Tuesday, July 23, 2024

Stoma i kokice – moje iskustvo i iskustvo drugih stomaša

MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

Često puta se u grupama podrške poteže pitanje “STOMA I KOKICE – DA ILI NE?!”, odnosno kod stoma probavnog trakta je li pametno jesti kokice ili je pametnije preskočiti ove ukusne i neodoljive zalogajčiće?!

Poći ću od sebe. Kod mene se radi o ileostomi. Jedem li kokice? Oooo, daaa! i nerijetko cijelu vrećicu smažem.

A kako moja stoma reagira na njih? Pa, ne buni se previše.

Iako sam u više navrata imala parcijalnu ili potpunu blokadu stome (moj način rješavanja začepljenja crijeva kod stome) nikad uzrok tomu nisu bile kokice.

Inače, zbog ileostome je poželjno unositi dosta tekućine u organizam. Kako su kokice slane, mogu reći da mi u tome uvelike pomažu, jer, sol traži dosta vode. I druga činjenica koja mi je bitna je sama sol, odnosno kuhinjska jodirana sol koja je izvor elektrolita, a kad uhvati najbrža stvar na svijetu, elektroliti često puta stradaju.

S druge pak strane, kombinacija kokica i puno vode može biti baš razlog zbog kojeg nikada nisam doživjela začepljenje crijeva (moje drage ileostome) zbog kokica, ta općepoznato je da puno tečnosti (vode) pomaže probavi u njenom pravilnom radu.

Dakle, kokice uvijek dobro, dobro sažvačem i svakih par zalogaja popijem vode. E sad, je li ovo savršen recept kako pravilno jesti kokice kad imaš ileostomu ili ja sve ove godine imam više sreće nego pameti… – u to neću ulaziti, a kokice ću svakako nastaviti jesti.

Što se događa unutar tijela dok uživam u kokicama?! Pa, nije da mogu zaviriti unutra, ali sudeći po sadržaju koji izlazi iz crijeva nakon (puno) kokica, rekla bih da kokice apsorbiraju tekućinu u mom crijevu (jednina, da) i da stolica bude kašasto formirana (što je uvijek poželjno kod ileostome). ..Budući da su cjelovita žitarica, kokice su bogate i prehrambenim vlaknima, a prehrambena vlakna na sebe vežu vodu i bubre… dakle, odgovor na moje opažanje bi se mogao kriti baš u tome.

Kokice sam već odavno dodala na onu listu namirnica koje mogu “pomoći” kad me najbrža stvar na svijetu (dijareja) spopadne i kad tražim instant rješenje kako je se riješiti u što kraćem roku – kako u svakom pravilu ima izuzetaka, tako i kod mene dođu trenuci kad ništa, pa čak ni kemija, ne može pomoći staviti “podivljalu stomu” pod kontrolu dok se ona “ne isprazni”, ali o tome nekom drugom prilikom.

Kako ovo ipak ne bi bio samo tekst temeljen na mom osobnom iskustvu, dala sam si truda i istražila kakvo mišljenje o kokicama imaju drugi stomaši, pa u nastavku pročitajte i njihova iskustva.

“Odlučio sam probati samo nekoliko kokica… što je dovelo do probanja puno kokica… jedna kokica vodila je novoj i ja sam pojeo cijelu veliku vrećicu, a da nisam ni bio svjestan!!! ????????
Ogroman strah od začepljenja, ali rezultat je apsolutno dobro probavljene kokice i bez začepljenja ileostome!!” – B.S.
“Jedem većinu stvari, ali nisam bio dovoljno hrabar da probam kokice.” – D.B.
“Meni kokice odgovaraju. Ako ne probaš, nećeš ni znati da li ti odgovaraju ili ne.” – B.L.H.
“Svi smo različiti. Meni je stoma sestra rekla da postoje 4 stvari kojih se trebam kloniti, a to su orašasti plodovi, kukuruz, kokice i gljive, tako da ih nikad nisam probala, ali ovdje u grupi ima toliko ljudi koji sve to jedu i apsolutno im je dobro.” – J.S.
“Pojela sam cijelu kutiju u kinu (pretpostavila sam da će biti sve u redu jer sam jela uz gazirano piće) i imala sam sreće što nisam dobila začepljenje… Mislim da svi komadići jezgre koji vam zapnu za zube zalijepe se i skupe se i u crijevima. Moj sadržaj je u jednom trenutku postao vodenast jer nije mogao zaobići te nakupine, ali srećom s više gaziranih pića to se samo riješilo. Imam ileostomu.” – C.A.
Jedem na hrpe i potpuno sam dobro, nikad nisam imao problema, ali svatko je drugačiji pa prvo probajte malu količinu i vidite kako ide!” – L.P.
“To je jedna od rijetkih stvari koje izbjegavam uključujući i orahe. Ipak, svatko je drugačiji, isprva pokušaj malo i pij puno, vidjeti ćeš kako će ići.” – H.V.B.
“Imam kolostomu i jedem ih bez problema.” – R.K.K.
Probao sam kokice i sve ok! Jedino što nisam taknuo su gljive i kikiriki.” – J.P.
“Jedem kokice – gotovo svakodnevno – samo ih dobro sažvačem –  tvrde komadiće ne gutam. Još nikad nisam imala problema.” – L.C.C.
“Imam kolostomu i upravo sam pojela veliku vrećicu slatkih kokica (koju nisam ni sa kim podijelila).” – S.K.

Dakle, da nisam probala ne bih ni znala.

A svima vama koji čitate, ne preporučujem da samo na osnovu mog iskustva odmah navalite na kokice. Nego da samostalno, svatko za sebe, procijeni želi li jesti ili ne.

Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

DARIVANJE

Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

Grupa podrške

Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

1,110FansLike
3,607FollowersFollow
29FollowersFollow

Marija P.

Author

Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

Translate »