4.1 C
Široki Brijeg
More

  Stoma tips & tricks: Zašto ne biste trebali slijediti apsolutno sve što pročitate na netu?

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Živjeti sa stomom je 24/7 posao na kojem nikada i nikako ne mogu dati otkaz niti uzeti godišnji odmor ili koristiti bolovanje. Baš uvijek i u svakoj situaciji moram biti svjesna svoje stome i spremna pomoći sama sebi. Ponekad primjenjujući znanje naučeno na svojim greškama, ponekad po savjetu liječnika, a ponekad zahvaljujući divnim grupama podrške i iskustvima drugih stomaša.

  Ipak, unatoč dugogodišnjem iskustvu i znanju, uvijek postoji nešto novo što naučim i primjenjujem u praksi – i to mi je zapravo onaj najdraži dio svih grupa podrške čiji sam i ja član.

  Međutim, kako skoro uvijek postoji ono “ali” i ovdje moram, unatoč tome što velikom većinom je sadržaj uvijek koristan, naglasiti da je određene savjete ipak potrebno ponekad 2 puta preispitati prije nego ih počnemo primjenjivati u praksi.

  Nedavno sam u jednoj grupi podrške naišla na post koji mi je na prvu izgledao kao osvojen “jackpot”.

  Ovdje moram posebno naglasiti, a prije nego krenem dalje pisati, da su svi oko mene sigurni, uključujući i mene osobno, sve do trenutka pražnjenja stoma vrećice. Zatvorena vrećica ne predstavlja nikakvu opasnost. Ne propušta sadržaj niti mirise i u potpunosti je sigurna za okolinu. Ali, kad se otvori, onda ponekad nastaje “apokaliptično okruženje”. Naravno, ni ovo nije uvijek, a bitnu ulogu igra hrana koja se konzumira.

  I tako, listam ja društvene mreže i pred mene “iskoči” post koji mi u tom trenutku izgleda kao rješenje za moje “mirisne” probleme.

  Jedna od članica grupe preporučuje Lenor perlice za borbu protiv neugodnih mirisa.

  I već ja sebe vidim kako posežem za mojom kolekcijom, jer ih obožavam koristiti za rublje…

  Dok listam dalje komentare na post, kroz glavu mi prolaze upozorenja s ambalaže:

  • Čuvati izvan dohvata djece.
  • Može izazvati alergijsku reakciju.
  • AKO SE PROGUTA: Odmah pozvati liječnika.

  Automatski se u glavi nadovezuju misli – pa stoma je u biti unutarnji organ koji viri van, to je sluznica, ako ćemo iskreno. Dio probavnog trakta, gdje sve ono što se proguta na kraju dospije.

  U čemu je onda razlika s ovim upozorenjem na trećem mjestu?! Po mojoj logici dospijeva u probavni trakt, samo obrnutom putanjom.

  Odmah sam sebi postavila bitno pitanje: “Da li bi perlice gurnula sebi, u već znaš gdje, da nemaš stomu?!” I odgovor je serviran sam od sebe.

  Dakle, ako na ambalaži piše “držati van dohvata djece”, “može izazvati alergijske reakcije” i “u slučaju gutanja potražiti pomoć”, ta upozorenja ipak nešto znače, zar ne?!

  Kako sam dalje čitala komentare na ovaj post, vidim da su pojedini članovi ipak probali ovaj trik samopomoći. Neki objašnjavaju kako te perlice kad se ubace u vrećicu, padnu na dno iste i da ne dodiruju stomu. I ima tu donekle i točnosti u ovoj tvrdnji.

  Ali sad ja dalje razmišljam. Pa, nije da ja ili neka druga osoba sa stomom, po cijeli dan samo stojimo i da možemo na taj način spriječiti dodir perlica sa stomom ili kožom (ako je uopće moguće). U nekom trenutku ćemo sigurno sjesti ili leći i tada će, čak i ako nema sadržaja u vrećici, te iste perlice, zahvaljujući gravitaciji, ipak doći do sluznice crijeva ili peristomalne kože?!

  Dalje ispitujem svoj zdrav razum – dakle, da bih kontinuirano imala taj Lenor miris svježine, ja bih svaki put kad praznim vrećicu ili mijenjam pomagalo, morala ubaciti po 5-6 perlica u vrećicu kako bih kontinuirano zadržala mirisne note.

  Dakle, u idealnim uvjetima uzimam da mi je prosjek u 24 sata, otprilike 4 pražnjenja pomagala i onda to nije više 6 perlica, nego 6 perlica 4 puta kroz dan; a sama logika nalaže da je veći kontakt i veća šansa za alergijskom reakcijom ili neželjenim djelovanjem istih.

  Ja, osobno, bih se ovdje, i zdravim razumom i slijedeći upute s ambalaže (jer nisu upute tek tako “da se nađu” na ambalaži), ipak suzdržala isprobavanja ovog trika samopomoći, jer čemu se izlagati nekim bespotrebnim komplikacijama kad ih se ipak može izbjeći.

  Ne želim nikome bilo što naređivati, ali svakako osjećam da mi je dužnost upozoriti na neke nelogične “tips & tricks” s kojima dođem u doticaj.

  Moja poruka u konačnici je: Ne slijedite slijepo sve što pročitate ili čujete. Iako možda dobronamjerni savjeti, ipak svaki koji smatrate nelogičnim (pa čak i one logične), prije primjene diskutirajte sa svojim liječnikom, stoma sestrom ili nekom drugom stručnom ili relevantnom osobom.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »