5.2 C
Široki Brijeg
More

  Stoma – sve što trebam znati

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Stoma je otvor na trbuhu koji omogućuje tjelesnim izlučevinama da se prazne iz tijela onda kada je to nemoguće ostvariti kroz urinarni sustav ili probavni sustav, a operacije formiranja stome se izvode kada dio crijeva ili mokraćnog mjehura treba vremena za zacijeliti ili je iste potrebno u potpunosti ukloniti.

  Kako bi se formirala stoma, liječnik izvodi dio organa na površinu kože trbuha i pričvršćuje ga šivanjem na otvor na trbuhu. Novoformirani organ tada prazni otpad u posebno dizajnirano pomagalo, točnije u vrećicu koja je pričvršćena oko stome. Stome su obično okrugle, crvene i vlažne, te široke oko 2,5 do 5 cm.

  Većina osoba koristi izraze “ostomija” i “stoma” kao istoznačnice, međutim ovi izrazi imaju malo drugačija značenja:

  • Ostomija (ostomy) se odnosi na stvarni otvor u trbuhu.
  • Stoma se odnosi na kraj crijeva koji je ušiven u ostomiju.

  Stome mogu biti trajne ili privremene. Ukoliko je organ  trajno oštećen biti će trajna. Međutim, ako organu treba neko vrijeme da samo zacijeli, onda se radi privremena stomi.

  Postoji nekoliko vrsta stoma, što ovisi o organu koji se koristi za izvesti stomu:

  • Kolostoma – Stoma se formira od dijela debelog crijeva. U određenim slučajevima se uklanja završni dio debelog crijeva (ponekad i rektum), što rezultira formiranjem trajne stome. Kolostoma može biti i privremena ukoliko  debelo crijevo samo treba zacijeliti, a najčešće se formira zbog raka debelog crijeva ili rektuma, ozljeda debelog crijeva, začepljenja debelog crijeva ili upalnih bolesti crijeva.
  • Urostoma – Kod ovog oblika stome, liječnik će napraviti pouch koristeći tanko crijevo. Ovdje se uretra povezuje s pouchem tako da urin može istjecati van tijela bez prolaska kroz mjehur, a izvodi se kad postoji neko oboljenje ili oštećenje  mjehura.
  • Ileostoma – Stoma se formira pomoću tankog crijeva. Ova vrsta stome je najčešće privremena, ali i one mogu biti trajne. Ileostoma se izvodi zbog Crohnove bolesti, ulceroznog kolitisa ili raka crijeva.

  Bez obzira o kojoj se vrsti stome radi, liječnik će vjerojatno koristiti jednu od ove dvije metode prilikom formiranja iste:

  • Stoma formirana s krajem crijeva (end ostomy). Prerezani završni kraj crijeva se provlači kroz ostomiju i prišiva oko otvora.
  • Stoma formirana s petljom crijeva (loop ostomy) naziva se bipolarna stoma. Kroz otvor se provlači crijevna petlja. Petlja se zatim reže i oba kraja se pričvršćuju na ostomiju. Jedan otvor stome služi za izlučivanje sluzi, dok drugi služi za fekalije.

  Operacije formiranja stome se izvode u općoj anesteziji. Svi oboljeli ili oštećeni dijelovi crijeva se otklanjanju  prije stvaranja stome.

  Nakon operacije medicinsko osoblje daje upute kako se brinuti za stomu i kako pravilno rukovati pomagalom. Nakon bolnice potrebno je odmoriti nekoliko dana te je poželjno izbjegavati teže tjelesne napore nekoliko tjedana. Liječnik također mogao savjetovati da se u prvih nekoliko mjeseci nakon operacije koristi prehrana s niskim udjelom vlakana, dok se tijelo ne prilagodi na novonastalu situaciju.

  Tijekom prvih nekoliko tjedana nakon operacije moguće je  imati učestalije plinove, što je sasvim normalno. Isto tako moguće je primijetiti kako se stome smanjila tijekom prvih nekoliko mjeseci, što je također normalno i dio procesa ozdravljenja.

  Većina osoba može se vratiti uobičajenoj rutini oko šest do osam tjedana nakon operacije.

  Pomagalo se sastoji od baznog podloška i vrećice u koju se kroz stomu prazni otpad iz tijela. Ovisno o vrsti vrećice koja se koristi, biti će poželjno pomagalo/vrećicu mijenjati od svakodnevno pa sve do tri – sedam dana razmaka.

  Prilikom mijenjanja pomagala, očistiti kožu oko stome toplom vodom i ostavite da se potpuno osuši. Može se koristiti i sapun.

  Prilikom mijenjanja pomagala, poželjno je pratiti znakove iritacije, krvi ili promjene u veličini i boji stome. Iako su neke od promjena normalne i u sklopu procesa zacjeljivanja stome, ipak najbolje je provjeriti s liječnikom svaku promjenu koja se javi.

  Osim što se pomagalo svako toliko mijenja s novim, vrećicu je također potrebno prazniti jednom do nekoliko puta dnevno. Savjetuje se ne čekati da se vrećica u potpunosti napuni, nego da se  prazni kada se napuni do jedne trećine kako bi se izbjeglo curenje.

  Kako se tijelo oporavlja od operacije, može se početi s ponovnim uvođenjem različitih namirnica u prehranu.

  Preporučuje se uvoditi namirnice polako kako bi se moglo uočiti postoje li poteškoće s probavom određene hrane. Nije neuobičajeno imati poteškoće s probavom neke od hrane koja prije nije smetala. Također, preporučuje se pratiti konzistenciju i količinu sadržaja u vrećici kako bi se na vrijeme mogli uočiti znakovi dehidracije ili nekih drugih problema.

  Ovisno o osnovnom stanju, stoma može biti trajna ili privremena. Ako crijeva ili mokraćni mjehur nisu trajno oštećeni i samo im je potrebna pauza, to znači da je stoma reverzibilna u većini slučajeva.

  Ako je stoma privremena, operacija za potapanje stome obično se radi tri mjeseca do godinu dana nakon operacije formiranja stome, što je dovoljno vremena da organi zacijele.

  Da bi se stoma mogla potopiti, mora ostati dovoljno crijeva da se krajevi spoje jedan na drugi. Tijekom reverzibilne operacije liječnik spaja krajeve crijeva i zašiva otvor i nakon toga je potrebno malo vremena da crijeva ponovno počnu normalno funkcionirati.

  Iako su stome relativno česta i sigurna operacija, postoje neke moguće komplikacije, poput:

  • Iritacija kože – Ovo je čest problem koji se može javiti uslijed alergijskih reakcija ili čestih mijenjanja pomagala. Preporučuje se probati s drugom vrstom pomagala ili sredstava za njegu stome.
  • Dehidracija – Velike količine rijetkih stolica na stomu mogu dovesti do dehidracije. U većini slučajeva moguće se rehidrirati unosom veće količine tekućine i elektrolita, ali kod ozbiljnijih slučajeva može biti potrebna hospitalizacija. Izbjegavanje hrane s visokim sadržajem šećera, soli i masti može smanjiti rizik od dehidracije.
  • Curenje sadržaja – Ako stoma pomagalo nije pravilno postavljeno, sadržaj može procuriti van njegovih granica. Ako se curenje češće događa, možda će biti potrebno promijeniti drugu vrstu pomagala ili neke navike u ishrani i svakodnvenici.
  • Začepljenje crijeva – Ako se hrana ne žvače ili ne probavlja pravilno, može uzrokovati začepljenje u crijevima. Simptomi začepljenja uključuju grčeve, bolove i naglo smanjenje količine sadržaja koji se prazni u vrećicu. Iako se u većni slučajeva može riješiti samo od sebe ili tehnikama samopomoći, neka začepljenja mogu biti ozbiljnije prirode i zahtijevati dodatni tretman.
  • Uvlačenje stome – Moguće je primijetiti kako se stoma uvukla prema unutra. to se može dogoditi zbog dobijanja na kilaži, ožiljkastog tkiva ili nepravilnog postavljanja stome. Uvučena stoma otežava pričvršćivanje pomagala, a također može uzrokovati iritaciju i curenje sadržaja. Dodatni proizvodi za njegu stome mogu biti od koristi kod takvih stanja, ipak kod težih slučajeva može biti potrebna nova stoma.
  • Parastomalna kila – Ovo je česta komplikacija koja se događa kada se crijevo počne izvlačiti prema van kroz otvor. U nekim slučajevima može biti potrebna operacija kako bi se kila sanirala.
  • Nekroza – Nekroza se odnosi na smrt tkiva, a događa se kada se dotok krvi u stomu smanji ili prekine. Do nekroze obično dolazi u prvih nekoliko dana nakon operacije.

  Većina komplikacija povezanih sa stomama nisu životno ugrožavajuće, ali neke, osobito nekroza i dehidracija, mogu se pretvoriti u hitne medicinske slučajeve, zato se preporučuje kontaktirati liječnika:

  • ako se javi povraćanje i prestanak pražnjenja sadržaja u vrećicu,
  • ako koža oko stome postane plava, ljubičasta ili vrlo tamnocrvena,
  • i ako se javi vrtoglavica, smušenost i stalna žeđ.

  Imati stomu može biti velika životna promjena. Međutim, uz stomu je moguće nastaviti gotovo sa svim uobičajenim aktivnostima nakon što se oporavi od operativnog zahvata.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »