavajući ih da pogrešno napadnu zdravo tkivo u sluznici crijeva.

  U nedavnom ispitivanju utvrđeno je da je 27% oboljelih, a koji nisu odgovorili ni na jedan drugi tretman, postiglo remisiju u samo 12 tjedana, a 32 % je bilo bez simptoma nakon godinu dana.

  Ulcerozni kolitis je bolest koja jako iscrpljuje, uzrokujući krvavi proljev, jak umor, gubitak apetita i gubitak tjelesne težine, između ostaloga. Osim spomenutih simptoma, može imati i simptome poput bolova u trbuhu i nelagode, ali i brojne vancrijevne komplikacije koje mogu biti dosta ozbiljne.

  Dr. Sami Hoque, gastroenterolog u Barts Health NHS Trust u Londonu, koji je predvodio  ispitivanje Etrasimoda u Velikoj Britaniji, opisao je njegove rezultate kao “zapanjujuće”.

  Kad sam počeo liječiti ulcerozni kolitis, bilo je vrlo malo dostupnih opcija, a one koje su bile dostupne izazvale su ozbiljne nuspojave. Prednost Etrasimoda je u tome što je vrlo selektivan, sposoban ciljati neposlušne upalne stanice bez utjecaja na imunološki sustav u cjelini, dodao je.

  Značajan je dodatak postojećim tretmanima za bolesti crijeva i, za razliku od nekih drugih terapija koje uključuju injekcije, dolazi kao tableta koja se koristi jednom dnevno. To stavlja moć u ruke pacijenata, što znači da mogu izbjeći redovite posjete bolnici, ističe dr. Hogue.

  Ulcerozni kolitis je cjeloživotno oboljenje koje se javlja kada, iz razloga koji nisu u potpunosti razjašnjeni, imunološki sustav dođe u prenapon i napadne zdravo tjelesno tkivo u sluznici debelog crijeva, uzrokujući upalu i ulceracije. Ulcerozni kolitis je jedan od dva najpoznatija oblika upalnih bolesti crijeva, uz Crohnovu bolest.

  Pacijenti mogu mjesecima biti bez simptoma prije nego što bolest uhvati maha. Tijekom takvih epizoda, neki pacijenti mogu imati bolove u zglobovima, ulceracije u ustima, te nadražene i crvene oči. U najtežim slučajevima mogu osjećati i nedostatak zraka, lupanje srca i groznicu.

  Ako liječnici posumnjaju na ulcerozni kolitis, prvo uzimaju uzorak stolice kako bi testirali na protein zvan kalprotektin, a čije visoke vrijednosti su znak upale u crijevima.

  Kod pozitivnog rezultata, gastroenterolog će provesti daljnje pretrage poput kolonoskopije, i biopsije, kao i krvne pretrage.

  Prvi izbor kod terapije su tablete ili čepići koji sadrže protuupalne lijekove zvane aminosalicilati. Drugi izbor uključuje steroide koji smanjuju upalu, ali dolaze s rizikom od neugodnih nuspojava kao što su akne, promjene raspoloženja i dijabetes. Koriste se i lijekovi koji potiskuju imunološki sustav.

  Kad ove opcije ne uspiju koriste se i biološke terapije zasebno ili u kombinaciji, a kad niti jedna od spomenutih opcija ne daje rezultate, kao kod 15% slučajeva, operacija uklanjanja crijeva može biti jedina opcija.

  Dr Hoque je rekao: Etrasimod bi se mogao koristiti u kombinaciji s postojećim tretmanima kako bi se ojačala obrana tijela i odbila potreba za operacijom.

  Lijek još nije odobren. Međutim, stručnjaci se nadaju da će taj proces početi kasnije ove godine.

  Romit Zutshi, 42, iz Chigwella u Essexu, dijagnosticirana je bolest crijeva 2015. i liječen je Etrasimodom u sklopu ispitivanja Barts – Velika Britanija.

  Otac jednog djeteta prvi je put otišao svom liječniku opće prakse nakon što je primijetio krv u stolici uz česte nagone na stolicu, do osam puta dnevno.

  Rekao je: Bilo je strašno ne znati što mi je. Počeo sam gubiti na težini i bio sam stalno umoran zbog noćnog buđenja i odlazaka na toalet.

  Budući da nije reagirao na druge lijekove, uključen je u ispitivanje Etrasimoda u Bartsu 2020. godine i primijetio je “drastičan napredak”.

  Dodao je: Osjećam se sigurnije i mogu živjeti manje-više kao normalna osoba. Prije bih se stalno brinula da sam u blizini toaleta kad bih izašo iz kuće i ne bih mogo vježbati kako treba jer bih se tako lako umarao, ali to više nije problem.

  Etrasimod liječi ulcerozni kolitis vežući se na imunološke stanice, sprječavajući ih da pogrešno napadnu zdravo tkivo u sluznici crijeva.

  U nedavnom ispitivanju utvrđeno je da je 27% oboljelih, a koji nisu odgovorili ni na jedan drugi tretman, postiglo remisiju u samo 12 tjedana, a 32 % je bilo bez simptoma nakon godinu dana, što znači da bi Etrasimod, ukoliko i kad dobije zeleno svjetlo za globalnu primjenu, mogao biti spasonosni lijek koji “briše” ulcerozni kolitis u samo tri mjeseca, bez potrebe za operacijom.

  Posjeti SHOP 

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »