5.2 C
Široki Brijeg
More

  Stoma i alkohol – sve što trebam znati

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Imati stomu ponekad može biti pravi izazov, tim više ukoliko ste na samom početku suživota s novim pomagalom prikačenim na svom trbuhu – stoga je itekako bitno dotaknuti se svih mogućih tema koje bi se mogle naći na popisu osoba koje tek trebaju naučiti živjeti sa stomom; ali i onih koje žive dulje sa stomom, ali zbog straha se itekako ograničavaju.

  Alkohol je uvijek poželjno konzumirati umjereno i odgovorno! Nikako nije poželjno osobama sa stomom konzumirati alkohol prije nego što se savjetuju sa svojim liječnikom. 

  Prije nego se dotaknem ove teme, smatram itekako bitnim za naglasiti kako alkohol djeluje na svaku osobu drugačije, što znači i da svaka osoba sa stomom može drugačije  reagirati na konzumaciju alkohola. Ovakva napomena nije svakako iznimka, nego više pravilo za sve stomaše – jer isti je slučaj s mnogim drugim stvarima u životu sa stomom bez obzira što se radi o istoj vrsti stome. Osim toga, ovisno o tomu koju vrstu stome imate – ileostomu, kolostomu ili urostomu – uvelike će utjecati i na način na koji ćete reagirati na alkohol.

  Nemojte piti na prazan želudac

  Prvo i osnovno pravilo bi bilo ne konzumirati alkohol na prazan želudac. Čak i da nemate stomu, alkohol na prazan želudac djeluje drugačije nego što djeluje kad uslijedi nakon finog obroka. Dakle, prvo se pobrinite da ste siti prije nego krenete s alkoholom.

  Pobrinite se da taj dan i dan prije jedete svu onu hranu koja ne djeluje negativno na vašu stomu. Ovo posebno vrijedi za stome probavnog trakta.

  Pobrinite se da su vam pomagala pri ruci

  Pobrinite se da imate pomagala i druge potrepštine za njegu stome pri ruci za slučaj da vam budu potrebne, posebno ako ćete biti van doma svog. Noćni izlazak ili zabava definitivno je vrijeme za planiranje i pripremu kako biste se osigurali da imate sve potrebno pri ruci, pa čak i jedan dodatni set u slučaju bilo kakvih hitnih slučajeva. Također možete ponijeti sa sobom i neke kapi, sprejeve ili osvježivače koji služe za prikrivanje neugodnih mirisa iz vaše stoma vrećice.

  Nakon što osigurate da sa sobom imate sve što vam treba, bit će vam puno lakše opustiti se i uživati u noćnom provodu, izlasku ili ugodnom druženju kod prijatelja.

  Pazite da ne dehidrirate

  Alkohol sam po sebi je diuretik, što znači da potiče stvaranje urina i može dovesti do brže dehidracije svakoga tko ga konzumira.

  Iako je briga o pravilnoj hidraciji zlatno pravilo za svaku osobu koja konzumira alkohol – za osobe sa stomom ova napomena ima i dodatni značaj jer i bez alkohola osoba sa stomom može vrlo lako dehidritati.

  Pobrinite se da tijekom zabave ili noćnog izlaska nadoknađujete tečnost nealkoholnim pićem, vodom, kako biste spriječili dehidraciju.

  Dobar način za izbjeći dehidraciju je da uz svakih nekoliko alkoholnih pića popijete čašu vode.

  Kod stoma probavnog trakta pijte polagano, u gutljajima.

  Dehidracija može biti problem za osobe sa stomom iz više različitih razloga. Zbog dehidracije stoma probavnog trakta može biti tvrda, suha i hrana može teže prolaziti kroz nju.

  Kod urostome dehidracija uzrokuje tamnu i neugodnog mirisa mokraću te povećava vjerojatnost razvoja infekcije mokraćnog sustava, stoga je izbjegavanje dehidracije itekako bitno.

  Neki potencijalni znakovi dehidracije na koje treba obratiti pažnju su:

  • Suha usta
  • Osjećaj umora i pospanosti
  • Urin tamnije boje
  • Mokrenje rjeđe nego inače
  • Glavobolja
  • Vrtoglavica

  Ukoliko se javi bilo koji od ovih znakova, bitno je hidrirati svoje tijelo na pravi način.

  Izbjegavajte pića koja uzrokuju nadutost

  Postoje određena alkoholna pića koja mogu uzrokovati nadutost i punjenje stoma vrećice zrakom. Ovakve poteškoće obično uzrokuju gazirana alkoholna pića. Dakle, iako ne morate u potpunosti izbaciti ovu vrstu alkoholnih pića, dobra bi stvar bila držati se samo jednog ili dva kako biste izbjegli dodatno napuhavanje vrećice zrakom. Napuhana vrećica plinovima iz stome može značiti da ćete morati češće posjećivati kupaonicu kako biste ispustili zrak, a to nije baš idealno za društvena događanja!

  Zadržite kontrolu nad situacijom

  Pobrinite se da ne pijete previše jer vas previše alkohola može dovesti do toga da izgubite koordinaciju ili kontrolu nad cjelokupnom situacijom.

  Dakle, umjerenost – i to ne samo zbog toga što može dovesti do dehidracije i toga da se ne osjećate dobro, nego i zbog toga što gubitak kontrole i koordinacije može otežati mijenjanje stoma pomagala ukoliko bude potrebno.

  Prije druženja stavite novo pomagalo

  Promijenite stoma vrećicu prije nego krenete sa zabavom. Novo pomagalo je dobar način za izbjeći bilo kakvo curenje ili moguće odljepljivanje pomagala.

  Ovaj korak možete čak i preskočiti – samo sve dok ne pijete do te mjere da fizički ne možete promijeniti vrećicu ukoliko bude potrebno.

  Umjerenost u alkoholu

  Općenito se savjetuje da je uz stomu najbolje piti umjereno. Ponekad  je moguće popiti jedno piće i osjećati se prilično pripito, a ponekad je moguće popiti dva ili tri pića i biti ok još uvijek.

  Isto tako, probajte piti u gutljajima umjesto da cijelu čašu popijete odjednom.

  Pobrinite se da imate sredstvo za hidraciju pri ruci

  I sa stomom možete biti mamurni, a često puta i više nego da nemate stomu. Bez obzira jeste li pretjerali ili ne, svakako nije loše uzeti otopinu za rehidraciju nakon konzumacije alkohola. Osigurajte u svojoj maloj kućnoj ljekarni zalihu hidracijskih sredstava ili napitaka obogaćenih elektrolitima.

  Možda nećete moći podnijeti alkohol tako dobro kao što ste to mogli prije operacije formiranja stome, zbog čega je važno zapamtiti da nakon operacije krenete konzumirati alkohol nakon što vam liječnik to odobri.

  Nadam se da vam je ovaj članak ulio barem malo povjerenja i da će ovi savjeti pomoći vam da uživate u svečanostima bez brige o svojoj stomi. 

  Zapamtite da smo svi različiti, što znači da ćete možda otkriti da neka pića na vas djeluju drugačije nego na druge, ali uz malo pokušaja i pogrešaka, nadam se da ćete pronaći najbolju kombinaciju koja vam odgovara.

  Samo budite oprezni dok ne budete sigurni i svakako ostanite umjereni.

  Eto, dobra vijest je da još uvijek možete uživati u društvenim događanjima i popiti koje piće s prijateljima nakon što dobijete stomu! Samo budite oprezni i trebali biste biti dobro.

  Za sva dodatna pitanja, obratite se svom liječniku ili stručnoj medicinskoj osobi.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »