18.5 C
Široki Brijeg
More

  Stoma i spavanje – 3 savjeta za dobar noćni san

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Znate li da je kvalitetan noćni san jednako važan za naše zdravlje baš kao i redovita tjelovježba i uravnotežena prehrana? Ponekad, sve što moramo učiniti za poboljšanje kvalitete sna je promijeniti neke od naših navika kako bismo bolje spavali noću.

  I kod osoba sa stomom ovo pravilo nije izuzetak, pa tako slijedeći općenite smjernice za dobar i kvalitetan noćni san, osobe sa stomom mogu pokušati i s ova 3 savjeta kako bi osigurale sebi dobar noćni san.

  7 korisnih navika za poboljšanje kvalitete sna

  San je iznimno važan za naše cjelokupno zdravlje. Kada tek dobijete stomu, možda će vam se novi dodatak učiniti kao prepreka dobrom snu – osobito ako ste tek nedavno operirani i još uvijek se prilagođavate na život sa stomom. Međutim, stoma ne mora biti prepreka za dobar i kvalitetan san, možda je sve što trebate učiniti promjena nekih navika kako biste neometano mogli spavati noću.

  Planirajte svoje obroke

  Ukoliko je moguće, pokušajte planirati svoje obroke. Obilan obrok pred odlazak na spavanje nije baš najbolja ideja, jer zbog istog stoma može postati aktivnija kroz noć – što može rezultirati potrebom da usred noći morate ustati jednom ili više puta isprazniti ili promijeniti svoju stoma vrećicu.

  Probajte:

  • Pojesti večeru to 19:00 sati navečer.
  • Za večernje obroke izabrati hranu koja je laganija i koja usporava pražnjenje sadržaja na stomu.
  • Ograničite unos hrane i tekućine, osim vode, dva sata prije odlaska na spavanje.

  Promijenite ili ispraznite vrećicu prije odlaska na spavanje

  Prije samog odlaska na spavanje, promijenite ili ispraznite svoju stoma vrećicu, jer przna vrećica prije odlaska na spavanje znači veća šansa da ćete prespavati noć bez ustajanja. Osim toga, prazna vrećica pred spavanje ujedno može imati i psihološki učinak jer može smanjiti osjećaj anksioznosti i pretjerane brije da se vrećica prepuni sadržajem i čak procuri prije nego se probudimo da ju ispraznimo.

  Pronađite svoju idealnu pozu za spavanje

  Prije svega, najbitnije je da pronađete pozu za spavanje koja odgovara vama. Ukoliko ste tek nedavno dobili stomu, možda će vam najprihvatljivija poza za spavanje biti – spavanje na leđima. Moglo bi se reći i da je to “najsigurnija poza”, jer na leđima nećete pritisnuti težinom tijela svoju stoma vrećicu, pa samim time male su šanse da ista procuri.

  Druga poza koja bi vam mogla odgovarati je spavanje na boku. Ukoliko se odlučite spavati na onom boku s koje se nalazi stoma, madrac će pružiti potporu stoma vrećici kako se ona bude punila preko noći. Ukoliko spavate na suprotnom boku od vaše stome, možete se poslužiti jastukom kao potporom za vrećicu kako ista ne bi ostala “visjeti u zraku” dok se preko noći bude punila sadržajem.

  Spavanje na stomaku je sasvim ok kad tek legnete, međutim kako noć bude odmicala, a sadržaj stome se praznio u vrećicu, moguće je da dođe do curenja sadržaja pod pritiskom tijela. Ukoliko je spavanje na stomaku vaša omiljena poza, onda probajte saviti nogu u kuku prema stomaku i u stranu na onoj strani na kojoj se nalazi vaša stoma kako biste stoma vrećici osigurali prostor.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,098ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »