Sunday, July 14, 2024

Što znači prolaps stome?

Podijelite

O prolapsu stome pričamo kada crijevo strši kroz ostomiju (stomalni otvor, otvor na površini trbuha) više od uobičajenoga. Dužina izbočenog crijeva može varirati od 2-3 cm do više od 10 cm. Iako na prvu, ovo vrlo uznemirujuće i zastrašujuće stanje, obično nije životno ugrožavajuće, ipak je neophodan pregled stručne medicinske osobe.

Prolaps se može pojaviti kod bilo koje vrste stome, ali je češći kod petljastih stoma (loop stomas).

prolaps stome
photo by colostomyuk.org

Više je uzroka koji mogu dovesti do prolapsa, a najčešći su:

  • Napravljen prevelik otvor u trbušnom zidu tijekom operacije
  • Povećan pritisak na trbušni zid zbog npr. tumora, trudnoće, kašljanja i kihanja
  • Pretjerano opterećenje npr. podizanje veće kilaže
  • Slabi trbušni mišići (najčešće kod dojenčadi)
  • Pretilost

Postoje dva načina za liječenje prolapsa:

Ako je prolaps većih razmjera ili ako je crijevo promijenilo boju, možda će biti potrebna kirurška intervencija, što može rezultirati uklanjanjem prolapsiranog dijela crijeva i ponovno postavljanje stome.

Ukoliko prolaps ne zahtjeva kirurško tretiranje, stručno medicinsko osoblje savjetovat će vas kako se trebate brinuti za stomu i pomoći će vam da smanjite oteklinu. Isto tako, savjetovati će vas o tome koje specijalizirane vrećice su dostupne i također o upotrebi odjeće koja pruža potporu trbuhu.

Prolaps stome nije toliko česta pojava. U prva tri tjedna nakon operacije, prolaps stome je rijedak, manje od jedne osobe na svakih sto osoba sa stomom.

U kasnijoj fazi postoji veća šansa za prolapsom stome. Procjenjuje se da će svako četvrta osoba s petljastom transverzalnom kolostomom doživjeti prolaps.

Kod osoba kod kojih je izvedena kolostoma sa završnim dijelom crijeva rizik je znatno niži, otprilike 3 osobe dožive prolaps na svakih 100 osoba s ovom vrstom stome.

Ukoliko dođe do prolapsa stome, potrebo se obavezno javiti stručnoj osobi koja će uvidom u prolaps predložiti koji su to sljedeći koraci koje treba poduzeti.

Jedan od mogućih načina pomoći je vraćanje crijeva natrag alternativnim načinima pomoći.

Ne preporučuje se bilo što od navedenoga probati bez prethodnog savjetovanja sa stručnom medicinskom osobom!

Često puta prolaps se može smanjiti tako što osoba legne na krevet oko 20 minuta kako bi se opustili trbušni mišići i smanjio intraabdominalni tlak. Nježni kontinuirani
pritisak na prolapsiranu distalnu petlju može pomoći crijevu da se vrati u intraperitonealni prostor.

Ako je prolapsirano crijevo natečeno, hladan oblog (kockice leda u plastičnoj vrećici umotane u ručnik i stavljene na stomu) mogu pomoći smanjiti oteklinu.

Kada se prolaps rješava ovim načinom, potrebno je uvesti i češći nadzor medicinskog osoblja kako bi se pratio cijeli tijek postupka. Nakon što se prolaps smanjio, dodatna potpora prolapsiranoj stomi može biti potporni pojas preko stome kojih su danas na tržištu široko dostupni od raznih proizvođača.

Kirurška intervencija je potrebna samo ako je dovod krvi do prolapsiranog dijela crijeva ograničen ili ako postoji opstrukcija crijeva koja je povezana s prolapsom.

Kirurška korekcija podrazumijeva odstranjivanje viška crijeva, te ponovno izvođenje stome na površinu abdomena.

Ukoliko okolnosti to zahtjevaju, stoma se može ponovno izvesti, te ukoliko se prethodno radilo o petljastoj stomi, može se izvesti stoma s krajem crijeva.

Budući da prolapsirana stoma može promijeniti svoju veličinu i oblik, moguće je da će se stoma zbog neadekvatnog pomagala iritirati i samim time i krvariti zbog čega je bitno voditi računa o prlapsiranom crijevu kako ne bi došlo do fizičkih ozljeda istog.

Pročitajte više

Više

Translate »