6.3 C
Široki Brijeg
More

  Stoma i kupanje – nema ograničenja za uživanje na moru ili bazenu

  Moje prvo kupanje u moru nakon operacije bilo je popraćeno s milijun pitanja o stomi. Nisam bila sigurna što smijem, a što ne smijem, pa sam nekako s bojaznošću provela prvo ljetovanje sa stomom.

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Prvo ljeto nakon operacije bilo je prava misterija za mene. Zašto?! Zato jer sam imala “novi dodatak” na trbuhu za koji još uvijek nisam bila sigurna koliko je pouzdan; i veliki upitnik nad glavom koji je stalno signalizirao – mogu li se vratiti svim aktivnostima sasvim normalno, a da moja stoma me ne ograniči ili spriječi da uživam u svemu onome što volim. Pa tako i u uživanju u ljetnim radostima, jer obožavam more i kupanje, druženja uz bazen, plivanje i sve ostalo što dolazi uz te ljetne ugođaje.

  Naravno da sam svaki ulazak u vodu po deset puta provjeravala je li vrećica na mjestu, je li se možda odlijepila, popustila… Uz to, dodatni pritisak je bio i to što nisam te prve godine htjela da bilo tko vidi moju stomu pa sam stalno tražila kupaće kostime koji ju u potpunosti prekrivaju. Možda je baš taj osjećaj i bio “teži” od onoga hoće li vrećica ostati na mjestu…

  Danas je sve to sasvim druga priča jer znam ono što nisam znala tada. Danas znam da nema razlike kupati se u moru ili bazenu sa stomom ili bez nje.

  @miss_stoma/instagram

  Ljudi su po prirodi znatiželjni; a kako ja do sada nisam srela na plaži ili bazenu nikoga sa stomom; pretpostavljam da upućuju poglede iz neznanja – “jer nešto neobično onoj tamo stoji na trbuhu”; a pored toga i veliki ožiljak cijelom dužinom trbuha i svi ostali dodatni koje sam godinama nakupila od operacija su dodatni razlozi za znatiželjne poglede.

  Nije mi dugo trebalo da se oslobodim svih strahova i da prestanem razmišljati o stvarima koje su me ograničavale da uživam u ljetu i kupanju sa stomom. Ipak, imam samo ovo jedno tijelo, ne mogu ga mijenjati, niti to želim. Sa stomom, ožiljcima i svim nedostatcima, moje je i na meni je da se potrudim da funkcionira i da se osjećam ugodno u svojoj koži.

  @miss_stoma/instagram

  O stoma pomagalima, ukratko:

  • Stoma vrećice su dizajnirane tako da bez ikakvih problema odrade svoju namjenu na suhom i u vodi. Dovoljno su čvrste, ne propuštaju vodu, ne mogu se tek tako odlijepiti i nikako ne propuštaju sadržaj van (ako se koriste pravilno i po uputama).

  U redu je osjetiti malu nelagodu i razmišljati da bi vrećica ipak mogla popustiti, ali to nije razlog koji treba spriječiti bilo koga da uživa u kupanju na moru ili bazenu.

  Ono što ja radim prije kupanja je sljedeće:

  • Prije odlaska na plažu ili bazen, zamijenim svoje postojeće pomagalo novim. Pretežno večer prije kupanja, a ako pak to radim isti dan, onda pazim da je razmak između mijenjanja i kupanja najmanje sat vremena; kako bih ostavila dovoljno vremena da se vrećica lijepo “spoji” s kožom.
  • Prije ulaska u vodu svakako ispraznim vrećicu tako da težina sadržaja ne ometa moje uživanje u vodi.
  • Već dugi niz godina ne koristim samo jedan tip stoma pomagala, nego mijenjam različite modele, po potrebi. Ponekad biram vrećicu normalne veličine, a ponekad koristim vrećicu mini veličine, odnosno zatvarač. Nema posebnog razloga, više po osjećaju kako želim da taj dan moje pomagalo izgleda.
  • Prije ulaska u vodu, nalijepim zaštitu preko filtera – onaj mali stiker koji dođe uz svako pakiranje stoma vrećica s filterom – kako bih zaštitila filter. 

  @miss_stoma

  #stoma #ileostoma #kolostoma #colostomy #ileostomy #stomahack #stomablogger #stomaowner #stomatricks Outfit by @comfizz.

  ♬ original sound – MissStoma

  • Po preporuci jedne prijateljice, dodatno obljepim rubove baznog podloška medicinskom trakom (micropore 3M). Ovo je stvarno revolucionarno otkriće za mene, jer daje dodatnu sigurnost, a rubovi podloška se ne “istope” u doticaju s vodom. S ovim trikom moje pomagalo traje više dana bez potrebe za mijenjanjem nakon uživanja u vodi.
  @miss_stoma/Instagram

  Kad biram kupaći kostim, tu nemam pravila, osim jednog jedinog. Biram kupaći kostim isključivo po tome koji mi se taj dan nosi bez iznimke i odstupanja u pravilu. Razlog je vrlo jednostavan. Moja stoma je tu i biti će ostatak života. Ne dopuštam da me ograničava ni u čemu, pa tako ni u odabiru kupaćeg kostima. Nema apsolutno nikakvog razloga niti osnovanog dokaza koji može ovo moje jednostavno pravilo promijeniti. Nosim ono u čemu se osjećam ugodno. Jedan dan je to kupaći kostim s visokim strukom, drugi dan pak onaj koji dođe skroz ispod moga pomagala; i nikad ne nosim jednodijelni kupaći kostim, jer jednostavno nisam taj tip osobe.

  Uvijek sa sobom nosim svoju torbicu s dodatnim pomagalima. Par njih unaprijed izrežem na odgovarajuću veličinu. Uz pomagala nosim i vlažne maramice, toalet papir i plastičnu bocu (nek` se nađe, za svaki slučaj). Obzirom da su temperature visoke, pomagala držim u rashladnoj torbi, kako se ne bi od sunca deformirali.

  U slučaju potrebe mijenjanja na plaži ili bazenu, uvijek prednost dajem sapunu i vodi kako bih očistila kožu i pripremila ju za novo pomagalo.

  U iznimnim slučajevima peristomalnu kožu očistim samo vlažnom maramicom. I tada nastojim saprati ostatke maramice vodom, jer maramice mogu smanjiti mogućnost lijepljenja podloška na kožu.

  Ako već do sada niste, sigurno ćete zamijetiti kako se sadržaj na stomu nešto sporije prazni u vodi, što je meni super, jer s ileostomom, dodatni razmak između dva pražnjenja je uvijek dobro došao.

  U većini slučajeva, dostupnost toaleta je na dohvat ruke. Ako i nije, ni to me više ne zabrinjava. Bez ikakvog opterećenja nađem privatno mjesto, pretežno je to kabina za presvlačenje, i sadržaj svoje vrećice ispraznim u plastičnu bocu koju nakon toga zatvorim i propisno odložim.

  Ako kojim slučajem moje pomagalo popusti; znalo je biti i takvih situacija, mada rijetko; opet nađem privatno mjesto ili odem u najbliži toalet, zamijenim pomagalo s novim, malo pričekam da se zalijepi na kožu, i nastavljam dalje s kupanjem.

  Dodatna pomagala, koja uvijek sa sobom nosim u svojoj stoma torbici, su još jedan razlog zbog kojeg bezbrižno uživam u vodi i kupanju. Ne prepuštam ništa slučaju i ne dopuštam bilo čemu da me ograničava. Sigurnost koju imam, jer sam spremna za slučaj da treba promijeniti pomagalo, briše svaku mogućnost brige ili osjećaja anksioznosti dok uživam u vremenu koje provodim u moru ili bazenu.

  Svako tijelo je ono pravo za ljeto. Stoma je samo dodatak zbog kojeg smo malo drugačiji, ali ne i bitno različiti.

  Jedina stvar koja me može spriječiti da plivam, ronim, skačem, uživam u moru ili bazenu i zabavljam se – je jako UV zračenje. Samo pazim da me ne sustigne “50 nijansi crvene” i uživam u svemu što volim bez ograničavanja zbog svog invaliditeta (u mom slučaju stome).

  @miss_stoma/instagram

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »