5.2 C
Široki Brijeg
More

  Stručnjaci kažu da možda postoje načini za otkrivanje upalnih bolesti crijeva prije nego što se simptomi pojave

  Kako promjene u krvi mogu otkriti upalne bolesti crijeva do 8 godina prije dijagnoze?

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Promjene koje mogu ukazivati na upalne bolesti crijeva (IBD) mogu se otkriti u krvnim pretragama do osam godina prije dijagnoze Crohnove bolesti i do tri godine prije dijagnoze ulceroznog kolitisa.

  Istraživanje objavljeno nedavno u časopisu Cell Reports Medicine sugerira da IBD može započeti vremenski puno prije pojave simptoma, pružajući liječnicima priliku za ranu intervenciju.

  Naše istraživanje pokazuje da je oštećenje crijeva koje vidimo u trenutku dijagnoze samo vrh ledenog brijega. Toliko se suptilno događa promjena u tijelu prije nego što bolest uzme maha, rekao je James Lee, jedan od autora studije.

  Ovo ima velike implikacije za prevenciju jer naglašava da postoji mogućnost za liječenje, dodao je Lee. Još ne znamo hoće li preventivne mjere poput promjene prehrane ili prestanka pušenja spriječiti nekoga da dobije ove bolesti, ali ovo otvara vrata toj mogućnosti. To također naglašava važnost rane dijagnoze i liječenja, budući da su se mnoge promjene u crijevima vjerojatno dogodile mnogo prije nego što su se ljudi razboljeli.

  Kašnjenja u dijagnozi kod IBD

  Crohnova bolest i ulcerozni kolitis su upalne bolesti crijeva koje uzrokuju kroničnu upalu gastrointestinalnog trakta.

  Simptomi IBD-a mogu oponašati simptome drugih stanja kao što je sindrom iritabilnog crijeva, što može dovesti do kašnjenja u dijagnozi. Studije sugeriraju da može doći do kašnjenja u postavljanju dijagnoze između 2 i 12 mjeseci.

  Kao dio svoje studije, istraživači su pregledali elektroničke zdravstvene kartone 20.000 osoba u Danskoj s dijagnozom IBD-a. Usporedili su ih s podacima više od 4 milijuna osoba bez IBD.

  Proučili su rezultate ispitivanja u razdoblju od 10 godina prije postavljanja dijagnoze IBD-a.

  Istraživači su izvijestili da su osobe kojima je dijagnosticiran IBD imale promjene određenih minerala i stanica u krvi, kao i upalnih markera.

  Suptilne promjene u rezultatima krvi

  Istraživači su izvijestili da su osam godina prije dijagnoze Crohnove bolesti bijela krvna zrnca i trombociti bili povišeni.

  Sedam godina prije razine C-reaktivnog proteina (CRP), koji je indikator upale, bile su povišene. Razine hemoglobina, vrste proteina u krvnim stanicama koji prenosi kisik, bile su niže.

  Pet godina prije dijagnoze željezo i albumini (bjelančevina koju proizvodi jetra) bili su niži, dok su monociti, vrsta bijelih krvnih stanica, bili viši.

  Tri godine prije dijagnoze ulceroznog kolitisa razine CRP-a, bijelih krvnih stanica i trombocita bile su više.

  Istraživači kažu da su te promjene bile toliko suptilne da ne bi bile označene kao problem na standardnom testu krvi.

  Rekli su kako se nadaju da bi njihovo istraživanje moglo omogućiti daljnje istraživanje kako bi se vidjelo da li je moguća prevencija.

  Naša su otkrića nova i idu ruku pod ruku s novim dokazima da kronične upalne bolesti crijeva vjerojatno počinju godinama prije dijagnoze, kaže dr. Tine Jess, jednaod autora studije. Ove neizlječive bolesti pogađaju mlade osobe i dvostruko su češće od dijabetesa tipa 1. Razumijevanje točnih mehanizama koji stoje iza njihovog razvoja ključno je kako bi se u konačnici spriječilo pojavljivanje bolesti. Naši jedinstveni danski izvori podataka u kombinaciji s međudisciplinarnom i međunarodnom suradnjom pomažu u pronalaženju odgovora na još neodgovorena pitanja kritična za pacijente diljem svijeta.

  Identificiranje onih koji su pod rizikom od IBD-a

  U ovom području… postoje neke stvarno, stvarno važne potrebe i ova publikacija odgovara jednoj od njih. Kad bismo uspjeli rano identificirati osobe, posebno neinvazivnim testom, to bi ispunilo vrlo važnu potrebu, kaže dr. Sarah Streett.

  Postoji najmanje 240… isječaka ili čudnih poveznica koje se povezuju s osobama koje su pod povećanim rizikom od razvoja upalnih bolesti crijeva, objasnila je. To nam samo po sebi govori da se radi o širokom, genetski raznolikom skupu poremećaja. Također nam govori da postoje osobe koje imaju predispoziciju, vjerojatno više različitih, koje utječu na to kako naš crijevni imunološki sustav reagira na podražaje iz okoline. I kad bismo mogli identificirati te osobe i pokušati modificirati ono što bi tada moglo pokrenuti nepovratan, neprikladni niz upalnih promjena, to bi bilo idealno.

  Rana intervencija za upalne bolesti crijeva

  Istraživači kažu da se nadaju da će sljedeći put istražiti postoje li tretmani ili strategije prevencije koje mogu utjecati prije nego što se pojave simptomi IBD-a.

  Dr. Babak Firoozi, gastroenterolog, kaže da bi mogućnost ranijeg prepoznavanja bolesti mogla pomoći u poboljšanju ishoda pacijenata.

  Dokazano je da rano liječenje poboljšava dugoročne ishode kod bolesnika s IBD. Oni pacijenti kod kojih je bolest kontrolirana prije nego što je došlo do značajne štete imaju manje komplikacija, manje potrebe za operacijom i općenito imaju dulje razdoblje bez simptoma, rekao je.

  Kada pacijent počne osjećati tipične simptome, već je došlo do značajne štete na crijevima, objasnio je Firoozi. Osim toga, postoje pacijenti koji imaju blage simptome koji ne zahtijevaju nužno liječničku procjenu i mogu proći mjeseci do godine da im se konačno dijagnosticira, nakon čega su možda već doživjeli nepopravljivu štetu. Ako možemo identificirati te pacijente prije nego što razviju simptome, možemo izraditi plan za ranu intervenciju kako bismo idealno spriječili pojavu bolesti ili u najmanju ruku poboljšali ishode i smanjili ozbiljnost tijeka bolesti.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  SourceMNT
  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »